Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Anställd bryter tystnaden om Daniel ...

Victoria och Daniel

Bild: Wikimedia Common

Läs den braskande rubriken ovan, fortsättningen lyder: "berättar sanningen i direktsändning", och betrakta ovanståend bild, som ju föreställer Kronprinsessan Victoria och Herr Daniel Westling, någon vecka före bröllopet 2010. Lägg särskilt märke till inringningen av Daniel på den högra bilden. Hur reagerar man på denna kombination?

Oj oj oj! Nu är det slitningar i äktenskapet?
Daniel har skaffat sig en älskarinna? (hon som berättar "sanningen")
Eller också är han dödssjuk och kommer snart att dö?
Huvvaligen!

Man klickar sig så klart vidare för att läsa själva artikeln, där det framgår att Prins Daniels stora hjärtefråga är hälsa och rörelse och att han lanserade Generation Pep, vars syfte är att få unga att röra på sig mer. Detta visste vi ju alla, men sen då? Så kommer det en bild av friidrottaren Carolina Klüft, som är anställd i organisationen. Det är hon som "berättar sanningen" i TV om den PEP-rapport som beskriver hälsoklyftan mellan barn från olika miljöer i samhället.

Artikeln är det alltså inget fel på, men rubriken!

RUBRIKEN!

Hur kan en ansvarig utgivare godkänna en så falsk, ohederlig och gravt vilseledande rubrik med tillhörande bild, som inte alls har något med ämnet att göra. Hur kan han ostraffat och i åratal få utsätta offentliga personer av olika slag för dessa försåtliga förföljelser av "kungligheter och kändisar", som anges som tidningens mål och mening. Om det nu hade varit en engångsföreteelse, en tillfällig brist på omdöme och hederlighet, hade man kanske kunnat låta det passera. Men dessa bedrägliga rubriker fortsätter oblygt och oförtrutet dag efter dag, vecka efter vecka, år efter år. Så här ser den senaste ut:

Nya bilden på Daniel och Estelle väcker frågor - detaljen som sticker ut

Prince Daniel in May 2016 Princess Estelle Duchess of Östergötland 2023

Bilder: Wikimedia Commons

Originalbilderna, de som används i tidningen, föreställer Prinsessan Estelle och Prins Danuiel, och där har man ringat in hans glasögon. Här börjar läsaren så smått fundera på om det handlar om likhet eller kanske olikhet, far och dotter emellan. Är det glasögonen? Finns det en latent ögonsjukdom i familjen? Visst inte! I artikeln framgår det att Daniel älskar kepsar och att detta nu smittat av sig på Estelle. "När han och dottern, prinsessan Estelle, befann sig på Friends arena för att se mötet mellan AIK och Värnamo under onsdagen, så hade de tagit på sig samma keps – något som inte tillhör vanligheterna." skriver den alerta tidningen, som alltså heter: 

Svensk Dumtidning

Nja, inte riktigt så, men nästan. Allerkoncernens flaggskepp går nu varje vecka till botten med sina skandalösa rubriker och bildmontage. Ansvarig utgivare sedan 2016 är journalisten Johan T Lindwall. Han har tidigare arbetat på såväl Se & Hör som Expressen, för det mesta som "hovreporter" och kan absolut beskrivas som en parasit på den kungliga familjen.

Johan T Lindwall

Men det är inte bara kungligheter han och tidningen förföljer. Här ett axplock aktuella rubriker från tidningens webbsida:

Lottas kärleksförklaring till Soldoktorn väcker misstankar: "Min älskade Michael Engbert" [Han bytte efternamn]


Malin Berghagen oigenkännlig – det här har hänt [Hennes karriär som hälsoprofil]


Krisen i Tommy Körbergs äktenskap – hustrun har vägrat ens säga hans namn [namnet "Tommy" under deras dejtingtid]


Zlatan Ibrahimovics tuffa beslut – kommer att gå skilda vägar för gott [Bytte tränare]


Helena Bergströms lycka efter sorgliga förlusten: "Tomheten var för stor" [Hennes häst dog]

Allt ackompanjerat av intellektuellt oanständiga bildkollage.

 

                                                                                                                                                                                                    Johan T Lidvall [Bild: Wikimedia Commons]Hur länge skall detta oskick tillåtas fortsätta? Tryckfrihet och ytttrandefrihet i all ära - men är lagar och förordningar verkligen till för att försvara vilka pressetiska övergrepp som helst? Det lär finnas en Pressens Opinionsnämnd, PON, tidigare hedersdomstol för pressen, som inrättades 1916 av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet och Svenska Tidningsutgivareföreningen. Vad gör den för att stävja allt för upplagekåta tidningsredaktioners kreativitet?

Man kan kanske undra vad denna min upprörda eruption har med släktforskning att göra och hur den platsar i Rötterbloggen?
Det handlar framför allt om hederlighet och om ansvar för det man skriver och publicerar. Detta gäller också släktutredningar, personteckningar och allehanda anmärkningar kring människor och miljöer. Man måste ha på fötterna när man talar om människor av kött och blod, både de levande och de döda.  
 
Annars är man inte ett uns bättre än Svensk Gamtidning och Johan T Lindvall!
(Oj, där blev det visst ett litet tyrckfel igen...)
 
 
 
Om du själv vill bilda dig en uppfattning om den journalistiska hedern hos denna skandalblaska -
tidningen för dig som älskar kungligt och kändisar - är det bara att besöka deras hemsida svenskdam.se
 
 
×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Titta in i föreningsarkivet!
Spår eller spårlös
 

Kommentarer 2

Ann-Christin Magnusson den lördag, 04 Maj 2024 11:31

Du har så rätt! Efter ett tag kommer man på att det enbart är för att skapa 'statistik'-klick som man gör sådana rubriker. Inte prenumererar man på dylika blaskor? Då har man ett fattigt liv. Däremot tycker jag att podden "Monarkerna" av Titti Schultz och Ebba Kleberg verkar vara lite intressant, med historia och levnadsöden utan sensationsmakeri.

Hälsningar,
Ann-Christin
ganska ny och förtrollad släktforskare
(trodde jag aldrig)

Du har så rätt! Efter ett tag kommer man på att det enbart är för att skapa 'statistik'-klick som man gör sådana rubriker. Inte prenumererar man på dylika blaskor? Då har man ett fattigt liv. Däremot tycker jag att podden "Monarkerna" av Titti Schultz och Ebba Kleberg verkar vara lite intressant, med historia och levnadsöden utan sensationsmakeri. Hälsningar, Ann-Christin ganska ny och förtrollad släktforskare (trodde jag aldrig)
Ted Rosvall den lördag, 04 Maj 2024 21:15

Här reagerar Chris på hur Victoria är som mamma – och kan inte dölja det

Det här är dagens twistade rubrik hos tidningen i fråga, och under den ett bildkollage med, till vänster, Madeleine och en inringad Chris O'Neill, till höger Victoria, som rart håller om sin dotter, Estelle.

Hur uppfattar man som läsare detta?
Jo, som att Chris irriterar sig över att Victoria pjåskar med sina barn, kanske, eller att hon pga sina många åtaganden träffar dem för sällan eller något i den stilen.

Så läser man artikeln, och för till sist denna förklaring:

Inte minst när det kommer till hur kronprinsessan är som mamma. Det tog prinsessmaken upp när han gästade Skavlan 2013 – där han inte kunde dölja sin beundran:

– Madeleine och Victoria är födda att vara mödrar. Det är fantastiskt att se dem med barnen.


Va? Tala om en skruvad och totalt ohederlig rubrik. Får man verkligen göra så här?

[b]Här reagerar Chris på hur Victoria är som mamma – och kan inte dölja det[/b] Det här är dagens twistade rubrik hos tidningen i fråga, och under den ett bildkollage med, till vänster, Madeleine och en inringad Chris O'Neill, till höger Victoria, som rart håller om sin dotter, Estelle. Hur uppfattar man som läsare detta? Jo, som att Chris irriterar sig över att Victoria pjåskar med sina barn, kanske, eller att hon pga sina många åtaganden träffar dem för sällan eller något i den stilen. Så läser man artikeln, och för till sist denna förklaring: [b]Inte minst när det kommer till hur kronprinsessan är som mamma. Det tog prinsessmaken upp när han gästade Skavlan 2013 – där han inte kunde dölja sin beundran: – Madeleine och Victoria är födda att vara mödrar. Det är fantastiskt att se dem med barnen. [/b] Va? Tala om en skruvad och totalt ohederlig rubrik. Får man verkligen göra så här?
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 Maj 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
496 inlägg
Mats Ahlgren
310 inlägg
Ted Rosvall
265 inlägg
Helena Nordbäck
240 inlägg
Anton Rosendahl
238 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
1 inlägg

Annonser