tre snygga tidningssidor3Wexiö-Bladet, Lunds Weckoblad och Korrespondenten, Landskrona tidning är tre av titlarna du hittar i KB:s växande tidningsdatabas.

Genom ett generöst bidrag från en privat välgörenhetsfond har Kungliga biblioteket (KB) hunnit långt i sitt projekt att digitalisera hela den äldre svenska dagspressen. Nu skjuts ytterligare 15 miljoner till för att målet – att alla sveriges dagstidningar utgivna fram till och med 1906 ska finnas fritt tillgängliga KB:s söktjänst på nätet – ska nås under 2023.

För två och ett halvt år sedan fick KB och Riksarkivet ett bidrag på 30 miljoner kronor från Arcadia, en välgörenhetsfond grundad av Lisbet Rausing och Peter Baldwin. Nu utökar Arcadia bidraget med ytterligare 15 miljoner kronor för att projektet ska kunna gå i mål som planerat.

I och med detta kommer arbetet med att digitalisera och fritt tillgängliggöra alla KB:s exemplar av det svenska pressarvet fram till och med år 1906 att kunna slutföras och vara klart den 1 september 2023.

Diger presskatt kräver resurser

Sverige har ett rikt pressarv. Minsta lilla stad med självaktning och en livaktig societet hade en lokaltidning och storstädernas tidningar nådde under 1800-talet ut till stora delar av landet.

Till och med KB har haft svårt uppskatta den efterlämnade tidningsskattens omfång. Hittills har 2,8 miljoner sidor från över 1 000 olika tidningstitlar laddats upp i KB:s tjänst Svenska dagstidningar, den sökdatabas som hjälper oss att hitta till de digitaliserade äldre dagstidningarna. Nyligen upptäcktes det att man hade underskattat mängden tidningar i arkiven och ett tag såg det till och med ut som att projektet riskerade att inte lyckas uppfylla sitt uttalade mål. Men tack vare det nya bidraget från Arcadia så kommer nu allt att hinnas med.

Över 6 miljoner sidor 2023

jonas ahlberg kb webbJonas Ahlberg leder det Arcadiafinansierade projektet på KB:s sida. Foto: Olle Söderström/Sveriges Släktforskarförbund.När projektet är slutfört om drygt två år kommer lite mer än 1 400 tidningstitlar och cirka 4,5 miljoner tidningssidor att finnas fritt tillgängliga i KB:s webbtjänst Svenska dagstidningar, tillsammans med omkring 1,8 miljoner upphovsrättsfria sidor som har digitaliserats i tidigare projekt.

– Med detta kommer vi att kunna bocka av den här tidsperioden och koncentrera oss på att hitta finansiering för digitalisering av den svenska dagstidningspressen från 1907 och framåt, säger Jonas Ahlberg, som leder det Arcadiafinansierade projektet på KB:s sida.

Guldgruva för släktforskare

Redan nu är Svenska dagstidningar en rik källa till information och ett mycket uppskattat verktyg för forskare, journalister, den intresserade allmänheten och inte minst släktforskare. När projektet är slut så kommer hela den svenska riks- och lokalpressen fram till och med 1906 att vara fritt tillgänglig för alla.

Prova att fritextsöka på till exempel en släktings namn, en verksamhet som hen drivit eller något annat historiskt som intresserar dig, eller som kan lägga pusselbitar till din släktforskning.

Sökningen kan sedan avgränsas genom att du väljer tidsperiod, landskap (se bild nedan) eller titel. Fler tips på hur du hittar det du söker i databasen finns här. 

svenska dagstidningar avgransa sokningNär du gjort en sökning kan du i nästa steg avgränsa ditt sökområde geografiskt. Klicka på ”FLER FILTER” nedan diagrammet som visar dina träffar kronologiskt. Av exemplet nedan framgår att det finns 97 upphovsrättsfria titlar från Skåne att välja mellan.
I samlingen ingår flera tidningar som fortfarande är aktiva, tidigare storheter som har gått i graven, kortlivade småtidningar, samt en inte så liten del specialtidningar, som i dag närmast skulle klassas som tidskrifter.

Svenska dagstidningar

I söktjänsten Svenska dagstidningar går det att utforska den svenska presshistorien, från 1600-talet och fram till i dag. Dagstidningar som är mer än 115 år gamla kan alla att läsa hemifrån. Av upphovsrättsskäl studeras nyare material på plats vid KB, eller på något annat bibliotek som har tjänsten.

Gå till söktjänsten Svenska dagstidningar

Läs mer om Arcadia:

https://www.arcadiafund.org.uk/

 

Prova att fritextsöka på till exempel en släktings namn, en verksamhet som hen drivit eller något annat historiskt som intresserar dig eller som kan lägga pusselbitar till din släktforskning. Sökningen kan sedan avgränsas genom att du väljer tidsperiod, landskap eller titel. Fler tips på hur du hittar det du söker i databasen finns här. 

Annonser