Rötterbloggen
Rötterbloggen

DNA revolutionerar släktforskningenb2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_dna-bild-liten.jpgb2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_dna-bild-liten.jpg

Hitta släktingar världen över och spåra släktens ursprung ända tillbaka till Afrika för 200 000 år sedan. Identifiera okända fäder eller hitta
spår av samer bland dina anor. Det och mycket annat är vad du kan göra med ett DNA-test för släktforskare! 

Jag som skriver detta heter Peter och är sedan tre år tillbaka helt såld på den nya tekniken och de möjligheter den ger oss släktforskare. I Rötterbloggen kommer jag framöver att berätta hur du som släktforskare kan använda DNA i sin forskning och hur du tolkar resultaten när du gjort ett DNA-test.

Nytt släktforskarverktyg

Det är fascinerande möjligheter som öppnar sig för oss släktforskare när vi nu kan börja nyttja hypermodern teknik för att hitta och pussla ihop de spår från vår släkt som finns lagrat i det DNA vi alla bär på. Precis som mikrofilmen och de skannade kyrkoarkiven revolutionerade släktforskningen i kyrkoarkiven gör nu DNA-revolutionen det möjligt att finna släktsamband som är omöjliga att hitta via traditionell släktforskning. Vi får samtidigt ett verktyg för att kontrollera om den traditionella släktforskningen är korrekt.

Nya släktingar

När du gör ett DNA-test för släktforskare, hittar du en mängd nya släktingar, som du tidigare inte hade en aning om. Släktingar som du inte hade kunnat hitta via traditionell släktforskning. Själv har jag fått kontakt med nya supertrevliga släktingar i USA, Polen, Kanada, Ryssland, Indien, Norge och Finland. Vi är inte så nära släkt, men då delar av vårt DNA är identiskt blir släktskapet känslomässigt nära.

b2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_Karta_new_relatives.pngb2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_Karta_new_relatives.png

Mina nya släktkontakter efter DNA-test

 

Jag har även hittat en mängd, tidigare okända, släktingar på närmare håll i Sverige och nästan varje vecka dyker det upp någon ny släkting. Det märks verkligen att DNA-släktforskningen växer lavinartat i Sverige och det finns nu ett stort antal svenska släktforskare som även blivit mycket aktiva DNA-släktforskare. På Facebook finns en grupp, DNA-anor, där vi är närmare 1000 släktforskare som dagligen för livliga diskussioner och utbyter information om släktingar och hur man bäst nyttjar den DNA-information som våra DNA-test givit oss.

Vi ÄR våra anor

Allt det DNA som vi bär i våra kroppar har vi ärvt från våra anfäder och anmödrar. Vissa delar av detta DNA har ärvts i princip oförändrat genom 1000-tals generationer. Med ett DNA-test kan du därför få reda på vad din anfader på raka fädernelinjen eller anmoder på raka mödernelinjen för många tusen år sedan bar på för DNA. Och tvärtom innebär det att när arkeologerna hittar lämningar av forntida människor och lyckas analysera deras DNA, så kan man se om de var våra släktingar!

 

b2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_H23-Skelett.jpgb2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_H23-Skelett.jpg

Precis detta har hänt mig. För ett år sedan lyckades forskarna DNA-analysera ett 40-tal skelett som hittats i norra Tyskland. Och det visade sig att en av individerna, en kvinna, hade exakt samma DNA-typ som jag har – vi är alltså släkt! Och hon är 7000 år gammal! Det är en mäktig känsla, men jag måste nog skaffa mig ett större släktforskarprogram…

Slutet för arkivforskningen?

Innebär DNA-tekniken att det snart är slut med att söka svaren i arkiven och att läsa handlingar med gammal handstil för att hitta sin släkt? Nej, tvärtom! För att dra full nytta av DNA-informationen måste du ha en bra ”pappersforskning” i grunden. Men DNA är ett oerhört kraftfullt komplement till den traditionella släktforskningen. Och med hjälp av DNA kan du hitta släktsamband som inte går att hitta i de skriftliga källorna eller som ligger långt tillbaka i tiden innan vi har några andra källor.

DNA ger bara information om släktskap, det säger inget om hur dina anor levde, vad de gjorde eller hur de var som personer. Hur fascinerande DNA-släktforskningen än är, så finns det inget som matchar känslan av att sitta med ett flera hundra år gammalt dokument i handen och veta att min egen släkting hållit i det eller kanske till och med skrivit det. Eller att läsa en berättelse i en dombok som detaljerat beskriver vad min släkting gjort eller vad han sagt. Så framtidens släktforskning kommer att bygga på att vi nyttjar både arkiven och DNA-labben!

DNA-revolutionen har bara börjat och jag hoppas att så många släktforskare som möjligt vill vara med på den spännande resan mot framtiden! Jag ska försöka ge lite guidning på den resan och i framtida inlägg kommer jag här att skriva om bl a följande:

-Hur funkar DNA för släktforskning egentligen?

-Vilket test ska jag välja?

-Måste man gräva upp farfar för att få veta vad han hade för DNA?

-Fader okänd – hur kan DNA hjälpa mig?

-Vad får jag veta om släkten om jag gör ett DNA-test?

-Är det någon skillnad på DNA-test för kvinnor och män?

Kopulerande papper
Hur det började...
 

Kommentarer 5

Eva Johansson den fredag, 17 januari 2014 13:07

Det verkar så intressant med DNA-forskning. Lite svindlande nästan, med de möjligheter som verkar finnas. Jag tror att det får bli ett test lite längre fram, för det känns som att resultatet kan föra med sig en hel del nya kontakter och då måste jag ha tid att ta hand om dem. Men det är något att se fram emot.

Det verkar så intressant med DNA-forskning. Lite svindlande nästan, med de möjligheter som verkar finnas. Jag tror att det får bli ett test lite längre fram, för det känns som att resultatet kan föra med sig en hel del nya kontakter och då måste jag ha tid att ta hand om dem. Men det är något att se fram emot.
Staffan Knös den måndag, 20 januari 2014 17:12

DNA testerna ger spännande möjligheter i släktforskningen, men resultaten ska användas med förstånd. Är det någon som vet hur många personer som sänt in DNA prov, för släktutredning, i Sverige?

DNA testerna ger spännande möjligheter i släktforskningen, men resultaten ska användas med förstånd. Är det någon som vet hur många personer som sänt in DNA prov, för släktutredning, i Sverige?
Peter Sjölund den måndag, 20 januari 2014 19:15

Eva, helt klart måste man ha tid att ta hand om alla uppgifter man får efter ett DNA-test och att kontakta de mest intressanta av sina nya släktingar för att tillsammans reda ut exakt hur man är släkt. För många uppgifter och trådar att nysta i får man garanterat Staffan, det finns ingen officiell statistik över DNA-testade i Sverige, då det finns några olika företag att använda sig av. Men trenden är att antalet fördubblas varje år och jag uppskattar att antalet personer i Sverige som gjort ett DNA-test för släktforskning idag är 5-10 000. Om trenden fortsätter kommer vi alltså om tre år att vara 40-80 000!

Eva, helt klart måste man ha tid att ta hand om alla uppgifter man får efter ett DNA-test och att kontakta de mest intressanta av sina nya släktingar för att tillsammans reda ut exakt hur man är släkt. För många uppgifter och trådar att nysta i får man garanterat :)Staffan, det finns ingen officiell statistik över DNA-testade i Sverige, då det finns några olika företag att använda sig av. Men trenden är att antalet fördubblas varje år och jag uppskattar att antalet personer i Sverige som gjort ett DNA-test för släktforskning idag är 5-10 000. Om trenden fortsätter kommer vi alltså om tre år att vara 40-80 000!
Nikola den torsdag, 26 februari 2015 02:50

Hej ,Var kan jag testa mig i Sverige ( Malmö ) , för att se vilken DNA-typ jag har ??? Mvh Nikola

Hej ,Var kan jag testa mig i Sverige ( Malmö ) , för att se vilken DNA-typ jag har ??? Mvh Nikola
Peter Sjölund den fredag, 27 februari 2015 09:00

Hej Nikola,Gå till sidan http://www.ssgg.se, så kan du läsa allt om hur och var du kan testa dig. De flesta av oss i Sverige som testar sig, gör det hos företaget Family Tree DNA i USA.

Hej Nikola,Gå till sidan www.ssgg.se, så kan du läsa allt om hur och var du kan testa dig. De flesta av oss i Sverige som testar sig, gör det hos företaget Family Tree DNA i USA.
Redan registrerad? Logga in här
Guest
23 februari 2020
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
274 inlägg
Ted Rosvall
248 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Mats Ahlgren
98 inlägg
Helena Nordbäck
95 inlägg
Anton Rosendahl
41 inlägg
Gästbloggare
28 inlägg

Annonser