Riksarkivet transkriberingFoto: Olle Söderström
Släktforskare välkomnas att delta i en spännande workshop där deltagare får möjlighet att lära sig att använda verktyget Transkribus. Antalet platser är begränsat och först till kvarn gäller.

Nyligen släppte Riksarkivet den banbrytande AI-modellen "The Swedish Lion", som gör det möjligt att tolka och tillgängliggöra handskrivna texter på svenska. Texttolkningsmodellen, som finns tillgänglig på transkriberingsplattformen Transkribus, är baserad på 15,6 miljoner ord nedtecknade under 1600-, 1700- och 1800-talen.

Få hjälp och tips av experter

Nu bjuder Riksarkivet in till en worshop för dig som är intresserad av att lära dig mer om Transkribus. Workshopen inleds med en introduktion till området handskriftstolkning (HTR) med fokus på äldre arkivmaterial. Deltagarna får praktisk erfarenhet av verktyget och har gott om tid att ställa frågor och få tips av experter.

Inga förkunskaper krävs för att delta, men deltagarna uppmanas att ta med egen dator med datormus. Workshopen leds av Olof Karsvall och Josefine Berndt från Riksarkivet.

Anmälan senast 18 april

OBS! Kursen är fulltecknad.

Antalet platser är begränsat till 30 deltagare och workshoppen erbjuds inte online, utan hålls på plats på Riksarkivet i Stockholm. Först till kvarn gäller!

Tid: 22 april 2024, kl. 13.00-15.30

Plats: Riksarkivet, Stockholm, Fyrverkarbacken 13 (Marieberg).

Kostnad: Gratis.

Anmälan: Anmäl dig senast 18 april via e-post till: forskning@riksarkivet.se

Senaste nytt

Annonser