Anna Norberg - tjänstekvinnan som kom in från kylan

DSCN0013

I min första blogg för i år, konstaterade jag att jag i min släktforskning ofta kommit betydligt längre på kvinnornas anor än männens. Efter några exempel ur min forskning, konstaterade jag att Anna Norberg faktiskt var värd 'ett eget kapitel'. Nu kan det vara dags att uppfylla löftet till henne. 

Min farfars farfars far, kofferdikaptenen i Gävle Eric Jacob Nordbäck, var gift första gången med en Anna Lovisa Brelin. De var gifta i många år, men när hon dog 1824, var paret fortfarande barnlösa. Jag vet inte så mycket om släkten Brelin, men anar att de också var skeppare i Gävle. Ett mycket anständigt gifte för en sjökapten alltså. Sedan, två år efter Anna Lovisas död, hände det som inte 'fick' hända: änklingen fick barn, med sin hushållerska till på köpet! Och inte nog med det, han erkände barnet också. 1829 kom ett barn till, men då hade paret faktiskt gift sig bara några veckor före nedkomsten. 

I vigselnotisen står det bara om Anna Norberg att hon 'tidigare varit piga' hos kapten Nordbäck, och att hon var född år 1799. Inte en antydan om var hon var född, eller vilka hennes föräldrar var. Lika snålt med uppgifter är det i dödboken när hon gått bort 1844 27/11 : 'Kofferdikapten Erik Jacob Nordbäcks enka Anna Norberg, 45 år' är det enda man behagat upplysa om. Nu är inte kyrkböckerna i Gävle rent generellt särskilt utförliga under den här perioden, men anar jag ändå en viss rynka på näsan? Och nej, ingen enda av husförhörslängderna under Annas liv i Gävle, nämner någon födelseort på henne.

Hursomhelst, det var ett brev från sonen Erik som löste knuten, efter att jag nästan slagit knut på mig själv för att försöka hitta Annas rötter. Han skriver att hans mor kom från Hudiksvall. Och äntligen! Ja, hon är född i Hudiksvall, 1799 20/11. Hennes far var gardist, och hade hetat Allberg men nu Norberg,  som soldat. I sig själv hette han Nils Persson och var född i Närke 1758 27/6. Hallå, någon Närkesforskare som törs anta den utmaningen? 

Men modern däremot, hette Christina Wahlqvist och hade djuuupa rötter i Hälsingeskogarna. Som vanligt kom jag inte så långt på fädernet, Christinas far hette Lars Larsson Wahlqvist, var soldat och brandvakt, och ska ha varit född i Ilsbo 1730. Hans far heter möjligen Lars Larsson Reen och var också soldat. MEN.... moderskapet, Margreta Johansdotter, kom från Haddungsnäs i Bergsjö. Och där inträdde bokserien Min Släkt i handlingen. Jag kunde nu kryssa mig bakåt ända ner till 1575! Nu ska man ju inte tro oreserverat på alla uppgifter i tryckta böcker, hur ambitiösa de än har varit, men faktum är att Bergsjö kyrka under den här perioden hade en präst som hade gott om tid! Han har inte bara skrivit läsligt, utan också mycket! Vi får bland annat veta att  Margretas far, Johan,  levt med 'senare hustrun' i Åkern, först i Västertanne  och sedan vid Breåker. Johan har haft 'fel på synen' i två år, och därför fått fattighjälp av socknen. 

Sagde präst har också mycket noggrant noterat alla födslar, dödsfall och vigslar, och det stämmer faktiskt riktigt bra med vad de tjocka luntorna har att berätta. Däremot är kyrkböckerna avhängda när vi kommer allra längst bak på tråden, till en Lars Andersson, född 1620, 'av finskt ursprung'. Han nämns enligt utslag från häradsrätten 1672 som nybyggare i  Haddungsnäs 1, Bergsjö.

Nu reser sig någon upp och skriker: hallå där, 1575 skrev du ju högre upp!  Japp, men då får vi gå över till finske Lars Anderssons hustru, Marget Persdotter, även hon från Bergsjö, men från Älgered 14. Margets (trolige) farfar Lars Persson, ska vara född 1575 och nämns som bonde i Älgered 14 i jordeboken 1609-1625. 

Det skulle prästerskapet och alla manliga och kvinnliga sladdertackor i Gävle ha vetat! Jag är mycket stolt (och tack Chris Henning för all hjälp!) över att ha kunnat plocka fram 'pigan' från den iskalla tystnaden i Gävle! 

Bilden: Lapp med avskrift ur Bergsjö kyrkbok, kopia ur 'Min Släkt'... Foto: författaren 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Vad kan man ha ett Y till?
Maria och Karl Boström, Furunäs, Skellefteå
 

Kommentarer 6

Stefan Simander den onsdag, 27 Maj 2020 19:04

Så intressant! Vad var det den gode Chris Henning hjälpte dig med? Undrar en annan med Västerås-anknytning!

Så intressant! Vad var det den gode Chris Henning hjälpte dig med? ;) Undrar en annan med Västerås-anknytning!
Helena Nordbäck den torsdag, 28 Maj 2020 22:29

Hej Stefan!

Jo, Chris har ju hållit på mycket med släktforskning i Hälsingland, och har mycket anor i Bergsjö och flera andra hälsingesocknar. Han guidade mig till rätt delar av 'Min släkt-'böckerna, hjälpte mig att läsa gårdsnamnen i Bergsjö rätt, med mera. Tyvärr hittade vi inga gemensamma anor där, men vem vet...

Mvh
Helena

Hej Stefan! Jo, Chris har ju hållit på mycket med släktforskning i Hälsingland, och har mycket anor i Bergsjö och flera andra hälsingesocknar. Han guidade mig till rätt delar av 'Min släkt-'böckerna, hjälpte mig att läsa gårdsnamnen i Bergsjö rätt, med mera. Tyvärr hittade vi inga gemensamma anor där, men vem vet... Mvh Helena
Lis-Beth Sagen den onsdag, 27 Maj 2020 19:55

Eftersom kapten Nordbäcks och Anna Norbergs första barn föddes utom äktenskapet, undrar jag om det blev några rättliga påföljder för dem? Du ämner inget om det. ?

Eftersom kapten Nordbäcks och Anna Norbergs första barn föddes utom äktenskapet, undrar jag om det blev några rättliga påföljder för dem? Du ämner inget om det. ?
Helena Nordbäck den torsdag, 28 Maj 2020 22:36

Hej!
Jag skrev medvetet inte så mycket om min farfars farfar Erik Nordbäcks födelse, eftersom jag har berättat den historien tidigare i mina bloggar. Eric Jacob och Anna drabbades inte av några rättsliga påföljder, troligen eftersom skepparen som det står i husförhörslängden 'lät kyrkotaga denna Anna Norberg såsom sin hustru'. Samma sak står det i dopboken när Erik döps. Eric Jacob stod alltså, både kyrkligt och offentligt, för sin utomäktenskaplige son. Däremot flyttade han något år efter barnets födelse med Anna och sonen till ett nytt hus i en annan del av Gävle. Troligen för att komma ifrån elaka tungor, men det är bara en gissning.
Mvh
Helena Nordbäck

Hej! Jag skrev medvetet inte så mycket om min farfars farfar Erik Nordbäcks födelse, eftersom jag har berättat den historien tidigare i mina bloggar. Eric Jacob och Anna drabbades inte av några rättsliga påföljder, troligen eftersom skepparen som det står i husförhörslängden 'lät kyrkotaga denna Anna Norberg såsom sin hustru'. Samma sak står det i dopboken när Erik döps. Eric Jacob stod alltså, både kyrkligt och offentligt, för sin utomäktenskaplige son. Däremot flyttade han något år efter barnets födelse med Anna och sonen till ett nytt hus i en annan del av Gävle. Troligen för att komma ifrån elaka tungor, men det är bara en gissning. Mvh Helena Nordbäck
Stefan Simander den söndag, 31 Maj 2020 17:42

Ok! Vad bra! Och vad synd!

Ok! Vad bra! Och vad synd! :p
Gäst
Gäst - Erske den lördag, 29 augusti 2020 02:30

Hej!

Annas syster hette Catharina Elisabeth Norberg och var född 1791. Fadern Nils är även omnämnd som åkare.

Mvh Erik Andersson

Hej! Annas syster hette Catharina Elisabeth Norberg och var född 1791. Fadern Nils är även omnämnd som åkare. Mvh Erik Andersson
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
27 april 2024

Captcha bild