Torsdagen den 25 februari öppnade Kulturrådet ansökningsomgången för inställda och uppskjutna kulturevenemang med anledning av pandemin. Kulturrådet fattar beslut om hur bidraget kommer att fördelas cirka sex veckor efter sista ansökningsdatum 15-17 mars. Om släktforskningssammankomster klassas som kulturevenemang är oklart.

Krisstödet kan sökas för inställda och uppskjutna kulturevenemang som har ställts in eller skjutits upp på grund av att det omfattas av de föreskrifter om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som regeringen eller en länsstyrelse har meddelat för att motverka spridningen av sjukdomen covid-19.

Det meddelar Kulturrådet på sin webbplats, där de också skriver att:

Evenemanget ska också ha anordnats för allmänheten och ha offentliggjorts eller fastställts i en plan för verksamheten. Mellan den 1 oktober och 31 december 2020 skulle det tänkta evenemanget ha ägt rum.

För att omfattas av stödet handlar det om evenemang i Sverige med professionellt yrkesverksamma kulturaktörer. Kultur ska vara det huvudsakliga syftet med evenemanget. Det kan gälla konserter, scenkonstföreställningar, föreläsningar inom exempelvis teater, dans, musik, litteratur eller bildkonst.

Om släktforskningsevent, såsom de inställda Släktforskardagarna 2020 i Skövde kan klassas som kulturevenemang är alltså inte självklart utifrån formuleringen. Men hoppas kan man alltid.

Här kan du läsa mer om krisstödet

Annonser