Gör som tusentals andra släktforskare och ladda upp dina porträtt i databasen Porträttfynd, där bildskatten växer för varje vecka. I bästa fall få reda på vilka som döljer sig bakom de många anonyma porträtten. 

241913En okänd man, med nummer #243817 i Porträttfynd.Vem älskar inte gamla porträtt? Att hitta ett tidigare okänt porträtt av en släkting är nog ett av de mer fantastiska fynden en släktforskare kan göra.

Tänk hur många porträttfynd som skulle kunna göras om alla släktforskare digitaliserade sina äldre porträttfotografier och laddade upp dem i databasen Porträttfynd. 

För våra barnbarns barnbarn

Det är en dröm som kan gå i uppfyllelse om vi alla gör vår egen del genom att dela med oss av våra gamla porträtt, av kända såväl som okända personer.

På det viset hjälper du även dig själv - det blir till exempel superenkelt att dela med sig av porträtten till släktingar och vänner och så kommer de finnas bevarade digitalt förhoppningsvis för all framtid. Kanske kommer ditt barnbarns barnbarn ha glädje av det du laddar upp i dag?

Här nedan får du i en enkel steg-för-steg-guide veta hur enkelt det är:1. Skanna porträttet


A. Skanna

help_portrait.jpgRamen runt fotografiet ska inte beskäras. En felaktig bild som den till höger riskerar att inte godkännas.Skanna in din bild i JPEG/JPG-format. Var noggrann med att den ligger rakt – så blir det enklare att beskära den sedan. 

Om du inte har en skanner kan du använda dig av din mobiltelefon i stället. Det är ett bra alternativ om du till exempel är hemma hos en släkting som inte har skanner, är på resa, eller inte har möjlighet att låna hem ett fotografi. Lite längre ned kan du läsa mer om hur du skannar med mobilen.


B. Beskär
Öppna den inskannade bilden i valfritt bildbehandlingsprogram. Tänk på att inte klippa bort ramen, som ofta berättar en hel del om bilden.

ladda_upp2.jpgHela kortets framsida, inklusive text, skall finnas med. En beskuren bild, se exemplet med rött kryss, kommer inte att godkännas.

(Beskärning och upprättning kan också göras direkt i Porträttfynd. Verktyget hittar du när du laddat upp din bild.)

C. Spara
Spara sedan bilden i JPG-format. Bildens storlek får vara max 8 MB tung. Tänk på att alltid spara en kopia på den inskannade bilden i din dator innan du börjar anpassa storleken. Så har du ett högupplöst original för din egen del.

Vid uppladdningen i Porträttfynd omvandlas bildens storlek automatiskt och numera är den maximala storleken i Porträttfynd satt till 1240 pixlar utifrån den längsta sidan av bilden.

2. Skapa användarkonto Porträttfynd

Porträttfynd hittar du i Rötters Faktabank. I menyn till vänster hittar du länken "Ladda upp porträtt". 

När du klickar på den kommer du att bli ombedd att logga in på Rötter om du inte redan är inloggad. Har du ännu inte ett konto på Rötter kan du skapa ett här (kostnadsfritt). 

3. Ladda upp och beskriv din bild

Annars går du direkt till "Ladda upp porträtt" och sätter igång. Vid varje moment finns hjälp med utförliga instruktioner.

Ju bättre du katalogiserar ditt fotografi desto större nytta gör den i databasen. (Läs mer om det nedan)

Här kommer du direkt till uppladdningssidan (om du är inloggad)Därför är en utförlig beskrivning viktig

Porträttfynd är strukturerat för att vi bland annat ska kunna hitta för oss tidigare okända porträtt genom att avgränsa sökningen geografiskt. När du laddat upp ditt fotografi får du därför till en början frågan om vilket landskap eller land bilden tagits i (om utanför Sverige). Du hittar oftast uppgiften om vilken ort bilden har tagits på fotografiet.

När du valt landskap/land får du sedan ange vilken ort fotografen var verksam i. Slutligen väljer du fotografens namn. Om det är en fotograf som inte redan finns nämnd i Porträttfynd kan du själv skapa en ny katalog där du själv registrerar fotografen. En utförligare beskrivning kring detta finns tillgänglig i uppladdningsformuläret.

Sedan får du svara på frågor om uppskattat (eller angivet) årtal, vad, vem och hur många personer bilden föreställer och slutligen anger du vem som i dag äger fotografiet (namn, hemort).

Allt detta för att det ska vara möjligt att hitta och identifiera porträtt där den avfotograferades namn inte finns antecknat. Det finns förstås många andra fördelar med att katalogisera och dokumentera gamla porträttbilder utförligt. Men det övergripande syftet med Porträttfynd är att skapa förutsättningar för att personerna som finns där ska kunna identifieras.

Tips: Skanna med mobilen

Vill du lägga upp dina bilder i Porträttfynd men saknar skanner? Då kan du använda dig av din mobiltelefon i stället. Det är ett bra alternativ om du till exempel är hemma hos en släkting som inte har skanner, är på resa, eller inte har möjlighet att låna hem ett fotografi.

Numera finns riktigt bra fotoskanningsteknik att ladda ned som app till din mobiltelefon eller platta. De mobila skannrarna hjälper dig att räta upp, vinkla rätta och tvätta bort reflektioner som kan uppstå när man tar ett vanligt fotografi av en bild ur ett album.

smartphone m skanner3

smartphone m skanner2

Använder du till exempel Googles skanner med ett Google-konto kopplat till din mobil tankas den automatiskt upp till molntjänsten Google Photos. Har du inte ett sådant konto sparas bilderna i din telefons kamerarulle.

Det finns en uppsjö av olika mobil-skanners och en av de enklare är den från Google Foto. Du hittar den här:

För andriod

För iOS-enheter

 

Mer om Porträttfynd

Porträttfynd skapades 2002 för att hjälpa släktforskare att ta reda på vilka de anonyma porträtten i deras album föreställer. I skrivande stund består databasen av inte mindre än 243 479 porträttbilder.

I bildernas kommentarsfält samlas information om många av porträtten, de avporträtterade eller om fotografen. Under de 20 år som Porträttfynd har funnits har många fått ta del av bilder på släktingar och en del har till och med fått hjälp med att identifiera personer på sina porträtt genom Porträttfynd. Ju fler identifierade personer som finns i Porträttfynd, desto större chans är det att tidigare okända porträtt ska identifieras.

Upphovsrätt

Bilderna i Porträttfynd är äldre så kallade visitkorts- och kabinettsporträtt och är tagna mellan omkring 1850-talet fram till omkring 1920-talet. Porträttfotografier av det slaget, som inte anses nå verkshöjd och där fotografen för länge sedan gått bort, är upphovsrättsfria och därmed fria att spara och användas. Men självklart är det viktigt att fortfarande respektera både de avbildade och fotografen. Det gör du genom att alltid uppge fotografens namn och gärna allt du vet om bilden när du delar den vidare.

Att bevara kunskapen om bilderna är ett av Porträttfynds viktigaste uppgifter. Här kommer bilderna och eventuell information om de avporträtterade att finnas i förhoppningsvis hundratals år framöver. Gissa om framtidens släktforskare kommer att göra porträttfynd!

Gå till de senast uppladdade porträtten

 

Annonser