Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Gräva och hitta guld

Det finns olika landsändar som kan ge upphov till den historien efter den andra, och en sådan är trakten kring Nome i Alaska. En liten håla som egentligen inte skulle vara känd alls, för där fanns ingenting. Snö, is och eländigt väder, kan det vara något att ha.  Men det fanns en liten sak som ändrade på allt, det fanns guld. Att det var många svenskar som sökte sig till trakten gör den inte mindre intressant. Många har säkert hört begreppet Three Lucky Swedes, de som gjorde sig stora förmögenheter i Nome.

Visst var de tre, men en var norrman, fast runt 1900 när de var verksamma var Sverige och Norge fortfarande en union, så lite rätt var kanske namnet. Jag har tidigare berättat i en blogg om pojken från Lofsdalen, Erik Lindblom, som var en av de tre.  Han gjorde sig en förmögenhet, bodde senare i Kalifornien och dog där. En annan var John Bryntesson, fattigpojken från Ärtemark i Värmland , som inte stannade så länge. Han återvände hem, köpte Svanholms bruk och mycket annat och var generös med donationer i många år.

De var kända, men det fanns säkert fler och då är det intressant att läsa Tord Wallströms bok, Guldgrävarna, svenska äventyrare i Alaska. Den innehåller många intressanta och roliga porträtt av olika personer, de flesta med svensk bakgrund.  Sist i bloggen beskriver jag hur du kan läsa den på internet. Och när jag läser den så kan jag inte annat än fundera på hur många av dessa människoöden som det finns kunskap om idag.  Finns det släktingar i Sverige som bär deras historier vidare eller har de fallit i glömska och bara försvunnit.

Foto ur boken Guldgrävarna , svenska äventyrare i Alaska. Länk se text

En av personerna som beskrivs är Mae Bale, som beskrivs av en nära vän som kallar henne Maja. Maja kom till Nome i mitten av 1920-talet och var redan efter några få år en av de rikaste kvinnorna i Nome. Hon ägde en bar och hyrde ut rum, och var tydligen både driftig och hård i affärer. En kortväxt kvinna men med hårda nypor. Det finns en del berättelser i boken om henne och det berättas också att hon faktiskt reste hem till Sverige några gånger efter 1959, så hon sålt sin verksamhet. Hon bokade alltid två platser på flyget eftersom gärna tog med sig svenska souvenirer när hon återvände:

Mae Bale avled 1979, så vi talar inte om allt för länge sedan, men vem var hon, det kan man undra. Det skrivs att hon var från Småland, men sedan då.  På en gravsten framgår hennes födelsetid, och det går sedan att efter lite letande att hitta den unga kvinnan som 26 år gammal lämnar Sverige 1916.  Maria Frideborg Kry finns med i Emiweb, och om vi bara struntar i att det står att hon är från Åsheda utan istället tittar i Alseda i Jönköpings län så hittar vi henne. Dotter till före husaren och skräddaren Johan August Kry och hans hustru Hulda Kristina Karlsdotter. Där är Maria/Maja det äldsta barnet, det kommer ett antal pojkar och en flicka som fyller på familjen.

Undrar om de hade kontakt, bodde familjen kvar i Sverige eller emigrerade de också. Kom det några slantar till familjen från Nome. Det kom nog inte allt för mycket för jag hittar inte bouppteckningen efter pappa Johan August. Mamma avled redan 1898. När det finns tid så får vi försöka ta reda på lite till. Tänk om just du är släkt med henne?  Sedan kommer nästa fråga, vilket hus var det på tavlan som Maja hade på väggen hela sitt liv. Det verkar inte som husaren och skräddaren tjänade ihop så mycket, men vem vet.

En annan intressant person som Tord skriver om är Lena Saterli, som har en intressant historia, om en tuff uppväxt, om hur illa det gick för hennes syster och många andra inblickar. Det finns mycket att läsa om henne, och jag känner att det måste bli en djupdykning bland de uppgifter som går att finna i olika arkiv om henne, kanske inte för att hitta så mycket mer om just henne, men hennes far. Hur kan jag hitta August Nilsson från Öland. Vem var han och hur hamnade han i Alaska, det kan säkert finnas en spännande historia att nysta i. Första funderingen är kanske vad han egentligen hette, det får bli ett grävande. Kanske kan jag hitta honom och kunna berätta det på Öland-Amerika dagen på Himmelsberga, Öland i mitten på juli.  Eller vet du vem han var?

Fascinerande att det finns människoöden beskrivna som faktiskt kan locka till lite letande, kanske är det lite en släng av den vanliga släktforskarsjukan som drabbat mig.  Och vill du läsa mer om dessa personer och många andra så kolla på

https://www.las-en-bok.com/guldgravarna.pdf

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Arvegodset i vardagen
Dom 'stora' ätterna...
 

Kommentarer 6

Stefan Simander den fredag, 24 Maj 2024 12:19

Jag avslutade mitt utbytesstudentsår i juli 1976 i USA med att få resa med min värdfamiljsföräldrar till Anchorage och Alaska eftersom jag just hade fått diabetes och inte fick resa med de andra studenterna genom USA och träffa presidentan Gerald Ford i Vita Huset, så samlade byn ihop till denna resa till Alaska!

Tänk om jag hade träffat Maja?

När vi var påväg till Nordamerikas högsta berg, då kallat Mount McKinley, så blev det så molnigt att vi var tvungna att vända vid en bensinmack halvvägs. Jag hade en T-shirt på mig med gamla skepp med svenska vimplar på. Då tilltalade personen bakom disken mig med orden: "Hej! Kommer du ifrån Sverige?"
Det var de enda svenska ord som han mindes. Hans farfar hade emigrerat till Alaska!!!
Mer visste han inte!

Kanske finns han med i Tords bok?

Jag avslutade mitt utbytesstudentsår i juli 1976 i USA med att få resa med min värdfamiljsföräldrar till Anchorage och Alaska eftersom jag just hade fått diabetes och inte fick resa med de andra studenterna genom USA och träffa presidentan Gerald Ford i Vita Huset, så samlade byn ihop till denna resa till Alaska! Tänk om jag hade träffat Maja? :p När vi var påväg till Nordamerikas högsta berg, då kallat Mount McKinley, så blev det så molnigt att vi var tvungna att vända vid en bensinmack halvvägs. Jag hade en T-shirt på mig med gamla skepp med svenska vimplar på. Då tilltalade personen bakom disken mig med orden: "Hej! Kommer du ifrån Sverige?" Det var de enda svenska ord som han mindes. Hans farfar hade emigrerat till Alaska!!! :D Mer visste han inte! Kanske finns han med i Tords bok? :p
Mats Ahlgren den fredag, 24 Maj 2024 12:54

Maja dog 1979, och efterlämnade vad jag vet inga barn. Men det finns många andra kvar

Maja dog 1979, och efterlämnade vad jag vet inga barn. Men det finns många andra kvar
Stefan Simander den fredag, 24 Maj 2024 13:08

Just precis! Tänk om jag hade träffat henne 1976!

Bensinmacksföreståndaren uttalade för övrigt de svenska orden på så klingande värmländska att jag först inte hängde med alls!

Just precis! Tänk om jag hade träffat henne 1976! :p Bensinmacksföreståndaren uttalade för övrigt de svenska orden på så klingande värmländska att jag först inte hängde med alls! :D
Stefan Simander den fredag, 24 Maj 2024 13:18

Jag sökte via länken på bensin, men det gav inget om någon bensinmack, tyvärr!

Men en sökning på Värmland gav i alla fall följande:
"John Brynteson och John L. Hagelin. Brynteson var torparson från Ärtemark i Värmland. Han kom till USA 1887, 16
år gammal, och arbetade i gruvorna vid Ishpeming, Michigan,
innan han for till Alaska. Också han var missionsförbundare
och missionär."

Jag sökte via länken på bensin, men det gav inget om någon bensinmack, tyvärr! :( Men en sökning på Värmland gav i alla fall följande: "John Brynteson och John L. Hagelin. Brynteson var torparson från Ärtemark i Värmland. Han kom till USA 1887, 16 år gammal, och arbetade i gruvorna vid Ishpeming, Michigan, innan han for till Alaska. Också han var missionsförbundare och missionär." :p
Mats Ahlgren den fredag, 24 Maj 2024 13:23

Bryntesson tog sina pengar och åkte hem till Värmland ganska tidigt

Bryntesson tog sina pengar och åkte hem till Värmland ganska tidigt
Stefan Simander den lördag, 25 Maj 2024 11:36

Jo, men han var kanske inte ensam från Värmland där?

Jo, men han var kanske inte ensam från Värmland där? :p
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
13 juni 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
498 inlägg
Mats Ahlgren
311 inlägg
Ted Rosvall
265 inlägg
Helena Nordbäck
241 inlägg
Anton Rosendahl
240 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
1 inlägg

Annonser