platser blir minnenGamla Platser har blivit en del av webbplatsen Minnen.
Riksantikvarieämbetets digitala plattform för berättelser och minnen, Platser, har lagts ner och under sommaren har drygt 4500 berättelser och nästan 9000 bilder överförts till webbplatsen Minnen, som drivs av museer i Sverige och Norge. Där kan du fortsätta att bevara dina minnen för eftervärlden.

För några månader sedan fattades beslutet att Riksantikvarieämbetet inte längre ska förvalta Platser, som är deras öppna digitala plattform för berättelser och minnen. Beslutet grundade sig i att det redan finns flera liknande webbtjänster för berättelser knutna till platser i Sverige. Därför har nu hela Platsermaterialet flyttats över till den digitala plattformen Minnen

Minnen är en webbplats där museer och andra kulturarvsorganisationer samlar personliga berättelser. Vem som helst kan bidra med egna berättelser som sparas för framtiden i en gemensam minnesbank. Syftet med minnesbanken är att ge alla chansen att bli en del av historien genom att ge vidare det man har upplevt och på så sett hjälpa dagens och framtidens forskare att förstå livet och händelser utifrån flera olika perspektiv.

Platser har blivit tema

Minnen är ett öppet arkiv, men uppbyggt kring olika insamlingsteman som är öppna en viss tid och sedan stängs för nya bidrag. Under våren och sommaren har Riksantikvarieämbetet arbetat tillsammans med Nordiska museet och KulturIT för att kunna flytta över berättelser och bilder från Platser till Minnen. Detta är nu klart och på Minnen utgör Platser ett eget tema, som just nu är öppet för insamling.

Mängden aktivitet på insamlingstemat kommer att avgöra hur lång insamlingsperioden blir. Just nu kan du bidra med dina eller din släkts minnen genom ett busenkelt formulär. Prova själv! Här kommer du direkt till Platser.

Bakgrund Platser/Minnen

  • 2009 fick Riksantikvarieämbetet ett regeringsuppdrag att skapa en tjänst som hade arbetsnamnet ”Min Kulturmiljö”. I november samma år släpptes en första version av berättarsajten Platsr (sedermera Platser). Sedan dess har 2 121 användare skrivit in 4 549 berättelser, laddat upp 8 858 bilder och skrivit 1 003 kommentarer. Platser har drivits av Riksantikvarieämbetet som samarbetat med flera organisationer, museer och arkiv.
  • Från och med september 2019 är Platser en del av webbplatsen Minnen, som förvaltas av museer i Sverige och Norge.
  • Webbplatsen Minnen är utvecklad av museerna, bland andra Nordiska museet, i samarbete med Kultur IT och utgör en del av DigitaltMuseum.

Besök webbplatsen Minnen

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

I USA uppmärksammas just nu ett fall där dna-släktforskning har bevisat en morddömd mans oskuld efte...

Nu är Årets bok om svensk historia utsedd: De som aldrig kom hem. Omkomna flygare i Flygvapnet under...

Gör dig redo för tre fullspäckade dagar i Stockholm om Skandinaviens skogsfinnar, med bland annat dn...

För lite drygt hundra år sedan svepte spanska sjukan över världen och 1918 drabbade den delar av Nor...

Finns det något mer passande sätt att fira Alla hjärtans dag än med ett alldeles färskt nummer av Sl...

Fler artiklar

Annonser