okant barnKollage med fotografi av okänt barn, som inte har med innehållet i artikeln att göra. Foto: Olof Wiklund/Västerås stadsarkiv.
I årets upplaga av Släktforskarnas årsbok belyser flera av artiklarna släkter med komplicerade livshistorier. Bland annat får vi ta del av en fängslande berättelse om ett "hittebarn". Jan Appelquist, släktforskare och detektiv i själen, berättar om hur han löste mysteriet bakom fader- och moderskapsgåtan, samtidigt som han ger tips till dig som står inför liknande utmaningar i släktforskningen.

jan appelquist webbJan Appelquist. Foto: privat.Utan att det planerats så, innehåller Släktforskarnas årsbok 2024 flera artiklar om släkter med en livsstil som gör dem svåra att följa i kyrkoböcker och andra officiella handlingar. Vi vill veta mer om en av dem, nämligen Jan Appelquists bidrag med titeln ”Hittebarnet, inte bara moder okänd”.

Hej Jan! Vad handlar din artikel om?

– När jag upptäcker att det står "hittebarn" i en födelsenotis triggas detektiven i mig. Vem är det? Går det att identifiera föräldrarna? I det här fallet bildade en lång rad uppgifter om barnet och om misstänkta föräldrar en indiciekedja, som till slut gav en klar bild om barnets ursprung. Historien blev dessutom extra utmanande och spännande då det visade sig att barnets föräldrar var skådespelare inom turnerande teatersällskap.

Så du hittade barnets båda föräldrar?

– Ja. Gåtan gick att lösa. Genom en kombination av många olika källor gick det att ringa in föräldrarna. Först modern, som visade sig vara en skådespelerska, och sedan fadern, som visade sig vara en teaterdirektör.

UMFA53086 0740Okänt teatersällskap utanför Uddevalla Teater, 1860-tal. Foto: okänd/Bohusläns museum.

Har du något tips till andra med två okända föräldrar till en ana i släktträdet?

– Leta brett. Vilka är faddrar? Det är inte ovanligt att släktingar är faddrar. Var vistas barnet de första åren? Fosterföräldrarna kan ibland vara släkt med någon av föräldrarna. Det förekom också att modern pekade ut sig själv eller fadern, eller båda, genom namngivningen. Även efternamnet kan peka på spår i någon riktning. Leta på alla trådar och sök samband mellan olika personer. Till slut kan man ha tur och hitta något som pekar rätt. Viktigt är förstås att också granska alla trådar källkritiskt.


Mer om innehållet i Släktforskarnas årsbok 2024:

 • På jakt efter länken mellan olika släktled, om ett par fastigheter på Ladugårdslandet i Stockholm 1774 till 1894.
  Thomas Fürth

 • I tanke att gå hem till Lappland, om ett oväntat samiskt porträtt.
  Leif Grundberg

 • Våg vid våg jag såg, tackjärnet, dess vägar, vågar och vägare.
  Björn Hagelin

 • Hittebarnet, inte bara moder okänd.
  Jan Appelquist

 • Skådespelarfamiljen Strindin, en lång tragedi med ett lyckligt slut.
  Kerstin Jonmyren

 • Cirkussläkterna Herzberg, Eisfeldt och Mundeling.
  Ann-Charlotte Eisfeldt

 • Utanförskap, en släktforskares glädje 300 år senare.
  Gunilla Ramstedt

 • Lars Gustaf Ståhle, hans släkt och yrkesmiljö.
  Arend Wallenquist

 • Mitt liv är en våg, verkligheten bakom dikten.
  Gärd Wickléus

 • Forska i fantastiska Europa, Del IV: Tyskland, Nederländerna, Belgien och Frankrike.
  Olof Cronberg

Släktforskarnas årsbok 2024Obs. Innehållet är preliminärt och kan komma att ändras.

 

Förköp Släktforskarnas årsbok innan 30 april

Just nu pågår förköpsperioden för Släktforskarnas årsbok. Till och med 30 april kan den beställas till det förmånliga förköpspriset 395 kr inklusive frakt. Förköpt årsbok levereras till din brevlåda strax före midsommar.

Därefter finns den att köpa i Rötterbokhandeln till ordinarie pris 399 kr + frakt 95 kr.

Förköp Släktforskarnas
årsbok 2024

Senaste nytt

Annonser