Porträtt på kriminella

De senaste dagarna har jag tittat på några avsnitt av en tv-serie på Svtplay som heter Kriminalarkivet. Det är två journalister som tittar tillbaka i framför allt 1900-talets kriminalhistoria. Jag gillar både deckare och det som kallas "true crime".

I den senaste säsongens första avsnitt gick man tillbaka till 1890-talet (se länken ovan) en stund och då blev jag påmind om förbrytargalleriet som finns på Stockholms stadsarkivs webbplats. Det är porträttbilder på misstänkta kriminella i Stockholm, signalementsfotografier.

Har du någon äldre släkting som du vet eller tror kan ha varit kriminell i Stockholm så kan han eller hon kanske finnas på foto i denna databas från Stockholmspolisens arkiv.

kriminell

Ett exempel på ett signalementsfoto i Stockholms Stadsarkivs databas. Maria Constantia Carolina Hellström var straffad för fjärde resan stöld.

På fängelserna började man tidigt fotografera fångar som frigavs. Syftet var att lättare kunna känna igen dem om de greps på nytt. Redan från 1860-talet finns sådana fångporträtt. För många av dessa människor var det kanske enda gången de blev fotograferade, och säkert första gången i livet.

Fotografierna finns i fängelsearkiven och kallas Fotografirulla i arkivlistan. De finns i alla fall hos Arkiv Digital. Hos Riksarkivet verkar det variera en del vad som är digitaliserat men där hittar du lätt till temasidan om brott och straff.

Riksarkivet har länge haft en databas med bilder på journalerna från frigivna straffarbetsfångar och i dessa journaler finns porträttfoton. Den databasen hittar du bland databaser i Digitala forskarsalen, och de finns också i fängelsearkiven hos Arkiv Digital.

fengelsefoto

Exempel på fångporträtt från Landskrona fängelse på 1860-talet. Bildkälla: Arkiv Digital.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Lärarinnan Jenny Häggström
Jakten går vidare
 

Kommentarer 2

Gäst
Gäst - Birgit Lindgren den måndag, 05 februari 2024 20:43

Dessa bilder finns även på Svenskt Porträttarkiv

Dessa bilder finns även på Svenskt Porträttarkiv
Eva Johansson den måndag, 05 februari 2024 21:18

Birgit: Så bra! Tack för tipset!

Birgit: Så bra! Tack för tipset!
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
24 februari 2024

Captcha bild