Rötterbloggen
Rötterbloggen

Pusslet blir komplett

 Det lönar sig ofta att diskutera sin forskning och sina ”stopp” med andra forskare.

I många år reste jag och några vänner flera gånger varje år till Ramsele och tillbringade några intensiva dagar med att dyka in i mikrokortens värld på Svar-huset. Eftersom jag ännu inte lärt mig dricka kaffe brukade jag hoppa över för- och eftermiddagsfikat och ägnade mig i stället åt att forska. Under fikat en förmiddag beklagade sig en forskare, Ann-Marie, över att en person i husförhörslängden bara angavs vara född i ”Södermanland”. Min väninna tipsade henne om att jag forskat mycket i just Södermanland och att jag kanske kunde hjälpa henne.

Ann-Marie frågade mig så om jag kände till någon släkt Hellström från Södermanland. Jag svarade att det givetvis finns rätt många släkter med namnet i fråga men att jag främst hade ägnat mig åt två, en från Björkvik och en från Vadsbro. Personen hon var intresserad av hette David Hellström, vilket inte lät bekant.

 

Medan Ann-Marie knallade iväg efter sin dator plockade jag fram en söklista över alla med namnet Hellström i min databas Min blick föll på mina kusiners fm ff ff far, Simon Nilsson Hellström från Herrgölet i Björkvik.

 

b2ap3_thumbnail_Simon-Hellstrm.jpgb2ap3_thumbnail_Simon-Hellstrm.jpg

Födelsenotis 1742, Björkvik C:3. Bild från Arkiv Digital.

 

  

Det visade sig att Ann-Marie blandat ihop far och son. David Hellström hette sonen till hennes gäckande sörmlänning, som, givetvis, hette Simon. Han var född 1742, samma år som ”min” försvunne Simon, hade samma yrke och dök upp i Uppland samtidigt som ”min” Simon försvann från Bälinge. Vi insåg snabbt att vi hade varsin halva i hans liv, jag från födseln tills han försvann spårlöst, och Ann-Marie från att han dök upp i Uppland till hans död 1802.

b2ap3_thumbnail_Simon-Hellstrm-Biskopskulla-AI4-1800--14-sid-12.jpgb2ap3_thumbnail_Simon-Hellstrm-Biskopskulla-AI4-1800--14-sid-12.jpg

Hfl Biskopskulla AI:4 (1800- 13), sid 12. Bild från Arkiv Digital.


Hade vi inte funnit varandra i Ramsele hade Simons fortsatta levnadsöde ännu varit okänt för min del, och hans ursprung likaledes för Ann-Marie. Så prata alltid om din forskning med andra – du vet aldrig vem som sitter inne med lösningen!  

Släkten är värst?
SPÅRLÖST

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 6

Örjan Öberg den torsdag, 23 januari 2014 11:53

Ännu ett bevis på hur viktigt det är med kommunikation.Den kommunikationsväg som beskriv här är tyvärr på väg att försvinna, eftersom de flesta numera sitter på sin kammare och forskar över Internet. Ett sätt att komma runt detta är att ta hjälp av Anbytarforum. Aktiva forskarföreningar där folk träffas av och till är också bra.

Ännu ett bevis på hur viktigt det är med kommunikation.Den kommunikationsväg som beskriv här är tyvärr på väg att försvinna, eftersom de flesta numera sitter på sin kammare och forskar över Internet. Ett sätt att komma runt detta är att ta hjälp av Anbytarforum. Aktiva forskarföreningar där folk träffas av och till är också bra.
Markus Gunshaga den torsdag, 23 januari 2014 12:14

Exakt en sådan här situation föreställer jag mig ofta när jag släktforskar, och när jag emellanåt läser i t.ex. herdaminnena att en person är "sedermera icke anträffad". Någonstans måste ju personen ha tagit vägen, och någonstans kanske det sitter en forskare som istället undrar varifrån personen har kommit. Förr eller senare kanske man har turen att kunna sammanfoga två halvor av en persons liv - som i fallet med Simon Hellström.

Exakt en sådan här situation föreställer jag mig ofta när jag släktforskar, och när jag emellanåt läser i t.ex. herdaminnena att en person är "sedermera icke anträffad". Någonstans [i]måste[/i] ju personen ha tagit vägen, och någonstans kanske det sitter en forskare som istället undrar varifrån personen har [i]kommit[/i]. Förr eller senare kanske man har turen att kunna sammanfoga två halvor av en persons liv - som i fallet med Simon Hellström. :)
Örjan Öberg den torsdag, 23 januari 2014 21:09

Det borde finnas ett sådant forum, där man kan "sy ihop" bottappade anor. Jag har ett exempel. En person i Sundsvall c:a år 1860. I hfl. står "Flyttat till America utan betyg". Hur hittar man rätt på en sådan person. for han till Amerika? Han kanske for till Australien, eller stannade i England.

Det borde finnas ett sådant forum, där man kan "sy ihop" bottappade anor. Jag har ett exempel. En person i Sundsvall c:a år 1860. I hfl. står "Flyttat till America utan betyg". Hur hittar man rätt på en sådan person. for han till Amerika? Han kanske for till Australien, eller stannade i England.
Camilla Eriksson den torsdag, 23 januari 2014 21:36

Det finns säkert utmärkta forum i övrigt, men jag är mest bekant med ovan nämnda Anbytarforum. Där finns en sådan avdelning som Örjan efterfrågar i form av Okänt landskap / Spårlöst försvunna längst ner i avdelningen Landskap.

Det finns säkert utmärkta forum i övrigt, men jag är mest bekant med ovan nämnda Anbytarforum. Där finns en sådan avdelning som Örjan efterfrågar i form av [b]Okänt landskap / Spårlöst försvunna[/b] längst ner i avdelningen [b]Landskap[/b].
Örjan Öberg den lördag, 25 januari 2014 15:28

Tack Camilla. Jag ska lägga en efterlysning där.

Tack Camilla. Jag ska lägga en efterlysning där.
Thomas Lans den söndag, 26 januari 2014 13:03

Hej. Ja jag skulle behöva hjälp att komma igång med min släktforskning, vissa bitar är svåra när man är ny på området. frågan är om det är någon som vill eller kan hjälpa mig?

Hej. Ja jag skulle behöva hjälp att komma igång med min släktforskning, vissa bitar är svåra när man är ny på området. frågan är om det är någon som vill eller kan hjälpa mig?
Redan registrerad? Logga in här
Guest
23 februari 2020
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
274 inlägg
Ted Rosvall
248 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Mats Ahlgren
98 inlägg
Helena Nordbäck
95 inlägg
Anton Rosendahl
41 inlägg
Gästbloggare
28 inlägg

Annonser