Att ha och inte ha i släktforskningen

resvskor

Igår kväll slog det ner i huvudet som en bomb: visst, det är inte bara tisdag i morgon, utan blogg-tisdag! Vad ska jag skriva om?! Efter att ha rannsakat hjärnan, insåg jag att väldigt mycket redan är avhandlat. Men idag insåg jag att det ju finns saker som jag (nästan) aldrig har skrivit en rad om. Hur kommer det sig, andra skriver ofta om dessa saker i bloggar och släktforskartidningar. Varför inte jag? Några exempel:

Amerikafarare. Jag hör till det fåtal släktforskare som INTE har någon farfars bror eller mormors syster som farit till Amerikat. Det närmaste jag kommit en amerikasläkting är min farfars mormors syster, som åtföljde sin man till det stora landet i väster på 1870-talet. De återvände till Sverige några år senare, och systern dog här. Sedan for för all del änklingen tillbaka till Staterna, där han för närvarande är spårlöst försvunnen, men parets två döttrar blev kvar i Sverige. Den äldsta har jag också lyckats tappa bort, i Växjö. Den yngsta for till England och gifte sig där.  Så var det med de amerikasläktingarna. På min mammas sida har jag inte hittat några emigranter alls, varken till USA eller något annat land. 

Båtsmän. Några soldater har jag, men inga båtsmän. Men jag upptäckte för inte så länge sedan att en av min mormors svägerskor faktiskt är dotter till en båtsman. Så här kanske jag får anledning att återkomma... 

Textilarbetare. Trots mina anor i Västergötland, inte en enda med koppling till textilindustrin. Ännu. Mina anor i Västergötland rör sig i trakten av 14-1600-talen, och textilindustrin hade väl kanske inte fått luft under vingarna så tidigt. Det närmaste jag kommit är min anmoder i västerbottniska Flarken, Ingeborg Andersdotter, som med ett nödrop undgick att bli bränd som häxa. I en bifras nämns att hon var en duktig husmor, och särskilt skicklig i att väva. 

Sedan finns det förstås åtskilligt annat som jag inte skrivit om i bloggen här. Och jag hoppas jag ska lyckas komma ihåg vad dessa ämnen är för något  nästa gång det blir bloggdags!

 

Bilden: resväskor finns, jodå, själv har jag faktiskt varit i Amerika! Foto: författaren.

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Jakten går vidare
Fritz Kautsky
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
24 februari 2024

Captcha bild