Amsterdam 1600 talAmsterdam var ett viktigt handels- och finanscentrum för norra Europa under 1700-talet. Målning av Jacobus Storck, 1685. Foto: Amsterdam Museum.
I Släktforskarnas Årsbok 2022 får vi bekanta oss med två framgångsrika gotlänningar, Johannes Fåhraeus och hans systerson Johan Joachim Laurin, som under 1700-talet blev så förmögna att de kunde inhandla en stor lantegendom, Vechtenstein, söder om Amsterdam.

Fåhraeus var handelsman, skeppsägare och bankir och bodde på vid rikemanskanalen Herengracht. För rika borgare var det ett tecken på framgång och status att äga en "sommarstuga" dit man kunde fly från stadens hetta och osunda miljö.

Artikeln, som är skriven av Els Vermij och Willem-Jan van Grondelle, beskriver hur de båda männen från Gotland lyckades ta sig fram och bygga sina förmögenheter genom handel med Västindien och investeringar i stora plantager där. Som bilaga finns också detaljerade stamtavlor över släkterna Fåhraeus och Laurin, med många spännande kopplingar ...

Förbeställ eller uppgradera din prenumeration

Nu är förköpsperioden för Släktforskarnas årsbok igång. Fram till den 30 april kan du förköpa årsboken för bara 325 kronor inkl. frakt (ord. pris 379 kr + frakt 75 kr).

Prenumererar du på Släkthistoriskt Forum eller något av Rötters Premium-paket kan du välja att uppgradera till paketet Premium Guld, där årsboken ingår.

Här kan du välja att förbeställa årsboken eller uppgradera till Premium Guld

Här kan du läsa mer om innehållet i Släktforskarnas årsbok 2022

dna 2 arsboken

 

Annonser