Rötterbloggen
Rötterbloggen

Mötet med Dan Andersson

DSCN0489

Det är bara att inse - sommaren lider mot sitt slut. Men då kan man ju alltid sätta igång att blogga igen. Hoppas alla är tillbaka pigga och friska efter semestrarna!

Min rätt så kaotiska sommar lystes upp av en liten resa till Dalarna. I Grangärde lotsade vår outtröttliga ciceron Barbro oss till många av de platser där mammas anor levde framför allt under åren 1700-1850. Även om de flesta av byarna och gårdarna nu var försvunna eller ombyggda till oigenkännlighet, kändes det ändå bra att ha fått se de ställen man antecknat från kyrkböcker och annat under åren. 

Men den mest sällsamma upplevelsen var kanske ändå Skattlösberg och Luossa. Stugan där Dan Andersson föddes och senare återflyttade till. 

Jag har tidigare nämnt i bloggen att jag troligen inte är släkt med Dan Andersson, trots ganska djupa rötter i samma område. Jag skulle troligen inte heller dela skaldens politiska eller religiösa värderingar. Men ända sedan jag hörde hans dikter i toner framför allt av Hootenanny Singers i början av 1970-talet, har jag fascinerats av Dan Anderssons fantastiska förmåga att förvandla orden till bilder. Vackra bilder, till och med när innehållet var mörkt eller sorgset. 

Det var ganska mulet, men regnet höll upp när vi lämnade bilarna och svängde in på den bredklippta gångvägen mot Luossastugan. Det sluttade brant utför, för att så småningom vända uppåt igen. Bara ett par äldre stugor fanns längs vägen. Det dröjde inte länge förrän jag skådade ut över 'Luossas ljunghed' och insåg att där kanske Dan lekte med sin lillasyster och många år senare skrev 'Till min syster' med frodiga beskrivningar av naturen där de växte upp. Nästan framme vid Luossastugan vände jag mig om och såg skogarna och de blånande bergen långt borta. Och förstod plötsligt meningen 'Det är något bortom bergen' ur 'Omkring tiggarn från Luossa' på ett mycket mer konkret sätt än tidigare. 

Vi hann få en halv guidning av Luossastugan, och vi var inne och tittade, förstås, men vi hade en tid att passa, och var tvungna att återvända. Tillbaka längs de djupa backarna, en sista blick över Luossas ljunghed.

Sedan tillbaka till bilarna och vår egen tid igen. 

Ett starkt minne, men jag har flera. .Forts kan absolut följa!

Bilden: 'Det är något bortom bergen...' Utsikt från Luossa. Foto: författaren

Nål i höstack
Magnus och Elin Vestman
 

Kommentarer 3

Ulla Comérus den tisdag, 17 augusti 2021 18:14

Så underbart att läsa din berättelse om Dan Andersson. Jag älskar honom nästan lika högt som Gustav Fröding och Nils Ferlin. För mig är det dessa tre som bär diktarkronor av guld. Dan använder sig av ord så vackra och målande att man baxnar. Han var ju så ung! Om jag kan ska jag någon gång åka till hans stuga. Jag lärde mig "En spelemans jordafärd" utantill som ung och den sitter nästan än idag. Tack än en gång!

Så underbart att läsa din berättelse om Dan Andersson. Jag älskar honom nästan lika högt som Gustav Fröding och Nils Ferlin. För mig är det dessa tre som bär diktarkronor av guld. Dan använder sig av ord så vackra och målande att man baxnar. Han var ju så ung! Om jag kan ska jag någon gång åka till hans stuga. Jag lärde mig "En spelemans jordafärd" utantill som ung och den sitter nästan än idag. Tack än en gång!
Ann-Christin Magnusson den torsdag, 19 augusti 2021 09:28

Hej!
Vilket fint reseminne du delar med oss! Tack! Vill bara tipsa om den nya boken av Göran Greider "Hon vars hjärta var som mitt". Mycket har skrivits om Dan Andersson, men jag tror att denna är den mest poetiska tankeväckande. Och titeln är ju så fin.
Tack för dina intressanta blogginlägg!
Ann-Christin

Hej! Vilket fint reseminne du delar med oss! Tack! Vill bara tipsa om den nya boken av Göran Greider "Hon vars hjärta var som mitt". Mycket har skrivits om Dan Andersson, men jag tror att denna är den mest poetiska tankeväckande. Och titeln är ju så fin. Tack för dina intressanta blogginlägg! Ann-Christin
Guest - Tommy Wihlén den söndag, 22 augusti 2021 14:39

Jag blev betagen i Dan Andersson då min kompis köpt en skiva med Torstein BERGMAN.vi lade oss på golvet och fick en härlig resa. Jag såg den döde som bars ut från Berga by. om Bettlare o vägmän vid elden i Loussa, Gässen som flyger över byn. Detta minne från 60-talet lever kvar inom mig ännu.

Jag blev betagen i Dan Andersson då min kompis köpt en skiva med Torstein BERGMAN.vi lade oss på golvet och fick en härlig resa. Jag såg den döde som bars ut från Berga by. om Bettlare o vägmän vid elden i Loussa, Gässen som flyger över byn. Detta minne från 60-talet lever kvar inom mig ännu.
Redan registrerad? Logga in här
Guest
19 september 2021
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.rotter.se/

Bloggare

Eva Johansson
356 inlägg
Ted Rosvall
250 inlägg
Mats Ahlgren
180 inlägg
Helena Nordbäck
164 inlägg
Anton Rosendahl
122 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
29 inlägg

Annonser