I dagarna släpps två tunga böcker av intresse för släktforskare, som gjorda för att förgylla sommarens lata dagar. I Österbybruk och Blåvik väntar boklanseringar under festliga former. 

Om ett levande vallonbruk

osterbybrukUnder Gille och Nyckelharpstämman 18–19 juni släpper Sällskapet Vallonättlingar en nyskriven bok om Österbybruk. Bokens titel är Ett levande vallonbruk– Österby bruk förr och nu.

I boken skildras bland annat bruksägare och vallonska arbetarsläkter, slitet i smedjan, kvinnornas arbete och barnens skolgång, kyrka och rättsväsende, skrönor och musikaliska traditioner.

Under lanseringen, som äger rum i Herrgårdssalongen på Österby herrgård lördagen 18 juni kl. 11.30, kommer medlemmar ur sällskapet Vallonättlingar och andra personer som bott eller verkat på Österbybruk att berätta om det dagliga livet vid denna bruksort i norra Uppland.

Boken kommer att släppas i Rötterbokhandeln kort därefter.

Mastodontverk om blåviksborna

blavik I midsommarhelgen anordnas ett annat boksläpp boksläpp i Blåvik, som ligger i Boxholms kommun i Östergötlands län.

Det har blivit dags att presentera boken Blåvik – Vem bodde var från 1500-talet till 1950-talet som med hjälp av släkttavlor, kartor och fotografier beskriver alla gårdar, torp och backstugor i Blåviks socken.

Författarna, Hans Egeskog och Per-Anders Lundh, har arbetat med bokverket under många års tid. Framför allt berättas det om de familjer som bott på de 127 platser som presenteras på bokens hela 768 sidor.

Se detaljer om boksläppet i den här foldern

Om du inte har möjlighet att vara med i Blåvik men vill köpa boken är det enklast att beställa den via till exempel Bokus. Då tillkommer porto.

Fler tips på sommarläsning för släktforskare: 

Här är ytterligare en handfull nya och mindre nya böcker som lässugna släktforskare inte bör missa i sommar:

Historiebok för släktforskare

sveriges historia for slaktforskareDet är så mycket vi vill veta om hur våra släktingar bodde, arbetade och reste, vad de åt, var på den sociala skalan de stod, vilken skolgång de kan ha haft eller vilka politiska rättigheter de åtnjöt.

Om det berättar den helt nya boken Sveriges historia för släktforskare, som tar vid där de gamla längderna slutar.

Den är tänkt att föra oss närmare våra anfäders och anmödrars liv genom att placera dem i ett större sammanhang.

Boken spänner över sju hundra år av vår historia, men liksom släktforskaren börjar den i det nära förflutna och söker sig allt längre bakåt så långt som källorna brukar sträcka sig. Ett välvalt bildmaterial gör skildringen ännu mer levande.

Du hittar den i Rötterbokhandeln

I en ädel dams fotspår

Clotilde omslagClotilde von Höpken (1850-1934) var en förmögen, adlig kvinna som valde ett annat liv än det som förväntades av henne. I stället för att gifta sig skapade hon sig sin egen familj med många fosterbarn.

Boken Clotilde – i en ädel dams fotspår berättar om hennes liv och en tid som inte är långt borta men som många inte känner till.

Förutom om huvudpersonen Clotilde får du bland annat veta mer om Bogesunds slott, Velamsund, Göteborg, oäkta barn och fosterbarn.

Författare är Eva Wassén Eriksson.

Du hittar boken i bokhandeln och nätbokhandlarna. Den går också att beställa direkt från författarens hemsida www.editum.se/bokbestallning och då är priset 206 kr (inkl porto).

Fårad mark i ny utgåva

61bc9633a4e85Släktforskning som utgår ifrån gårdar, fastigheter och historiska kartor är just nu i ropet. Därför kunde den nya och omarbetade upplagan av Fårad mark inte ligga bättre i tiden.

Boken, som är skriven av Niklas Cserhalmi, kom ut första gången 1998 och handlar om gamla kartor och om hur vi hittar spåren efter våra föregångares jordbruk i landskapet. Den har nu släppts i en ny och omarbetad version, med ett ganska omfattande kapitel om digitala kartor och kart­överlägg, resurser som är användbara och intressanta för släktforskare.

Nytrycket från 2022 finns att köpa i Rötterbokhandeln 

Engren.jpgOm laga skiftet på Gotland

Laga skiftet är en av de mer omvälvande reformerna i Sverige under historisk tid. Man brukar säga att byarna sprängdes och gårdarna fick mer sammanhållen jord. I de flesta byar var det några gårdar som fick flytta ut från bykärnan till sina nya ägor.

Det här var en process som förändrade landskapet och de gamla bysamhällena i grunden och tog flera år i anspråk, ibland flera decennier.

Hur det kunde gå till berättar Hans Engren om i sin bok Laga skifte på Gotland med en del av Levide socken som exempel. Där skedde ett laga skifte 1885–1890.

Du hittar boken på Bokus.se

Århundradets kärlekssaga i nytt ljus

vacker var hanDeras förhållande har inte bara beskrivits som en kärlekssaga, utan som århundradets kärlekssaga. Men den slutade med ond bråd död. Och en ättlings släktforskning har, snart 150 år senare, kunnat ge en betydligt mer nyanserad bild av vad som ledde fram till det tragiska slutet.

Släktforskaren och författaren Kathinka Linde har skrivit två böcker om det mytomspunna kärleksparet Elvira Madigan och Sixten Sparre. I den tidigare boken, Sorgeliga saker hände : Elvira Madigan, Sixten och mig utgick berättelsen från hennes anmoder Luitgard, även kallad Lycka, Adlercreutz, som var Sixten Sparres hustru.

I sin senaste bok berättar Kathinka Linde istället om sin mytomspunne anfader, som hon tidigare beskrivit som en kallblodig mördare. Har bilden ändrats? Läs hennes senaste bok Vacker var han, utav börd: Sixten Sparre, mannen som mördade Elvira Madigan så får du veta.

Den gavs ut under förra året och går att låna på biblioteket och att köpa som inbunden bok, e-bok och även som ljudbok för dig som föredrar det.

Brott och straff på Södertörn

9789188523341Den som vill dyka ner i de allra mörkaste vrårna av det samhälle våra föregångare var en del av kan göra det i Brott och straff på Södertörn – Androm till varnagel. Den omfångsrika boken som gavs ut 2019, finns numera som prisvärd e-bok på Bokus.

Den utgår ifrån innehållet i domböckerna för Sotholms härad, som bestod av flera av de gamla socknarna på Södertörn, söder om Stockholm.

Boken tar upp de brott som under 1600-1800-talet låg högst på straffskalan, med dödsstraff som påföljd. Författare är Maria Landin, Anders Numan och Björn Öberg.

Vi får följa gärningsmännen och deras offer från det begångna brottet fram till det att dödsdomen verkställdes och den avrättade begravdes vid galgbacken.

Trots sin geografiska begränsning ger boken en bild av hur brottsligheten och rättsväsendet såg ut i större delen av landet.

För släktforskare kan det också vara av särskilt intresse att lära sig mer om de yrkesgrupper som de dödsdömda hade att göra med, som kronobefallningsmän, länsmän, fjärdingsmän, präster, profosser, skarprättare och rackare.

 

Annonser