Karin Bojs srI sommar får vi lyssna på Karin Bojs i en helt ny programserie i P1. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Vi behöver inte oroa oss över att få långtråkigt i sommar. Idag har en ny säsong av Arvinge okänd Norge premiär i tv och på måndag är programstart för ett nytt radioprogram med Karin Bojs. Här hittar du fler radio- och tv-tips för släktforskningsintresserade.

Genvägar med Karin Bojs – med smak av Europas DNA (Sveriges Radio P1)

Hur kommer det sig att vi äter det vi äter? I en ny sommarserie i P1 tar författaren och vetenskapsjournalisten Karin Bojs med lyssnaren på en resa i Europa och med hjälp av den senaste DNA-forskningen förklaras matens väg till våra bord.

Tillsammans med reportern Joseph Knevel ger sig Karin ut i Europa för att möta några av världens främsta forskare på vår tidiga historia. Med kocken Markus Femling, lagar hon sedan mat inspirerad av våra tidigaste släktingar (stenåldersjägare, stenåldersbönder och indoeuropéer). Självklart får vi även veta mer om de historiska sammanhang som varje gröda bär med sig. 

Genvägar med Karin Bojs – med smak av Europas DNA är en serie i åtta delar. Den har premiär måndag 24 juni kl. 14.30 i Sveriges Radio P1 och sänds i repris på lördagar kl. 09.30.

Släktband (Sveiges Radio P1)

Släktband har inte fått en ny säsong, men för dig som missat vårvinterns säsong är detta perfekt sommarlyssning.

Från och med december 2023 är det Freja Lantto Heldebro och Anna Maria Erling som tagit över stafettpinnen från Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström, som tillsammans gjort över 200 avsnitt av det populära programmet.

Precis som tidigare bjuder programmet på hisnande historier om människoöden som berör. Men vi får också följa med när programledarna går på djupet i alltifrån sjukhusjournaler, polisprotokoll till lärares hemliga skolrapporter och avslöjande skilsmässobrev.

Här kan du lyssna på den senaste säsongen (som hade sändningsstart i februari 2024)

Familjehemligheten (Sveiges Radio P1)

Släktband fick 2020 en lillasyster i programmet Familjehemligheten. I möter Gunilla Nordlund människor som har varit med om att djupt begravda släkthemligheter avslöjats.

Poddsläpp under säsong på lördagar kl 06.00. I FM sänds programmet varannan onsdag kl 11.34 med repris måndag kl 20.03.

Här kan du lyssna på det senaste avsnittet, som släpptes i lördags

Arvinge okänd Norge och Danmark (SVT och SVT Play)

Idag är det även premiär för en ny säsong av den norska versionen av tv-programmet Arvinge okänd. Programmet sänds kl. 22:15 i SVT 2, men kan redan nu ses på Svt Play.

 På SVT Play kan du även se den tidigare säsongen av programmet, om du skulle ha missat den. Där finns även den senaste säsongen av Arvinge okänd Danmark.

I höst kommer dessutom en ny säsong av svenska Arvinge okänd. Men den berättar vi mer om längre fram.

Se Arvinge okänd - Norge | SVT Play

Älskade Nancy, (SVT Play)

I kväll kl 20:00 sänds dokumentärfilmen Älskade Nancy i SVT 1, i vilken Agneta Ulfsäter Troell om sin mammas moster, som bara var tretton år när hon lovades bort till den trettio år äldre, och stormrike, Axel Dickson.

För Nancy var giftermålet ett sätt att hjälpa sin familj ut ur fattigdomen till ett bättre liv. Axel Dicksons pengar kom från skogsindustrin i Norrland vid tiden kring förra sekelskiftet.

Det är en fint berättad historia om ett ovanligt levnadsöde, där Nancy står i centrum, men där även anfäder, anmödrar och andra släktingar skymtar förbi. Hennes liv sträcker sig också över en intressant period i vår historia, då de gamla sociala strukturerna så småningom började luckras upp. Du kan redan nu se den på Svt Play.

Älskade Nancy | SVT Play

Blodsband (SVT Play)

Den 5 juni sändes det första avsnittet av SVT:s nya serie Blodsband, i vilken vi får följa med artisten Daniela Rathana och nyhetsprogramledaren Alex Letic när de söker efter sina rötter i Thailand och Brasilien.

När artisten Daniela Rathana möter Morgonstudions programledare Alex Letic upptäcker de att det finns stora likheter i deras bakgrund. De har båda adopterade mammor, Danielas mamma Anna-Maria kom från Thailand till Sverige på 1970-talet och Alex mamma Raquel kom från Brasilien till Sverige i slutet av 1960-talet. Båda kom till starkt religiösa hem, något som också påverkat både Daniela och Alex genom livet. De har också känt att de befunnit sig i ett mellanförskap.

Därför beslutar de sig för att bege sig ut i världen tillsammans för att hitta sin släkt. Det blir en känslosam resa i både tid och rum.

Se blodsband | SVT Play

Annonser