Jenny Tryséns dramatiska släkthistoria

Sundenska garden1

I det här röda huset bodde Jenny Trysén med maken Daniel Anton Sundén och deras barn på 1860-talet och där dog hon 1870. Huset, som kallas Sundénska gården, ligger alldeles norr om domkyrkan i centrala Västerås. På huset finns en skylt som berättar om gården:

Sundenska garden2

På en promenad i kvarteren förra helgen råkade maken och jag passera här. När jag såg vad som stod på skylten förstod jag att det var här Jenny Trysén hade bott. Hennes gravsten hade jag sett för ett par år sedan, när jag skulle förbereda en kyrkogårdsvandring för medlemmarna i Västerås Släktforskarklubb:

1graven bloggbild

Jenny Trysén dog 1870 och blev bara 27 år. Här vilar hon tillsammans med sin svärmor Martina.

Inför kyrkogårdsvandringen tog jag reda på vad jag kunde hitta om Jenny Trysén (gift Sundén) och hennes släkt. Hennes släkthistoria visade sig rymma mycket dramatik, tragik och rikedomar. Det visade sig också att släkten förgrenar sig ner till Västervikstrakten, där jag tidigare bott i nästan 40 år.

Men jag visste inte då att det var i det här huset Jenny hade bott under sina få år i Västerås.

Om Jenny och hennes släkthistoria har jag skrivit en artikel i Tjust Släkforskarförenings medlemstidning, sista numret 2021. Den har många intressanta inslag, till och med ett känt mord på 1900-talet. Läs den här, som pdf-fil.

Samtliga bilder är egna foton.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Johan och Hulda Boström
Vad säger stenen
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
15 april 2024

Captcha bild