Kom till oss idag!

Uppdatering söndag:
Det blev en mycket lyckad dag igår. Jag kom hem med ny energi, för det är så roligt att kunna hjälpa andra med släktforskning och prata om släktforskning i flera timmar.
Vi var sju från styrelsen i Västerås som var på stadsbiblioteket och det var fullt ös från klockan 10 och ända till klockan 14 när biblioteket stängde. Jag tror att vi alla sju pratade med besökare under hela öppettiden, i stort sett utan pauser. Själv träffade jag sex personer som hade olika frågor om släktforskning: hur man forskar om sitt sommartorp, släktforskning i Tyskland, att hitta en okänd far och hur man börjar släktforska.
Det sista samtalet minns jag nog bäst, det var en besökare som var allmänt nyfiken på släktforskning så vi tog en titt på hennes mormor, bara som exempel. Sedan nystades det ena spännande efter det andra upp sig, bl a en försvunnen emigrant som vi kunde återfinna.
Det är verkligen roligt när man kan visa vad arkivforskning kan ge, att så mycket information finns i arkiven.

Urpsrungligt inlägg:

Tredje lördagen i januari varje år är det Släktforskningens dag. Då kan du söka upp din lokala släktforskarförening och prata släktforskning och få hjälp med kluriga släktforskarfrågor.

gm.xxy64

Vilka var de gamla släktingarna som levde för länge sedan? Det kan du få hjälp med att reda ut. Det här är en ännu okänd familj någonstans i närheten av Jönköping, fotograferade en dag vid förra sekelskiftet. Foto: Calla Helena Sundbeck/Grenna Museum.

Jag tror att de allra flesta lokala och regionala släktforskarföreningar har öppet hus idag, eller någon annan aktivitet. Läs mer här.

Här i Västerås träffar du oss i Västerås Släktforskarklubb i fackavdelningen på Stadsbiblioteket mellan klockan 10 och 14. I min andra hemförening, Tjust släktforskarförening finns man idag på Stadsbiblioteket i Västervik klockan 11-13.

Att samarbeta med biblioteken är vanligt i släktforskarföreningar.

Även min släktforskarförening i Halland tar emot dig idag, med både föredrag och släktforskarhjälp.

Många arkiv håller också öppet idag, där kan du också få hjälp.

Så stanna inte hemma idag, utan kom och besök oss om du kan.

affisch

Vår affisch om dagens aktivitet till vänster, uppsatt på en anslagstavla i ett köpcentrum i Västerås. Eget foto.

MR1 211

Din släkt kanske kommer från mer välbärgade förhållanden? En okänd familj i Halland fotograferad senast 1899. Foto: Mathilda Ranch/Hallands kulturhistoriska museum.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Gustaf och Ester Sundström
Döden, ger och kostar
 

Kommentarer 4

Stefan Simander den söndag, 22 januari 2023 09:15

Så fint! Hoppas det gack bra i uppväxtstaden Västerås!
Här i lärdomsstaden Uppsala ordnades inget alls i år!

Så fint! Hoppas det gack bra i uppväxtstaden Västerås! :) Här i lärdomsstaden Uppsala ordnades inget alls i år! :(
Eva Johansson den söndag, 22 januari 2023 12:32

Stefan: Det blev en mycket lyckad dag. Tråkigt att det inte var någon aktivitet i Uppsala. Finns det en lokal släktforskarförening där?

Stefan: Det blev en mycket lyckad dag. Tråkigt att det inte var någon aktivitet i Uppsala. Finns det en lokal släktforskarförening där?
Stefan Simander den söndag, 22 januari 2023 23:15

Jodå. Men jag vet inte varför det inte blev något. Varken Kommunarkivet/Fyriskällan, "Landsarkivet" eller släktforskarföreningen.....! Högst ovanligt!

Jodå. Men jag vet inte varför det inte blev något. Varken Kommunarkivet/Fyriskällan, "Landsarkivet" eller släktforskarföreningen.....! Högst ovanligt! :(
Eva Johansson den måndag, 23 januari 2023 11:23

Stefan: Ja, det låter som om det var ovanligt.

Stefan: Ja, det låter som om det var ovanligt.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
22 februari 2024

Captcha bild