Simon och Svea Stenberg

Simon och Svea Stenberg BjurströmSimon och Svea Stenberg. Okänd fotograf. Privat bildsamling.Simon Andreas Stenberg föddes 25 januari 1891 i Bjurström, Skellefteå socken som son till skomakaren Per "Pelle" Stenberg, bördig från Rajmirbränne, utanför Bjurvattnet i Skellefteå socken och hans hustru Sara Magdalena Andersdotter, barnfödd i Djupträsk, Jörn.
Simon började, som brukligt på den tiden, att tjäna sitt levebröd som dräng men så småningom erhöll han anställning hos SJ. Han blev stationsföreståndare i Finnforsfallet, i den tjänsten ingick det även att sköta poststationen.
I byn Loberg inom Skellefteå socken hittade han sin blivande hustru. Det var Svea Ulrika Lindberg född 6 augusti 1899 i Borup men uppvuxen från fem års ålder i Loberg dit hon hade flyttat med sina syskon och föräldrarna Gustaf Albert Lindberg, bördig från Nya Risliden, Burträsk samt hans hustru Hilda Margreta Norberg, uppvuxen i Borup. Simon och Svea vigdes till äkta makar i november 1919. Det första året bodde de i byn Plan, nära Finnforsfallet där Simon arbetade men år 1921 ställdes Simon inför ett tilltalande erbjudande till avancemang inom SJ eller att köpa hälften av sin bror Jonas hemman i Bjurström. Han valde det senare, trots att det på grund av dyra tider kostade honom 7000 kr.
Året därpå (1922) flyttade familjen, som då bestod av Simon, Svea samt deras två barn Ingrid och Yngve, till Bjurström. De bosatte sig i nedre våningen i den av Jonas nybyggda stugan. Jonas hade föregående år flyttat med sin familj till Bjurvattnet. Simon utförde en del nyodlingar på hemmanet, bland annat Vargsundet som nyttjades fram till 1937. Han ägnade mycket tid åt skogsarbete och var känd som en sällsynt duktig timmerhuggare. Han deltog även i uppbyggandet av Rönnskärsverken i Skelleftehamn. Efter hand utökades familjen med ytterligare åtta barn, varav en son endast levde i två dagar.
Simon Stenberg gjorde sig snart känd i trakterna som en kunnig skrivkarl. Det var inte ovanligt att folk besökte honom för att få postanvisningar påskrivna. Hans goda förstånd togs även i anspråk av kommunen. I taxeringsnämnden var han ledamot under flera års tid. Befattningen som brandrotemästare innehade han under en väldigt lång tid. Simon var även en av initiativtagarna till bildandet av skogsägarföreningen och var dess distriktsråd under ett antal år. Simon Stenberg hann bli ett välbekant namn i Skelleftebygden, i officiella sammanhang. Såsom hans kanske största merit var att han behärskade det engelska språket skapligt. Man får komma ihåg att han startade sin karriär då kunskaper var svåråtkomliga och då fattigdomen ej medgav tid för självförkovran. Som person var Stenberg glad och hade en humoristisk syn på livet.
Simons hustru Svea insjuknade i magcancer och avled 22 juni 1947. Då var yngsta barnet knappt tre år gammalt. 1952 övertogs hemmanet av äldste sonen. Efter en tids sjukdom somnade Simon in på Skellefteå lasarett 17 november 1962.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Anders Berch - vår förste nationalekonom
Vad bouppteckningarna berättar
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
1 Maj 2024

Captcha bild