Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
29 februari 2024
Spännande att börja titta på nytt geografiskt område, där jag inte varit tidigare.  Har hört så mycket om Västerbotten men aldrig varit där med min släktforskning.  Och nu är det egentligen inte mitt område, men jag har hamnat där efter att...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

29
feb

29
feb
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


29
feb
Jourhavande Släktforskare Katrineholm

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


29
feb
Släktforskarcafé

Sollentuna Släktforskare


29
feb
Öppet Hus i släktforskarlokalen

Njudungs släktforskarförening


29
feb
Forskarkväll med Öppet Hus!

Pitebygdens Forskarförening


29
feb
Släktforskarjour Sjöbo

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


29
feb
Månadsmöte

Tjust Släktforskarförening


02
mar
Släktforskning lördag den 2 mars

Folkare Släktforskarförening


02
mar
Årsmöte

Lappmarkens Släkt- och Bygdeforskare


Se fler evenemang

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

nya arsbokenSläktforskarnas årsbok har utkommit sedan 1988 och utgåvan för 2015 kommer inte göra dig besviken. Då årsboken förmedlar metodiska kunskaper, nya sätt att forska och använda källor på är den en fantastisk källa till kunskap och inspiration till dig som släktforskar.

Förbeställer du årsboken innan den 30 april får du den dessutom för oslagbara 250 kr (ordinarie pris 350 kr). Boken levereras per post under juni månad. Säkra ditt exemplar - du beställer det här.

Om innehållet:

I årsboken 2015 ingår artiklar om hur man söker i polisarkiv, i 1500-talets skattelängder, i Svenskt Biografiskt Lexikon, i länsstyrelsens arkiv och i soldatrullor med mera. Du kan läsa om hur banden mellan jorden och släkten formats och om en gårds historia och om skilsmässor inom adeln under tidigt 1800-tal.

Kärlek på 1700-talet

Vi får veta att det inte var ovanligt att man gifte sig av kärlek på 1700-talet, att ingenjören K. J. Nilson var den förste i Sverige som systematiskt skapade allmogegenealogier och att tarmsjukdomen rödsot skördade tusentals liv bland våra förfäder.

I flera av artiklarna bidrar författarna med sin kunskap om släktforskning med hjälp av egna exempel. Det handlar bland annat om släkten Bjurling i Bjurfors, adelssläkten Koskull, släkten Björnstedt och de emigrerade bröderna Eriksson från Hajom.

Författare 2015

Årets författare är: Arkivarien Camilla Westling, historikerna Martin Dackling, Brita Planck och Helene Castenbrandt, Jan Brunius som är docent i historia och tidigare arkivarie, Leif Gidlöf som är släktforskare och tidigare stadsarkivarie, redaktörerna för SBL Åsa Karlsson, Roger Axelsson och Lena Milton, tidigare arkivarien Elisabeth Reuterswärd, släkt- och hembygdsforskaren Anita Hjelte-Björklund, släktforskarna Urban Sikeborg, Mats Pettersson, Andreas och Anna Karlsson, Jörgen Vessman, Göran Sparrlöf, Bo Ridderbjelke, Andreas Anderberg och Cenneth Wedin.

Läs mer och förbeställ ditt exemplar!