Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

18
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


18
apr
Släktforskarjour Ystads stadsbibliotek Ystad

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


18
apr
Digital släktforskningshjälp via zoom

StorStockholms Släktforskarförening


18
apr
Öppet Hus med föredrag

Björklingebygdens Släktforskarförening


18
apr
Månadsmöte

Tjust Släktforskarförening


18
apr
Karlstad - Släktforskar-Café

Värmlands Släktforskarförening


18
apr
Johannes Rudbeckius och hans ättlingar

Västerås Släktforskarklubb


18
apr

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

aldre bockerDet ska bli enklare att låna Kungliga bibliotekets litteratur. Regeringen har gett Kungliga biblioteket i uppdrag att inleda försöksverksamhet med att förmedla och tillgängliggöra e-böcker via nationella katalogen, Libris. Regeringen tillför också 2 miljoner kronor i särskilda medel för det uppdraget.

Många unika böcker

Kungliga biblioteket är Sveriges nationalbibliotek och har sedan 1660-talet samlat in i stort sett allt som getts ut i Sverige. Detta för att det utgivna ska finnas tillgängligt och för att det ska bevaras för framtiden i bibliotekets samlingar. Genom en så kallad förlagsplikt är alla förlag tvungna att förse Kungliga biblioteket med ett exemplar av allt de ger ut. Upplagor säljs ut, biblioteken föryngrar sitt sortiment, vilket gör att många böcker och annat tryck i dag endast finns på Kungliga biblioteket.

E-böcker ödesfråga för förlag

Att äldre böcker med utgången upphovsrätt görs tillgängliga är troligtvis inget som förlagsbranschen förfasar sig över. Men vad det gäller nyare böcker anses frågan om e-böcker vara en ödesfråga för förlagsbranschen. Enligt tidningen Computer Sweden har e-böcker ökat på marknaden, men ännu så länge är e-böckerna en dålig affär för förlagen. De största köparna av e-böcker är biblioteken, och e-bokslånandet ökar stadigt. Något som gör att förlagsbranschen befarar en vinstförlust.

Läs artikeln på Computer Swedens webbplats