Arbetaren krig 2Foto: Kungliga biblioteketNu finns tidningen Arbetarens arkiv från 1922-1957 i Kungliga bibliotekets söktjänst Svenska dagstidningar. Du kan ta del av materialet på ett 30-tal bibliotek runt om i landet.

Mellan 1922 och 1957 utkom tidningen Arbetaren sex dagar i veckan i en stor upplaga. Tidningens högljutt antinazistiska hållning var under andra världskriget kontroversiell och drygt 20 nummer beslagtogs av myndigheterna. Även dessa är digitaliserade och nu sökbara i tjänsten Svenska dagstidningar.

– För oss är det förstås fantastiskt roligt att de första 35 åren av Arbetarens spännande historia nu görs tillgänglig för hela svenska folket. Det är en tidningshistoria som vi är väldigt stolta över, med modig journalistik och djärva ställningstaganden, för att inte glömma en rik kulturbevakning, säger Fanny Hökby som är projektledare på Arbetaren.

Materialet är omfattande och guldkorn för släktforskare finns säkerligen att hitta.

– Det vi hoppas är att historieintresserade människor ska upptäcka tidningsarkivet och börja forska i det! Vi vet själva inte exakt vad som finns i arkivet eftersom det är svårt att överblicka ett så stort material. Tack vare att man nu kan göra digitala sökningar öppnar sig helt nya möjligheter. Personligen skulle jag tycka det var väldigt roligt om det väcktes intresse för alla de hundratals, kanske tusentals, satirteckningar som publicerats i Arbetaren genom åren. Under krigsåren var den politiska satiren särskilt syrlig och jag gissar att majoriteten av teckningarna aldrig publicerats någon annanstans.

Liksom alla andra svenska dagstidningar utgivna efter 1906 är Arbetarens tidningsarkiv av upphovsrättsliga skäl är endast tillgängligt på bibliotek som är anslutna till tjänsten.

Här finns en lista över alla bibliotek som tjänsten finns på.

Mer om Svenska dagstidningar

tre_snygga_tidningssidor3.jpgKungliga biblioteket (KB) har redan hunnit långt i sitt projekt att digitalisera hela den äldre svenska dagspressen. Målet är att alla sveriges dagstidningar utgivna fram till och med 1906 ska finnas fritt tillgängliga KB:s söktjänst på nätet under 2023.

Läs mer här.

Så får du napp i tidningsdatabasen

söktipsDet finns mycket spännande uppgifter för släktforskare i de gamla dagstidningarna. Men att hitta notiserna som rör just de egna släktingarna kan vara en utmaning. Därför har vi tidigare publicerat några tips på hur du sållar bort oönskade sökresultat.

Läs artikeln här.

Annonser