barbro alfving bangKartotekskort om Barbro Alving (1909-1987) ur det register som nu finns tillgängligt via NAD. Foto: Riksarkivet.
Vill du veta vem som döljer sig bakom en signatur eller pseudonym i en äldre dagstidning? Då kan du numera söka upp personen i ett digitaliserat register som nyligen gjorts tillgängligt av Riksarkivet.

Förr var det vanligt att skribenter på de svenska dagstidningarna använde sig av signaturer eller pseudonymer. Bang, Red Top och Kar de Mumma (Barbro Alving, Lennart Nyblom och Erik Zetterström) är några av de mest kända, medan Köksbjörn, John Grogg och Mormors glädje har inte riktigt haft samma genomslag i historien.

Nu finns ett nytt register tillgängligt i Riksarkivets söktjänst, som avslöjar personerna bakom såväl berömda som mer okända signaturer och pseudonymer i svensk presshistoria.

Registret skapades av Föreningen Sveriges Pressarkiv och Pressmuseum, som överlämnade sitt arkiv och bibliotek till Riksarkivet 1974. Det har sedan dess kompletterats med ytterligare uppgifter ända in på 1990-talet och omfattar både signaturer och skribenternas riktiga namn.

Digitaliseringen av registerkorten har genomförts i samarbete med Stockholms stadsarkiv och nu finns det tillgängligt via Nationell Arkivdatabas (NAD) på Riksarkivets webbplats.

Här kommer du till registret i NAD

Senaste nytt

Annonser