Amanda Katarina Johansdotter

Jag är så gammal att jag träffat min mammas mormor som var född 1868, och jag kommer ihåg henne också. Hon hette Amanda och levde till hon var 94 år gammal. Då var jag åtta år. Att jag faktiskt har egna minnen av henne är jag tacksam för idag.

Amanda

Amanda på sin 90-årsdag 1958 och ett porträtt som nog är något lite yngre. Fotot från 90-årsdagen togs av min moster Signe Dahlberg-Persson framåt midnatt på födelsedagen, när firandet var över. Amanda var pigg trots den sena timmen.

Nu ska jag berätta om min gamlamormor Amanda. Jo, där i Halland där jag växte upp sa vi gamlamormor, inte gammelmormor som man i allmänhet säger idag. Åtminstone sa vi så, i min familj.

Det minne jag har av henne är framför allt från ett släktkalas en sommar när jag var barn. Det var ganska många släktingar som träffades. Min mormor och flera av hennes syskon och deras barn. De vuxna satt och drack kaffe och vi barn lekte, kanske lekte vi kurragömma. Det kan ha varit 1961 eller 1962, möjligen 1960. Gamlamormor Amanda var över 90 år och satt på en stol och vi barn skulle hålla oss lugna i närheten av henne för att inte trötta ut henne. Jag vet att jag även träffat henne några fler gånger, men det är det här sommarkalaset jag minns bäst.
Min mamma kommer från en släktkär familj. Min mormor fyllde år på sommaren och då träffades alla av mammas syskon och mina kusiner hemma hos mina morföräldrar i Okome. Gamlamormor Amanda bodde en dryg mil norrut och dit åkte vi också ibland, men inte lika ofta.
Jag tror att det är först nu på äldre dar och som släktforskare, som jag förstått att hålla det här minnet levande.

Amanda Katarina Johansdotter föddes i Sundhult i Gunnarps socken 1868. Gården Sundhult är en släktgård som fortfarande är kvar i min släkt och drivs av en tremänning till mig och hennes make, i tolfte generationen på gården. Den har brukats av vår släkt sedan 1698. Amandas föräldrar Andreas Gunnarsson och Inger Christina Petersdotter var åttonde generationen här.
Amanda hade åtta syskon men bara fyra av dem överlevde sin barndom.
1893, när hon var 25 år, gifte hon sig med Malkolm Johansson från grannsocknen Gällared och flyttade till honom på torpet Huslyckan i Buskabygd, som var Malkolms föräldrahem. Malkolm var två år äldre. Med tiden fick de nio barn, födda 1894–1911. De hette Jenny, Johan, Ida, Edvard, Hilda, Alida (min mormor), Oskar, Arvid och lilla Rut Linnéa, som dog tre månader gammal. De övriga åtta barnen levde länge.
Malkolms föräldrar hade friköpt torpet 1861. De bodde kvar på undantag så länge de levde, till 1917 respektive 1920. Så Amanda fick samsas med svärföräldrarna. När hon själv blev änka 1929 bodde hon också kvar på undantag och skötte hushållet åt sin son Edvard, tills han gifte sig 1945.
Jag vet verkligen inte mycket om Amandas och Malkolms liv på Huslyckan. Efter att de övertagit torpet 1895 utökade de det så småningom. 1914 omfattade fastigheten tre hektar odlad jord och 44 hektar skog och hagmark. De hade en oxe, fyra kor, en kviga, en kalv, fyra får med sju lamm, tre grisar och femton höns, plus tre bisamhällen. Allt enligt jordbruksräkningen 1914.

Här finns ett blogginlägg om familjen och Huslyckan.

Amanda Malkolm collage

Amanda och hennes make Malkolm, min mormors föräldrar. Amanda och Malkolms grav på Gällareds kyrkogård. Familjefoto och eget foto.

Min moster Signe har skrivit en bok om sin familj, min mormor och morfar och deras barn. Där berättar hon om sin mormor Amanda, att Amanda sedan hon blivit änka 1929 kom och hälsade på sina barn någon vecka i taget ibland:
"När hon kom satt hon i ett av rummen och klippte mattrasor av gamla kläder som slitits ut eller kasserats. Hon hade en gammal sax, en fårsax, som hon klippte med. Långa remsor som rullades till nystan för att sedan användas när det behövde vävas nya trasmattor. Hon sjöng alltid, mest psalmer, när hon satt och klippte. Hon hade en fin sångröst och det var rogivande att vara i hennes närhet."
Vilka fina ord!
Min moster Berit har också skrivit om sin mormor, i Stiftskrönikan, efter Amandas död 1962. I sitt minnesord vänder hon sig direkt till sin mormor och skriver bland annat: "Du kunde samla en stor skara barn och barnbarn omkring dig men ändå räckte din kärlek och omtanke till för oss alla, och i din förbön glömde du ingen."
När Amanda dog i augusti 1962 var hon 94 år och hade varit änka i 33 år.
Amanda hade vid sin död 36 barnbarn och 43 barnbarnsbarn. Numera, i två-tre generationer till, är vi flera hundra efterlevande.

Amanda1926

På Malkolms 60-årsdag 1926 kom barn, barnbarn och andra släktingar för att fira. Amanda sitter i mitten i en mönstrad klänning och med en brosch vid halsen, bredvid Malkolm till höger (mannen med skägg). Nedanför sina föräldrar sitter min mormor med en vit sjal om axlarna och min mamma i sitt knä, min moster Margit i gräset och min morbror Evert i min morfars knä. Familjefoto.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Jonas och Gustava Brännström
Att leta är att leva
 

Kommentarer 4

Gäst
Gäst - Jan Erik Hallström den lördag, 17 februari 2024 10:30

Visst är det fascinersnde - jag har också pratat med en person född så länge sedan - min mormors mor Anna Jonsdotter Kullander född 1869 i Söderala, Hälsingland. Det var åren fram till 1953 då hon dog. Jag är född 1944. Vi kallade henne Moa och hon hade klumpfot, och hade varit gift tre gånger. Min mor har berättat mycket om henne, bara godaoch roliga minnen Jag har publicerat min forskning om henne i tidningen Helsingen. Mitt barnbarn Leo är född 2023 och kan år 2100 (om han lever då) berätta för sina eventuella barnbarn att hans farfar hade pratat med Moa född 1869. Ett skapligt tids-spann :-)

Visst är det fascinersnde - jag har också pratat med en person född så länge sedan - min mormors mor Anna Jonsdotter Kullander född 1869 i Söderala, Hälsingland. Det var åren fram till 1953 då hon dog. Jag är född 1944. Vi kallade henne Moa och hon hade klumpfot, och hade varit gift tre gånger. Min mor har berättat mycket om henne, bara godaoch roliga minnen Jag har publicerat min forskning om henne i tidningen Helsingen. Mitt barnbarn Leo är född 2023 och kan år 2100 (om han lever då) berätta för sina eventuella barnbarn att hans farfar hade pratat med Moa född 1869. Ett skapligt tids-spann :-)
Eva Johansson den lördag, 17 februari 2024 18:53

Jan Erik: Vad intressant! Visst är det ett stort tidsspann på ganska få generationer.

Jan Erik: Vad intressant! Visst är det ett stort tidsspann på ganska få generationer.
Stefan Simander den lördag, 17 februari 2024 17:08

Fantastiskt fint!

Mina barns mor Ingela f 1957 hade en morfar Jan-Erik Wahlund född 102 innan henne år 1855, död 1937. Han gifte sig med en kvinna från Vedtjära i Söderala i Hälsingland. Samma socken som nämns i kommentaren ovan!
De fick inga barn tillsammans.
Han fick däremot två barn med hustruns systerdotter som kom som piga till Hagaström i Valbo och dog ung.
Flickan dog i en fosterfamilj i TBC vid 13 års ålder.
Sonen f 1902 togs hem när han var 9 år och frun kommit tillbaka till fadern igen.
När hon dog 1918, så friade till en annan systers dotter!
De gifte sig 1920 och 1921 föddes Ingelas mor Inga-Britt!

De enda jag träffat i tredje ledet bakåt var min morfars mor Elin Hedlund, gift Lundgren i Märsta, samt pappas morfar Oskar f 7/7 1877 och mormor Olga Ström f 1883 i Alva på Gotland, men det minns jag tyvärr inget av....

Ett fint foto finns dock av Oskars mor Helena Törngren f 1849 och d 1947 och dotter, dotterdotter och dotterdotterdotter!

Fantastiskt fint! :) Mina barns mor Ingela f 1957 hade en morfar Jan-Erik Wahlund född 102 innan henne år 1855, död 1937. Han gifte sig med en kvinna från Vedtjära i Söderala i Hälsingland. Samma socken som nämns i kommentaren ovan!:p De fick inga barn tillsammans. :( Han fick däremot två barn med hustruns systerdotter som kom som piga till Hagaström i Valbo och dog ung. Flickan dog i en fosterfamilj i TBC vid 13 års ålder. Sonen f 1902 togs hem när han var 9 år och frun kommit tillbaka till fadern igen. När hon dog 1918, så friade till en annan systers dotter! De gifte sig 1920 och 1921 föddes Ingelas mor Inga-Britt! ;) De enda jag träffat i tredje ledet bakåt var min morfars mor Elin Hedlund, gift Lundgren i Märsta, samt pappas morfar Oskar f 7/7 1877 och mormor Olga Ström f 1883 i Alva på Gotland, men det minns jag tyvärr inget av.... :( Ett fint foto finns dock av Oskars mor Helena Törngren f 1849 och d 1947 och dotter, dotterdotter och dotterdotterdotter! :D
Eva Johansson den lördag, 17 februari 2024 18:59

Stefan: Intressant släktskap! Min mormors mor Amanda är den enda i den generationen jag träffat, alla andra var döda innan jag föddes. Henne vet jag ju att jag träffat flera gånger, men den gången på sommaren som jag skriver om är den enda jag minns.
Mitt ena barnbarn föddes 2013. När hon var ett halvår gammal träffade hon min pappa (sin farmors far). Han hade växt upp med sin morfar i hemmet, född 1850, vars far var född 1798. Mitt barnbarn minns inget av det besöket men vi har ofta tittat på fotografiet hennes pappa tog då och hon vet vem det är hon sitter i knäet på.

Stefan: Intressant släktskap! Min mormors mor Amanda är den enda i den generationen jag träffat, alla andra var döda innan jag föddes. Henne vet jag ju att jag träffat flera gånger, men den gången på sommaren som jag skriver om är den enda jag minns. Mitt ena barnbarn föddes 2013. När hon var ett halvår gammal träffade hon min pappa (sin farmors far). Han hade växt upp med sin morfar i hemmet, född 1850, vars far var född 1798. Mitt barnbarn minns inget av det besöket men vi har ofta tittat på fotografiet hennes pappa tog då och hon vet vem det är hon sitter i knäet på.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
16 april 2024

Captcha bild