Namn: nytt och bytt....

DSCN9511

En av många saker som fascinerar mig med runstenar, är när man upptäcker ett namn som faktiskt fortfarande finns ibland oss idag. Tänk, dessa namn har alltså funnits ända sedan vikingatiden! I över tusen år.... Somliga av dem är säkert ännu äldre. Namn som  Ulf, Gerd och Torbjörn finns ju fortfarande ibland oss. Däremot har namn som Glysa, Anund och Gorm definitivt en ganska patinerad klang... 

Det här med namn och mode har jag bloggat om tidigare. Sedan kom jag också att tänka på att vissa namn byter kön mellan olika länder. I den anglosaxiska världen kan man aldrig vara säker på om Robin är en man eller kvinna. Evelyn är också ett sådant namn. Gerd, som jag nämnde ovan, är ganska säkert en kvinna här i Sverige, men i Tyskland skulle man bli ganska förvånad om en kvinna hette Gerd... det är ett manligt namn där. 

Jan är oftast en kvinna i USA. I Nederländerna och i Sverige definitivt en man. Sedan har vi Marie i Frankrike och Maria i Italien. Där är de tvåkönade. Men det förefaller mig som om män oftast har namnen Marie respektive Maria som andranamn. Francois Marie Voltaire, Giuseppe Maria.... Här i Sverige är de ju helt kvinnliga. 

En annan sak som alltid fascinerat mig är adjektivnamnen som framför allt amerikaner kör med. De döper sina döttrar till Faith, Destiny, Hope.... 

Och förr i världen fick sönerna namn efter farfar eller morfar, döttrarna efter mormor eller farmor. Lite tråkigt, men kan underlätta för oss släktforskare. Det är lite svårt att hitta någon förbindelse bakåt numera, när barnen döps till Tindra och Liam... Det hette definitivt inte mor- och farföräldrarna! På gott och ont.

 

Bilden: Runstenen utanför Julita gård är rest till minne av Torkel. Ett namn som finns än idag... Foto: författaren

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Rötter på många sätt
Per, Erika och Ida Marklund Forsberget/Högnäsfors
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
26 april 2024

Captcha bild