159837 Nylander
Nu är vår populära databas Porträttfynd åter igång efter en tids uppehåll. Vi firar genom att presentera våra bästa artiklar om bland annat kändisar du ovetandes kan ha i släktalbumet, fotografier på personer födda på 1700-talet och på fyrfota familjemedlemmar.  

Ett tekniskt problem har gjort att Rötters databas Porträttfynd har legat nere under en tid, men nu ska felet vara åtgärdat och databasen är igång igen. 

Vi tackar för ert tålamod och bjuder här på en kavalkad med Porträttfynds-relaterade artiklar. 

Bortglömda kändisar bland albumets porträtt

I databasen Porträttfynd hittar du de så kallade visitkortsporträtten, den typ av fotografiska porträtt som snabbt blev omåttligt populära när de introducerades omkring 1800-talets mitt. Fotoalbumen blev snart de välbeställdas Facebook. Men vilka blickar tillbaka på oss? Inte alltid de du tror…

Vilka av kändisarna känner du igen i artikeln: Porträttalbumens glömda kändisar

kvartett

1700-talets ansikten fångade på bild

Släkthistoriskt Forum 4 2022 hade de första svenskarna som bevarats på ett fotografi som tema. I samband med att magasinet kom ut var det många som inspirerades av de förtrollande gamla porträtten och delade med sig av sina egna fotografier av släktingar födda på 1700-talet.

Här är den spännande uppföljningen: Fler ansikten från 1700-talet

fler fodda pa 1700 talet

231433.jpgVem blickar tillbaka på oss på porträtt nummer #233460 i Porträttfynd?

Kungligt i släktalbumet

Har du okända personer i ditt ärvda gamla porträttalbum kan de faktiskt vara av ädel börd.

Men vilka av 1800-talets kungligheter är det som blickar tillbaka på oss? Några kanske du känner igen, andra är det inte många som känner igen idag.

Artikeln om porträttalbumens kungligheter kan kanske räta ut några frågetecken.

I den hittar du några av det svenska kungahusets medlemmar från 1800-talets senare hälft, som ofta tog plats i porträttalbumen. Vissa av dem var mer poppis än andra.

Vem är vem bland
porträttalbumens kungligheter


Kaxiga ungdomar satte stilen

Vissa av de gamla porträtten talar mer till en än andra. Bilder på ungdomar som vågade ta ut svängarna modemässigt hör till dem. Här hittar du några ungdomar med härlig stil – som bland annat har laddats upp i Rötters databas i Porträttfynd: Eviga ungdomar i Porträttfynd

trio

Fyrfota familjemedlemmar i Porträttfynd

Amanda Johansson sthlm portrattfynd 179343I nummer 5 2020 av vårt magasin Släkthistoriskt Forum fick läsarna veta mer om vår bäste väns rätt bortglömda historia. I Porträttfynd kan du faktiskt välja att visa porträtt med husdjur i de kompletterande sökfälten. 

Förbered dig på en historisk sötchock när du läser om: 

Historiska hundar i Porträttfynd


Så lägger du upp dina porträtt i databasen

Tänk hur många porträttfynd som skulle kunna göras om alla släktforskare digitaliserade sina äldre porträttfotografier och laddade upp dem i databasen Porträttfynd.

Gör som tusentals andra släktforskare och ladda upp dina porträtt i databasen där bildskatten växer för varje vecka. I bästa fall får du reda på vilka som döljer sig bakom de anonyma porträtten. 

Så bevarar du dina porträtt
i databasen Porträttfynd

Annonser