Välkommen till Västerås 2025!

Vesteras2

I torsdags kväll hade vi extrastämma i Västerås Släktforskarklubb och stämman beslutade att vi ska arrangera Släktforskardagarna 2025. Så välkomna hit om ett och ett halvt år! 

I höstas fick vi frågan om detta och sedan dess har vi diskuterat det i vår styrelse. En arbetsgrupp har börjat jobba med planeringen och kollat möjliga lokaler och allt möjligt annat praktiskt och förberett ett beslutsunderlag inför extrastämman. Det är ju medlemmarna som ska besluta om detta, vilket nu skett. Det känns bra.
I styrelsen har vi pratat mycket om det här, det är ju något extra stort att åta sig som förening, att ordna en mässa en hel helg. Det vet ni ute i de föreningar som redan gjort detta under tidigare år. Men det är också väldigt roligt. Jag har aldrig varit med och arrangerat, bara som besökare och att jag jobbat i Rötterbokhandeln, men min erfarenhet är bara positiv.
Vi har mycket jobb framför oss, framför allt i arbetsgruppen som redan är igång med planeringen.

I somras kunde jag inte åka till Släktforskardagarna i Östersund men nästan alla övriga år sedan i Gävle 2012 har jag varit med. Det bästa med ett sådant här stort arrangemang är möten med andra släktforskare, att få träffas och prata om det vi alla gillar så mycket.
Så det ska bli extra roligt att få välkomna er hit till Västerås i augusti 2025. Och väldigt roligt att få jobba ihop med många av våra egna släktforskare här i Västerås med omnejd under mässdagarna.

Vår förening i Västerås har faktiskt arrangerat Släktforskardagarna en gång tidigare, det var 1990 och alltså 34 år sedan. Vår medlem som var stämmoordförande i torsdags kväll var med då, 1990, men förmodligen är det inte så många av våra nuvarande medlemmar som deltog den gången.
Första gången Släktforskardagarna som mässa ordnades var 1987 i Lund. Sedan tror jag det varit varje år. Fast under pandemin var det inställt första året (2020) och digitalt året därpå. Men nu är vi igång igen, sedan 2022.
Det här ska bli roligt!

Det är ett och ett halvt år tills det är dags och innan dess ska jag i kommande blogginlägg visa er lite av det Västerås jag lärt känna sedan jag flyttade hit 2019. Det är en stad med mycket gammal historia som det finns mycket att berätta om.
Här är några tidigare blogginlägg jag gjort om Västerås:

https://www.rotter.se/blog/entry/en-gammal-anrik-gard

https://www.rotter.se/blog/entry/borgerligt-liv-pa-1690-talet

https://www.rotter.se/blog/entry/gravstenens-gata

https://www.rotter.se/blog/entry/skola-i-400-ar

Fler kommer.

Vesteras1

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Fritz Kautsky
Släpp bilderna loss ... (de är våra)
 

Kommentarer 12

Håkan Gelin den lördag, 27 januari 2024 07:06

Vilken trevlig nyhet!
Jag hoppas man hänger med så man får möjlighet att uppleva släktforskardagar i Västerås en stad som jag har starka kopplingar till. Önskar Er all framgång i det omfattande förberedelsearbete som nu börjar. Lite kuriosa om Västerås är att den är känd som gurkstaden. Men varför? Jo, det är för att det finns en typ av gurka som heter Västeråsgurka, och den lämpar sig perfekt för inläggningar. Den börjades odlas i staden 1741 efter en stadsbrand som gav plats för dessa odlingar. Och 2024 blir det allsvensk fotboll där igen, det är nästan 70 år sedan man var bollpojke på Arosvallen när VSK då spelade i allsvenskan och vi bollpojkar fick dela på en läskedryck i omklädningsrummet med lirare som Orresta Carlsson med flera.

Vilken trevlig nyhet! Jag hoppas man hänger med så man får möjlighet att uppleva släktforskardagar i Västerås en stad som jag har starka kopplingar till. Önskar Er all framgång i det omfattande förberedelsearbete som nu börjar. Lite kuriosa om Västerås är att den är känd som gurkstaden. Men varför? Jo, det är för att det finns en typ av gurka som heter Västeråsgurka, och den lämpar sig perfekt för inläggningar. Den börjades odlas i staden 1741 efter en stadsbrand som gav plats för dessa odlingar. Och 2024 blir det allsvensk fotboll där igen, det är nästan 70 år sedan man var bollpojke på Arosvallen när VSK då spelade i allsvenskan och vi bollpojkar fick dela på en läskedryck i omklädningsrummet med lirare som Orresta Carlsson med flera.
Eva Johansson den lördag, 27 januari 2024 09:13

Håkan: Tack för din lyckönskan! Ja, det ska verkligen bli roligt att få vara med om detta, även om vägen dit fortfarande är lång.
Västeråsgurkan känner jag till och har nog gjort inläggningar några gånger. Det finns mycket som är förknippat med Västerås, t ex Asea, Anundshög, Rudbeckius och mycket annat. En del kommer jag att berätta lite mer om här i Rötterbloggen framöver

Håkan: Tack för din lyckönskan! Ja, det ska verkligen bli roligt att få vara med om detta, även om vägen dit fortfarande är lång. Västeråsgurkan känner jag till och har nog gjort inläggningar några gånger. Det finns mycket som är förknippat med Västerås, t ex Asea, Anundshög, Rudbeckius och mycket annat. En del kommer jag att berätta lite mer om här i Rötterbloggen framöver
Stefan Simander den söndag, 28 januari 2024 14:05

ASEA, numera ABB!

ASEA, numera ABB! ;)
Eva Johansson den söndag, 28 januari 2024 19:03

Stefan: Ja, det hette ju Asea från början. Jag läste på Wikipedia att hopslagningen med Asea Brown Boveri skedde 1988 och namnändringen till ABB 1999. Om jag eventuellt (troligen) gör ett blogginlägg om Asea så kommer det att handla om tiden före 1988.

Stefan: Ja, det hette ju Asea från början. Jag läste på Wikipedia att hopslagningen med Asea Brown Boveri skedde 1988 och namnändringen till ABB 1999. Om jag eventuellt (troligen) gör ett blogginlägg om Asea så kommer det att handla om tiden före 1988.
Stefan Simander den lördag, 27 januari 2024 07:28

GRATTIS till barn- och ungdomsstaden Västerås!!!
Dessutom besökte jag mina första spektakulära Släktforskardagar där 1990 som nybliven släktforskare från 30 oktober 1989 som hölls på min gamla gymnasieskola Rudbeckianska med årstämman i Skrivsalen där jag slitit mitt långa hår så många gånger på prov och inte minst Centralprov, vilket oftast gick bra ändå, förutom några hårtussar fattigare, vilket inte märktes alls på den tiden!
Rudbeckianska som är Sveriges äldsta läroverk grundat 1623 firade 350-årsjubileum när vi började höstterminen 1973 med författaren Lars Gustafsson från Västerås som talare i Ljushallen iklädd vida äppelknyckarkortbycxor.
Förra året firade 400-årsjubileum med kronprinsesseparet Victoria och Daniel och många lärare och elever!
Cirklarna sluts nu alltså återigen hösten 2025!
Precis som det helst ska vara även inom släktforskningen!

GRATTIS till barn- och ungdomsstaden Västerås!!! :D Dessutom besökte jag mina första spektakulära Släktforskardagar där 1990 som nybliven släktforskare från 30 oktober 1989 som hölls på min gamla gymnasieskola Rudbeckianska med årstämman i Skrivsalen där jag slitit mitt långa hår så många gånger på prov och inte minst Centralprov, vilket oftast gick bra ändå, förutom några hårtussar fattigare, vilket inte märktes alls på den tiden! :) Rudbeckianska som är Sveriges äldsta läroverk grundat 1623 firade 350-årsjubileum när vi började höstterminen 1973 med författaren Lars Gustafsson från Västerås som talare i Ljushallen iklädd vida äppelknyckarkortbycxor. Förra året firade 400-årsjubileum med kronprinsesseparet Victoria och Daniel och många lärare och elever! :o Cirklarna sluts nu alltså återigen hösten 2025! ;) Precis som det helst ska vara även inom släktforskningen! :p
Eva Johansson den lördag, 27 januari 2024 09:18

Stefan: Ja, då är du på hemmaplan när du kommer till Släktforskardagarna 2025. Rudbeckianska är en anrik gammal skola och 400-årsjubileet uppmärksammade jag här i Rötterbloggen. Jag ska lägga till den länken i inlägget, missade den förut.

Stefan: Ja, då är du på hemmaplan när du kommer till Släktforskardagarna 2025. Rudbeckianska är en anrik gammal skola och 400-årsjubileet uppmärksammade jag här i Rötterbloggen. Jag ska lägga till den länken i inlägget, missade den förut.
Neta Hedberg den lördag, 27 januari 2024 11:15

Men vad roligt! Jag kommer gärna till Västerås nästa år, jag har bara varit där en gång tidigare i samband med en jobbintervju. Det är alltid så trevligt på släktforskardagarna, ett besök från det de öppnar på lördagen till stängning på söndagen är aldrig tråkigt. Vi ses då, men jag hoppas vi ses innan också

Men vad roligt! Jag kommer gärna till Västerås nästa år, jag har bara varit där en gång tidigare i samband med en jobbintervju. Det är alltid så trevligt på släktforskardagarna, ett besök från det de öppnar på lördagen till stängning på söndagen är aldrig tråkigt. Vi ses då, men jag hoppas vi ses innan också :)
Eva Johansson den söndag, 28 januari 2024 18:57

Neta: Instämmer, det hoppas jag också.

Neta: Instämmer, det hoppas jag också.
Barbro Stålheim den lördag, 27 januari 2024 14:06

Grattis! Jag var där 1990. Det var trevligt då och det blir säkert nästa år också! Lycka till med "jobbet" - jag vet hur mycket det är då jag varit med och arrangerat tre släktforskardagar. Mycket att tänka på, men roligt!

Grattis! Jag var där 1990. Det var trevligt då och det blir säkert nästa år också! Lycka till med "jobbet" - jag vet hur mycket det är då jag varit med och arrangerat tre släktforskardagar. Mycket att tänka på, men roligt!
Eva Johansson den söndag, 28 januari 2024 18:58

Barbro: Tack! Ja, att det är både mycket jobb och roligt, så är det.

Barbro: Tack! Ja, att det är både mycket jobb och roligt, så är det.
Gäst
Gäst - Iréne Folkevik den söndag, 04 februari 2024 18:26

Hej jag är född(1950) och bodde i Hallstahammar till 13 års ålder har försökt nå släktforskare där men de ,om de finns, verkar tillhöra Västerås. Jag tragglar på försöker besöka Hallsta med omgivningar varje sommar. Skansen området och det lilla museet är intressant liksom gamla bruksområdet. Släkten på min fars fars sida (farfar) kommer från Skinnskatteberg och verkar flyttat ner för Strömsholms kanal Virsbo, Ramnäs. Farmor däremot kom från Hjärtum i Västergötland. Min mammas sida domineras också av västergötland och västkusten. Jag ser fram emot dagarna i Västerås 2025, väl mött där!

Iréne Folkevik

Hej jag är född(1950) och bodde i Hallstahammar till 13 års ålder har försökt nå släktforskare där men de ,om de finns, verkar tillhöra Västerås. Jag tragglar på försöker besöka Hallsta med omgivningar varje sommar. Skansen området och det lilla museet är intressant liksom gamla bruksområdet. Släkten på min fars fars sida (farfar) kommer från Skinnskatteberg och verkar flyttat ner för Strömsholms kanal Virsbo, Ramnäs. Farmor däremot kom från Hjärtum i Västergötland. Min mammas sida domineras också av västergötland och västkusten. Jag ser fram emot dagarna i Västerås 2025, väl mött där! Iréne Folkevik
Eva Johansson den söndag, 04 februari 2024 22:21

Iréne: Välkommen hit till Västerås! Både nästa år och vid andra tillfällen. Ja, vad jag vet är det en grupp släktforskare i Hallstahammar som träffas ibland och som är medlemmar hos oss. Jag känner inte till alla medlemmar, vi har över 400, men jag vet att det finns några där. Så vitt jag vet finns det ingen egen förening där. Du är varmt välkommen som medlem hos oss, om du vill. Min farfars släkt kom till stor del från Hjärtum och trakten runt Vänersborg och Trollhättan.

Iréne: Välkommen hit till Västerås! Både nästa år och vid andra tillfällen. Ja, vad jag vet är det en grupp släktforskare i Hallstahammar som träffas ibland och som är medlemmar hos oss. Jag känner inte till alla medlemmar, vi har över 400, men jag vet att det finns några där. Så vitt jag vet finns det ingen egen förening där. Du är varmt välkommen som medlem hos oss, om du vill. Min farfars släkt kom till stor del från Hjärtum och trakten runt Vänersborg och Trollhättan.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
24 februari 2024

Captcha bild