Anshelm Rönnkvist

Anselm Rönnkvist 0001Anshelm Rönnkvist. Okänd fotograf. Privat bildsamling.Jonas Anshelm Rönnkvist kom till världen i Renfors, Burträsk den 29 april 1908 som barn nummer sex i en syskonskara på elva. Föräldrarna var Jonas Anton Rönnkvist, barnfödd i Hökmark, Lövånger men uppvuxen i Renfors, Burträsk och hans hustru Sofia Margareta Olofsson (min farmors faster), bördig från Svarttjärn, Lövånger.
Anshelm gifte sig 1933 med Margit Ottilia Jonsson f. 1909-11-07 i Gummarksnoret, dotter till Karl Olof Jonsson och Frida Margareta Lundmark. Anshelm och Margit bosatte sig i Gummarksnoret där de köpt sig ett hemman. I deras hem fostrades fem barn, två döttrar och tre söner. När yngste sonen föddes 19 augusti 1941 avled Margit samma dag av blodstörtning. Hon var känd som en hemmets kvinna. Sympatisk och fryntlig till sin läggning hade hon skaffat sig förtroende samt uppskattning av alla som hade lärt känna henne. Trots det myckna arbetet i hemmet utförde hon en hel del syarbeten till sina kunders belåtenhet. Hennes favoritsång var Sions toner nr. 646.
På nyårsaftonen 1946 gifte Anshelm om sig med Astrid Altea Johansson född 1902-02-26 i Plan, Finnforsfallet, Skellefteå, dotter till Lars Edvard Johansson och hans hustru Eva Maria Nilsson. Åren 1929-1931 arbetade Astrid som hembiträde i Kiruna men återvände sedan hem till sina föräldrar.
Anshelm Rönnkvist var en skicklig träarbetare och snickare. Han anlitades flitigt för olika arbeten, både i Skellefteå och på landsbygden. Hans egna fina gård, som han själv byggt, i Gummarksnoret vittnade om hans kunskaper. Vid sidan om sin huvudsysselsättning drev han även ett mindre jordbruk på gården, vilket han skötte med stor omsorg och intresse. Kreatursbesättningen bestod av två kor, en kalv och 146 höns. Den areal som han brukade, hade han uppodlat ur stenig, besvärlig mark, vilket kostat honom mycket tid och pengar. Han var också troende kristen.
1964 sålde Anshelm och Astrid fastigheten i Gummarksnoret. De flyttade då till Medlefors i Skellefteå. Astrid somnade in 10 februari 1975. Anshelm gick bort 16 augusti 1980. Hans stora hobby var att svarva i trä. Jakt var ett annat av hans intressen.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Vårkänslor!
Kära mormor
 

Kommentarer 3

Stefan Simander den måndag, 17 april 2023 06:19

Så fint skrivet!
Som vanligt!

Jag vet inte varför det inte går att trycka på Gilla-knappen här? Varken för mig eller Katinka!

Så fint skrivet! :) Som vanligt! ;) Jag vet inte varför det inte går att trycka på Gilla-knappen här? Varken för mig eller Katinka! :(
Maria Timashans den måndag, 17 april 2023 08:09

Mycket fint berättat om Anshelm och hans liv, det måste ha varit oerhört tufft att ta hand om fem barn, det yngsta nyfött, när han förlorade sin hustru. Min morfar hade ett liknande öde då han förlorade sin första hustru och blev ensam med tre små barn; dessutom hade två barn avlidit i späd ålder några år tidigare.

Instämmer med föregående kommentar - det går inte att trycka på Gillaknappen... upptäckte det förra veckan, sen fungerade det någon dag, och nu tillbaka till inte.

Mycket fint berättat om Anshelm och hans liv, det måste ha varit oerhört tufft att ta hand om fem barn, det yngsta nyfött, när han förlorade sin hustru. Min morfar hade ett liknande öde då han förlorade sin första hustru och blev ensam med tre små barn; dessutom hade två barn avlidit i späd ålder några år tidigare. Instämmer med föregående kommentar - det går inte att trycka på Gillaknappen... upptäckte det förra veckan, sen fungerade det någon dag, och nu tillbaka till inte.
Anton Rosendahl den måndag, 17 april 2023 23:56

Jag vet inte vilken gillaknapp ni menar, är det hjärtat uppe till höger ovanför inlägget? Det fungerar för mig att trycka på den knappen i alla fall. Både på detta inlägg samt andras inlägg här på Rötter.

Jag vet inte vilken gillaknapp ni menar, är det hjärtat uppe till höger ovanför inlägget? Det fungerar för mig att trycka på den knappen i alla fall. Både på detta inlägg samt andras inlägg här på Rötter.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 april 2024

Captcha bild