Var ligger Okome?

Okome. Tycker du att ordet låter konstigt? Ibland har jag fått reaktionen "vilket ovanligt namn" när jag berättat att jag har min släkt där. För Okome är en församling och ett mindre samhälle i mellersta Halland, mellan Falkenberg och Ullared. Där föddes min mamma 1924 och där växte hon upp med sina tolv syskon. Där föddes min morfar 1893 och hans mor 1852. Det är på hennes sida, min morfars mors, som min släkt kommer från Okome i ganska många generationer bakåt.

Namnet fanns redan på 1300-talet. I Halland finns det två socknar till med namn som slutar på -ome och jag har släkt i båda: Askome (som är grannsocken till Okome) och Lindome (som ligger i norra Halland).

I Okome hade jag min mormor och morfar när jag växte upp och många av mammas syskon och mina kusiner. Flera av dem bor fortfarande kvar där. 1928 tog min morför över Okome kvarn och såg där. Allt finns kvar. Den äldre delen där han då arbetade är numera hembygdsmuseum. När jag var barn fanns det fortfarande en mjölnare i kvarnen. Morfar och mina morbröder arbetade på sågen. Det var alltid varma och fina sommardagar när jag ibland gick med eftermiddagens kaffekorg till dem.


Okome såg och kvarn med kvarndammen, den äldre delen som inte är i bruk längre. I tvåvåningshuset låg kvarnen i den lägre längan låg sågen där morfar och mina morbröder och andra arbetade. Bilden tog jag på besök hemma 2003.


Mormors och morfars hus närmast och kvarnen och sågen på andra sidan landsvägen, med brädstaplar överallt. Idag ligger sågverksbyggnaderna hitom boningshuset där det då var åker. Huset byggdes om 1953.

Eftersom min familj bodde ganska nära Okome, i grannsocknen Ljungby, så var vi ofta och hälsade på i Okome och ibland var jag själv hos mormor och morfar, eller med någon av mina bröder eller någon kusin. Ja, ni förstår ju att det var en idyllisk tid under min barndom på 50- och 60-talet. Släktgemenskapen var, och är, stark och att komma till Okome är att komma hem för mig.

Men visst är sockennamnet lite speciellt. När jag ibland sökt på "okome" på Instagram brukar det komma japanska bilder på en viss hundras som sökträffar. För ett tag sedan blev jag varse att det finns ett Okome i USA också. Där är det ju inte ovanligt med svenska namn på orter där svenska emigranter slagit sig ner, och så antar jag att det är även i det här fallet.

Det amerikanska Okome ligger i norra delen av Pennsylvania. Till Pennsylvania emigrerade min morfars två fastrar från Okome på 1880-talet. Men det är inte de som gett namn åt orten, för de bosatte sig på andra ställen flera mil därifrån. Det har jag koll på. Men det var ju fler som utvandrade från Okome och säkert är det någon eller några av dem som bosatt sig där och bestämt ortens namn. En som hette Carl P. Carlsson var postmästare där 1890. Kanske var det han som kom från Okome. Jag har inte kollat i utflyttningslängderna i Okome församling efter hans namn.

Okome i Pennsylvania är bara en liten håla, med idag tre hus. Tittar man på Googles karta så ser det ut att ligga långt ute i vildmarken med bara skog runtomkring. Kanske är det ättlingar till tidigare emigranter från det svenska Okome som bor där idag. Kanske är de släkt med mig. Jag har säkert många fler emigranter i min släkt än jag känner till idag, jag har inte följt mina anors syskons efterlevande i kyrkböckerna. Det kommer jag säkert att göra någon gång, när jag blivit pensionär och har oceaner av tid för det här.


Okome kyrka och en del av samhället idag. Följer man vägen som försvinner ut i vänstra kanten lite längre kommer man till sågen. Bildkälla: Wikipedia, foto: Alicia Fagerving.


Mina föräldrar bodde en tid i Okome innan jag föddes. Här står de på landsvägen i närheten av sågen och med mina två äldre bröder i vagnen. Jag tror att det är 1950, kanske 1951.


Ekonomiska kartan från början av 1900-talet. Mormors och morfars hus ligger intill landsvägen just där den går i en liten böj i nederkanten av kartan. Kvarndammen syns till vänster. Senare drogs landsvägen om och rätades ut så att boningshuset hamnade på en sida och kvarn och såg på andra sidan om vägen. Idag ligger det en rad med villor på båda sidor om vägen från sågen och upp till kyrkan. Bildkälla: Lantmäteriets historiska kartor.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Fort Knox på biblioteket
Fredagsmus

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 5

Katarina Möller den lördag, 10 februari 2018 21:32

Eva, vad glad jag blir att läsa ditt blogginlägg och få se så vackra foton från Okome kvarn! Min farfars morbror var mjölnare i Okome. Han hette Aron Möller (1865-1928) och så även min farfars kusin Edvin Möller (1906-1982).Hälsningar från Katarina MöllerKarlskrona

Eva, vad glad jag blir att läsa ditt blogginlägg och få se så vackra foton från Okome kvarn! Min farfars morbror var mjölnare i Okome. Han hette Aron Möller (1865-1928) och så även min farfars kusin Edvin Möller (1906-1982).Hälsningar från Katarina MöllerKarlskrona
Eva Johansson den lördag, 10 februari 2018 23:23

Katarina! Nu fick jag tips av en Okomebo om att Aron Möller kan ha varit mjölnare på Nydala kvarn. Det ligger nu i Köinge men tillhörde Okome. Min morfar hade den kvarnen 1922-1928. Vet du vilken kvarn Aron Möller arbetade på?

Katarina! Nu fick jag tips av en Okomebo om att Aron Möller kan ha varit mjölnare på Nydala kvarn. Det ligger nu i Köinge men tillhörde Okome. Min morfar hade den kvarnen 1922-1928. Vet du vilken kvarn Aron Möller arbetade på?
Eva Johansson den lördag, 10 februari 2018 21:47

Katarina! Vad roligt att du uppskattar detta. Då måste din farfars morbror arbetat på kvarnen som min morfar sedan tog över. Eller kan det ha funnit fler kvarnar tidigare? Jag vet inte det, jag känner bara till det som gäller "vår" kvarn. Min morfar och hans mors familj kom från Gällsås i Okome.

Katarina! Vad roligt att du uppskattar detta. Då måste din farfars morbror arbetat på kvarnen som min morfar sedan tog över. Eller kan det ha funnit fler kvarnar tidigare? Jag vet inte det, jag känner bara till det som gäller "vår" kvarn. Min morfar och hans mors familj kom från Gällsås i Okome.
Helena Nordbäck den söndag, 11 februari 2018 22:24

Okome för mig = släkten Revigin, som jag härstammar ifrån. Fast det var betydligt längre tillbaka i tiden. Trevligt med bilder från Okome, där har jag inte varit ännu! Med vänlig hälsningHelena N

Okome för mig = släkten Revigin, som jag härstammar ifrån. Fast det var betydligt längre tillbaka i tiden. Trevligt med bilder från Okome, där har jag inte varit ännu! Med vänlig hälsningHelena N
Eva Johansson den söndag, 11 februari 2018 22:28

Helena, så du har också anor i Okome. Vad roligt! Släkten Revigin känner jag inte till. Kan det ha varit en prästsläkt? Revigin låter som om det skulle ha med gården Rävige att göra. Rävige ligger precis söder om där min morfar och mormor hade kvarn och såg.

Helena, så du har också anor i Okome. Vad roligt! Släkten Revigin känner jag inte till. Kan det ha varit en prästsläkt? Revigin låter som om det skulle ha med gården Rävige att göra. Rävige ligger precis söder om där min morfar och mormor hade kvarn och såg.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
25 februari 2024

Captcha bild