Skola i 400 år

I år är det 400 år sedan som biskopen Johannes Rudbeckius i Västerås startade en skola. Den skolan var för pojkar och heter nu Rudbeckianska skolan. Sedan många år är den öppen även för flickor, så klart. Rudbeckianska skolan är Sveriges äldsta gymnasium. Under året firas Rudbeckianska skolans 400-årsjublieum på olika sätt, bland annat just idag.

Lyssna på radioprogrammet Vetenskapsradion Historia i P1 där det senaste handlar om den här skolan.
Läs Västeråsjournalisten Anders Lifs blogginlägg om skolan.

Rudbeckius elever stadsarkivet

På Västerås stadsarkiv finns boken med katalogen över de första eleverna på  biskop Rudbeckius skola på 1620-talet. Eget foto.

Men biskop Rudbeckius var inte nöjd med bara en skola för pojkar. Han startade också den allra första skolan för flickor i Sverige, redan 1632, vilket var väldigt tidigt. Även biskopens hustru Malin Hising ska ha varit med i arbetet med flickskolan. Detta var en skola för fattiga flickor och med grundläggande undervisning där eleverna fick lära sig läsa, skriva och räkna, givetvis också katekeskunskap men även hushållsarbete och sömnad.

Flickskolan i Västerås var den enda svenska skolan för flickor under 1600-talet. På 1730-talet ska några flickpensioner ha funnits i Stockholm och det dröjde till senare delen av 1800-talet innan utbildning utöver folkskolan blev tillgängligt för unga kvinnor. Paret Rudbeckius flickskola las ner någon gång på 1640-talet, efter biskopens död. Sedan dröjde det till 1852 innan en ny skola för flickor öppnade i Västerås.

Johannes Rudbeckius och Malin Hising är anor till mina barn och barnbarn, om jag minns rätt är det 13 generationer mellan dem och mina barnbarn. Det är inte jag som är släkt med dem utan mina barns pappa.

biskopsparet

Biskopsparet, bild från en utställning i domkyrkan i Västerås 2019. Eget foto. Godkänt för publicering av domkyrkans kansli.

konsistoriehuset

Det gamla konsistoriehuset intill domkyrkan i Västerås. Här bedrevs skolundervisning på 1630-talet. Idag finns Malins kafé i huset, namngivet efter Malin Hising. Eget foto 2022.

Kanske är du en av dem som gått i flickskola. Det var motsvarigheten till pojkarnas läroverk.

För att få tillträde till universiteten krävdes studentexamen, som förr kallades mogenhetsexamen. Att avlägga studentexamen blev tillåtet för flickor 1870, men bara som privatister. Några av flickskolorna hade rätt att examinera för mogenhetsexamen. Först med examensrätt blev Wallinska flickskolan i Stockholm 1874, som därefter ökade sitt elevantal dramatiskt. Men studentmössa fick flickorna inte ha, det var förbehållet pojkarna.

1905 delades läroverken upp i realskola och gymnasium. På en del håll inrättades då samrealskolor för både flickor och pojkar medan många flickskolor fick rätt att ge realexamen. Genom 1927 års skolreform blev gymnasierna tillgängliga för flickor och på 1960-talet avvecklades flickskolorna.

Alla läroverk öppnades inte för flickor, många var fortfarande motståndare till samundervisning. I Stockholm dröjde det till exempel till 1959 innan Östra Real tog emot flickor som elever och Norra Latin, Norra Real och Södra Latin väntade till 1961. Därför finns det fortfarande en hel del kvinnor som gått i flickskola, det vet jag.

Fryxellska1

1902 invigdes Westerås elementarläroverk för flickor, som numera heter Fryxellska skolan. Den har fått sitt namn efter Cecilia Fryxell, som startade Västerås andra flickskola 1852. Eget foto.

Fryxellska2

Väggen på Fryxellska skolan. Utsnitt ur foto ovan.

karta1688

Del av en karta över Västerås från 1688. Domkyrkan ligger ungefär i mitten, omgiven av två hus på östra sidan och ett i nordvästra hörnet, alla rödmarkerade (tillsammans med biskopsgården väster om kyrkan). De tre rödmarkerade husen är alla skolhus. Konsistoriehuset är det som ligger i nordväst (se bilden ovan) och kallades då Collegium Pietatis. Där låg prästseminariet och en skola för mindre barn. Det övre av de två husen öster om kyrkan är Collegium Eloqventie, det nedre kallades Collegium Sapientiae. Dessa två var skolhus för gymnasiet. Båda de östra husen är rivna. Källa: Anders Lifs blogginlägg (se ovan).

Vid domkyrkan i Västerås finns fortfarande kvar byggnader från skoltiden på 1600-talet:

proban

Det här huset kallas proban och var ett skolfängelse. Här sattes bråkiga elever, men också lärare, som straff. Eget foto. På karta ovan är proban den lilla fyrkanten i mitten av muren precis söder om domkyrkan.

rudbeckia

I förgrunden blommande rudbeckia, i bakgrunden proban och bakom den ligger domkyrkan. Eget foto.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Oskar och Elsa Lundström
Ägg och gammal sten
 

Kommentarer 4

Stefan Simander den söndag, 26 mars 2023 03:41

Åt detta ägnade jag lördagen den 25 mars från före klockan 9 på morgon till klockan 21 på kvällen!

Åt detta ägnade jag lördagen den 25 mars från före klockan 9 på morgon till klockan 21 på kvällen! ;) :p
Eva Johansson den söndag, 26 mars 2023 09:36

Stefan: Det förstår jag. Du har väl gått på Rudbeckianska? Tänk att en skola funnits i 400 år...

Stefan: Det förstår jag. Du har väl gått på Rudbeckianska? Tänk att en skola funnits i 400 år...
Stefan Simander den söndag, 26 mars 2023 10:32

Jag var elev där från 350-årsjubileumsåret 1973 till 1977, med en paus 1975-1976 då jag var utbytesstipendiat i USA!

Jag var elev där från 350-årsjubileumsåret 1973 till 1977, med en paus 1975-1976 då jag var utbytesstipendiat i USA! :p
Gäst
Gäst - MarieA den tisdag, 28 mars 2023 15:51

Proban/Skolfängelse har jag inte hört talas om innan. Kanske skulle behövas igen.

Proban/Skolfängelse har jag inte hört talas om innan. Kanske skulle behövas igen.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild