SHF nr 4 2023 uppslagVad döljer prästens krumelurer? I det senaste numret av Släkthistoriskt Forum kan du hitta svaret.
Vi firar in släktforskarhösten med ett fullspäckat nummer av magasinet Släkthistoriskt Forum, som denna gång djupdyker i husförhörens förlovade källor. Dessutom får alla som tecknar prenumeration just nu det nya numret på köpet.

Husförhörslängder kan vara släktforskarens mest uppskattade och på samma gång förbisedda källa. I det nya numret av Släkthistoriskt Forum får vi bland annat ta del av husförhörslängder från tre sekel, som innehåller mer än vad man kan tro. Läs mer om innehållet i det nya numret nedan.

Teckna prenumeration nu – få nya numret på köpet 

extranummer pa kopet4 23
Just nu får alla som tecknar en årsprenumeration på Släkthistoriskt Forum det senaste numret med tema husförhörslängder på köpet utan extra kostnad.

Du får alltså 6 nummer för bara 349 kr. Erbjudandet gäller endast till och med 30 september, så passa på!

  Beställ prenumeration i Rötterbokhandeln

 Erbjudandet gäller vid nytecknande av en helårsprenumeration på papperstidningen (Släkthistoriskt Forum 5 nummer), så länge lagret räcker och till och med den 30 september.  

På djupet i längden

SHF_nr_4_2023_OMSLAG_webb.jpgJust nu får alla som tecknar en prenumeration det nya numret på köpet!Husförhören var bland våra anfäder och anmödrar en festlig sammankomst för vissa och en fruktad tillställning för andra.

I dag är den efterlämnade arkivskatten inte bara världsunik, utan också en av våra mest älskade källor i släktforskningen.

Men vad som hamnade på pränt varierar stort genom tid och rum. Inte sällan kom det an på den lokala prästens motivation och arbetslust. 

Frågan är hur vi ska tolka kråkorna i kyrkbokens kolumner? Kanske kan vi räta ut en del av frågetecknen i det nya numret av vårt magasin Släkthistoriskt Forum, där husförhören får en extra grundlig genomgång.

Bland annat får vi ta del av exempel på husförhörslängder från 1600-, 1700- och 1800-talen, som innehåller mer än vad man kan tro vid första anblick. 

Metoden som ordnar virrvarret av dna-träffar

dna1

dna sagerstenHar du gjort ett dna-test och är överväldigad över alla matchningar? Klickar du planlöst i din matchningslista? Funderar på hur du är släkt med alla dessa tusentals personer?

I Dna-skolan, som är ett stående inslag i tidningen, lär Christina Sagersten denna gång ut en enkel men kraftfull metod för att skapa en struktur bland dina matchningar. 

Du får även veta mer om:

  • Hur du spårar upp släktingar som till synes helt gått upp i rök någonstans i ”norra Amerika”. Emigrantexperten Ted Rosvall delar med sig av sina klurigaste tips.

  • Sensommarens stora släktforskarhändelse, Släktforskardagarna i Östersund.

  • Hur du ger dina soldater i släkten ”kött på benen” med hjälp av Centrala Soldatregistret.

  • Höstens boknyheter för släktforskare.

Mer om magasinet

shf 5 nummer webbI Släkthistoriskt Forum får du som släktforskar nyheter, historiska tillbakablickar och konkreta tips på hur du löser släktforskningens små och stora mysterier.

Magasinet ges ut av Sveriges Släktforskarförbund sedan 1982 och utkommer med fem välfyllda nummer om året. 

En helårsprenumeration kostar 349 kr. Du kan även prenumerera digitalt och på olika paket.

Läs mer och börja prenumerera

Annonser