slakttraff 1920Släktträff i Tidaholm 1922. Här syns "familjen Per Andersson". Foto: Firma Ad. Lidwall/Västergötlands museum.
Hur många släktingar har svenskar? Och i vilken ålder är släkten som störst? Det har forskare i demografi tagit reda på i en ny studie.

Sverige är unikt i världen om att ha en digitaliserad folkbokföring med kopplingar mellan barn och föräldrar som sträcker sig tillbaka till 1930-talet.

Att detta mycket stora datamaterial håller hög kvalitet och finns förhållandevis lättillgängligt är någontling som länge glatt landets släktforskare, men med den akademiska forskningen om svenskars släktförhållanden har det hittills varit sämre.

Det gör den helt nya studie, där en grupp forskare vid Stockholms universitet för första gången dokumenterat hur många släktingar svenskar har, särskilt intressant.

Ger svar på frågor om svenskars släktingar

– Det har saknats kunskap om hur många släktingar personer har i moderna samhällen, och den informationen har aldrig tidigare samlats in för en hel befolkning. Det har inte funnits tydliga svar på frågor som hur många kusiner man har i Sverige eller andra länder, säger Martin Kolk, docent i demografi vid Stockholms universitets demografiska avdelning och huvudförfattare till studien.

Bland annat har forskarna kunnat se att det finns en stor variation i hur många släktingar svenskarna har i livet. 

Läs mer om vad studien, som publicerats i tidskriften Demography, har kommit fram till via länken nedan.

Läs nyheten på Stockholms universitets webbplats

Annonser