Tre – i en smäll

Det kan vara lite farligt att uttrycka sig allt för likt ett ordspråk, för det kan då bli så att de som läser omedvetet associerar till den text de tro sig läsa, så jag vill därför direkt klargöra att titeln inte har något med flugor att göra. Min överskrift kopplar i stället till det kort som jag har med i bloggen.  Bara så att vi överens 😊

Hittade ett vykort, ja det är adresslinjer och en liten ruta för frimärke på baksidan, i en samling som om nu inget flyttats runt torde tillhöra min farfar och hans syskon. Lite allmänna kort men många med koppling till Vara, min farfar föddes i en socken i närheten, Long.  Men hans familj, utom storasyster, flyttade till Dalsland, där det fanns billiga gårdar, tillräckligt stora för att försörja en hel familj ganska tidigt.

Så vem kan det vara som beställt detta fantastiska vykort, med sina tre delar, bra att få allt på samma kort, sparar ju porto om man vill att någon ska kunna se alla barnen. Jag har lite svårt att placera dem i tid, en del ser väldigt moderna ut.  Först tyckte jag att de två vänstra flickorna var så moderna att de hade trådlösa hörlurar på sig, men det är säkert något annat. Om de nu inte är tidresenärer.

Vykort i författarens ägo


Fotografen, hans namn syns i rätt belysning är J A Kock och när kortet gjordes så stavade han orten han verkade på som Wara.  Om honom kan man läsa på Rötters porträttfynd, jag citerar rakt av, det får man om man anger källan och inte tar med så mycket: Johan Albert Kock föddes 1873 i Halmstad och avled 1954 i Vara. 1900 gifte han sig med Ellen Alexandersson (1874-1952). Från 1903 drev makan en fotoateljé i Vara under namnet Ellen Kock. J.A. Kock står som fotograf från ca 1911.

Med tanke på ovanstående så förstår jag att vykortet torde vara från 1911 eller senare. Undrar om kläder och frisyrerna på barnen gör att det går att komma närmare. Det får jag kanske veta om rätt personer ser min text, eller rättare sagt ser vykortet och kan dra slutsatser. Undrar också om det är en familj, eller om det är kusiner eller något sådant som syns på kortet. Vad tror du, ser du likheter som gör att det går att säga något om detta.

Idag kan man ju få fram ursprung med hjälp av DNA, om alla inblandade är intresserade, tänk om man kunde göra något liknande med gamla kort. Det finns ju ansiktsigenkänning, men fungerar det på de gamla kort som ligger i allsköns lådor och kuvert över hela vårt land. Undrar om jag ska försöka få till ett projekt som ökar antalet inlästa kort på Rötters porträttfynd och sedan köra allt genom ansiktsigenkänning. Kanske kan vi slå det som jag ser i reklam, skriv in ditt namn och få ut ett helt släktträd, och nu kör vi med, titta in i arkivet och få bilder på alla dina släktingar.

Visst vore det helt underbart med ett fullt träd med bilder, ett träd som också är DNA-verifierat, både nära släkt och långt tillbaka på mamma och pappalinjer. Det bara dyker upp finns där, hur lätt som helst. Fast vad ska jag då göra under alla de timmar och dagar som jag tänkt mig släktforska om allt redan finns. Måste jag komma på något annat intressant eller ska jag bara sitta och titta på alla bilder och bara njuta.

Nu får jag nog lugna ner mina tankar och återgå till de tre småbilderna, som blivit ett vykort. Får nog försöka se om det kan finnas någon lämplig familj i Vara-trakten bland mina släktingar. Tänk om jag kan komma på det, så har jag en anledning till att åka dit. Fast den främsta anledningen är nog ändå Nordpolen.  Ja, inte den med en massa is utan Conditori Nordpolen, som jag längtar till. Ser att det startades 1903 så kanske har de på vykortet suttit där och firat tryckningen, när de kunde hämta den hos J A Kock och få se slutresultatet.

Kanske inte det första man tänker på med släktforskning, att koppla ihop vykort och conditori, men varför inte, det ska ju vara njutningsfullt att ha en så trevlig sysselsättning som vi håller på med.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Så gick det till på sockenstämman
Robert och Jenny Nilsson
 

Kommentarer 2

Ann-Christin Magnusson den torsdag, 19 oktober 2023 17:47

Visst är det intressant med gamla foton! Och om man kunde använda ansiktsigenkänning vore ju fantastiskt bra och jag tycker att diskussionerna och kunnandet har gått framåt bara på ett par år. Men det är mycket det här med personlig integritet och dylikt.
Dock tycker jag att din idé om någonslags projekt och ytterligare reklam för Porträttfynd är värd att satsa på. Jag har även fått tipset att använda 'bildsök' på Google Chrome men inte lyckats så bra, bättre för att söka när det gäller bilder på saker.
Om du vill veta ännu mer om fotografen (och andra fotografer) kan jag rekommendera KulturNav/ Fotografregistret och just på JA Kock med fru fanns lite mer information.
Att man hamnar på konditorier i jakten på information är ju bara en bonus. Och efter en titt på webben blir jag också sugen på att åka dit nån gång. Fast vi har ett par bra ställen här i Laholm också: Conditori Cecil och Kaffe&Böner.
Man hamnar på många roliga vägar i släktforskeriet!
Ann-Christin

Visst är det intressant med gamla foton! Och om man kunde använda ansiktsigenkänning vore ju fantastiskt bra och jag tycker att diskussionerna och kunnandet har gått framåt bara på ett par år. Men det är mycket det här med personlig integritet och dylikt. Dock tycker jag att din idé om någonslags projekt och ytterligare reklam för Porträttfynd är värd att satsa på. Jag har även fått tipset att använda 'bildsök' på Google Chrome men inte lyckats så bra, bättre för att söka när det gäller bilder på saker. Om du vill veta ännu mer om fotografen (och andra fotografer) kan jag rekommendera KulturNav/ Fotografregistret och just på JA Kock med fru fanns lite mer information. Att man hamnar på konditorier i jakten på information är ju bara en bonus. Och efter en titt på webben blir jag också sugen på att åka dit nån gång. Fast vi har ett par bra ställen här i Laholm också: Conditori Cecil och Kaffe&Böner. Man hamnar på många roliga vägar i släktforskeriet! Ann-Christin
Carin Olofsson den onsdag, 25 oktober 2023 11:03

De två vänstra flickorna var inte så moderna att de hade trådlösa hörlurar, och de var inte heller tidresenärer. "Lurarna" på deras huvuden är med största sannolikhet flätor, med stora rosetter vid öronen.

De två vänstra flickorna var inte så moderna att de hade trådlösa hörlurar, och de var inte heller tidresenärer. "Lurarna" på deras huvuden är med största sannolikhet flätor, med stora rosetter vid öronen. :)
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
22 februari 2024

Captcha bild