Jonas och Helena Skog

Jonas Anton Skog och Helena Amalia StenlundJonas och Helena Skog. Fotograf: Hulda Jonsson, Burträsk. Privat bildsamling.Jonas Anton Skog föddes 1881-08-05 i Ljusvattnet, Burträsk som son till pigan Maria Eufrosyna Skog. 1893 kom Jonas Anton till Brönstjärn. Han blev fosterbarn där hos Johan Gustaf Andersson med hustru. Under uppväxtåren lärde sig Jonas Anton till skomakare.

1905 flyttade Jonas Anton till Degernäs, Burträsk. Han gifte sig samma år med Helena Amalia Stenlund född 20/5 1886 i Lillblåbergsliden, dotter till Nils Petter Stenlund och hans maka Anna Amalia Renman. Helena var barn nummer tre i en syskonskara på tio. Från fyra års ålder växte hon upp i Degernäs dit hon flyttat med sina föräldrar och syskon. Jonas Anton och Helena bodde i fyra år efter vigseln i Degernäs. Där föddes också deras två äldsta barn, en son som levde i 14 dagar samt en dotter. 1909 flyttade familjen till Ljusvattnet. Ytterligare tio barn fostrades i hemmet.

Familjen blev arrendatorer i Sittuträsk 1917, ett ensamställe mitt i skogen utan farbar väg, sex km söder om Ljusvattnet. 1938 köpte Jonas och Helena ett hemman i Hedbacka, Burträsk. De bosatte sig där med tillsammans med fyra av barnen. I mitten av 1940-talet flyttade Jonas och Helena till Åbyn, Burträsk.

Jonas var begåvad med en strålande ljus optimism. Det lär vara ett fåtal personer som av naturen utrustats med en sådan orubblig livsenergi. Hans livsgärning var mödornas dag från början till slut. Man måste se upp till honom som kunde reda sig bland den stora barnaskaran, ett helt dussin. Han var också en rejäl make, familjefar och en uppskattad granne. Jonas Anton dog 30 januari 1954.

Helena var en energisk och duktig husmor. Redan från barnsben var hon van vid vedermödor. Hon kämpade sig fram med en avsikt att hålla hemmet rent och snyggt. Helena somnade in i hemmet i Åbyn 4 juni 1954. Hon var sjuk de sista fem åren av sitt liv och drabbades av en hjärnblödning. Vid hennes bortgång levde åtta av de tolv barnen.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Desiré var dagens namn!
Ragnhild och Mårten
 

Kommentarer 1

Stefan Simander den måndag, 22 Maj 2023 13:09

Så fint!
Som alltid!
Vilken kulturgärning du gör Anton!
Du borde få kulturpris!

Så fint! Som alltid! Vilken kulturgärning du gör Anton! Du borde få kulturpris!
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
5 juni 2023

Captcha bild