20240610 184757 scaled e1718703901155 gravstenRaderna med stenar blir allt glesare varefter de tas bort och förstörs. Snavlunda kyrkogård (Närke). Foto: Conny Sandberg
I dag skapar vi framtidens historia. Fotografera din hembygds gravstenar, innan det är för sent, uppmanar styrelseaktiva i Örebro läns hembygdsförbund.

Hur vill vi att våra framtida begravningsplatser ska se ut? Begravningsplatser är inte bara platser för sorg och reflektion, utan också berättelser om vårt samhälle. 

Står inför förändringar

Kulturhistoriska värden i kyrkobyggnader, kyrkotomter, kyrkoinventarier och begravningsplatser skyddas av kulturmiljölagstiftningen. Begravningsplatser ska vårdas och underhållas så att deras kulturhistoriska värde bevaras. Men hur står det till med detta i dag? Hur påverkar den nuvarande utvecklingen av begravningsplatser bilden av vårt samhälle?

I en debattartikel i nättidningen Bygd & Natur uppmanar styrelseaktiva i Örebro läns hembygdsförbund allmänheten att engagera sig i det kulturarv som riskerar att gå förlorat.

Läs debattartikeln här

Annonser