Datorn är min bäste vän

Igår blev jag ganska nervös för min dator började krångla. Flera program hängde sig och jag fick tvångsavsluta, stänga av och starta på nytt några gånger. Kanske har jag fått in något virus som virusprogrammet inte tagit bort.

Att datorn skulle krascha är bland det värsta jag kan tänka mig. Det är i datorn jag har all min släktforskning. Allt. Sedan jag började släktforska 2010 har jag bara fört mina anteckningar i textfiler i datorn och byggt släktträden i mitt släktforskarprogram. Det är i datorn jag har alla inscannade bilder och allt jag skrivit om släkten. Skulle datorn ge upp skulle det vara en katastrof för min släktforskning.

Utskrifter gör jag aldrig. Jag vet att många släktforskare har pärm efter pärm med utskrivna ansedlar mm, och anteckningar på papper. Men inte jag. Hur gör du? Är det bara jag som inte skriver ut min släktforskning på papper?

Jag tycker att datorn är ett fantastiskt hjälpmedel, men egentligen är det ju bara en hög med metall och plast.


2011 ordnade jag en släktträff på min pappas sida. Till den gjorde jag utskrifter på hans släktträd och klistrade upp på kartong, så att alla skulle kunna se. Det hänger sedan dess på ena väggen i vardagsrummet.


Det jag i övrigt har i pappersväg är tre tidskriftsamlare med diverse papper, plus en hög med annat. På ett usb-minne har jag filer jag fått av en moster och som inte är kopierade till datorns hårddisk.

I tidskriftsamlarna har jag delat upp det som hör ihop med mammas släkt för sig och pappas släkt för sig. Den tredje (längst till vänster) är papper som rör min nuvarande makes släkt och mina barns fars släkt. Båda dessa har jag släktforskat om. I högen är det framför allt anteckningsblock jag haft med mig när jag pratat med min pappa (min mamma gick bort 2009) och andra släktingar om släkten. Dessutom är det gamla brev, några kassaböcker, kvitton och några fotografier som ännu inte är insorterade i mammas och pappas släkt.

Givetvis gör jag backuper. Jag har två externa hårddiskar som jag gör backup på varje kväll. På så sätt är jag säker, men är det virus som spökar så finns ju det också på backupen eftersom jag gör backup på hela hårddisken (alla nya filer sedan sist) varje gång. För två år sedan kraschade hårddisken i min förra dator och jag var mitt uppe i en större släktutredning åt en kund. Katastrof! Men jag hade mina backuper och när den nya datorn kom efter två dagar var det bara att installera allt och jobba vidare. Det jag förlorade var ett par timmars arbete på förmiddagen, men det var lätt att göra om. Så jag är tacksam att jag skaffat mig den vanan att göra backup varje dag.

Jag borde förstås använda mig av molntjänster också, för säkerhets skull. Kanske får det bli så i fortsättningen.


Datorn är min bäste vän. Jag använder släktforskarprogrammet Macfamilytree, här är det släktträdet för min mammas släkt.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Handbok för föreläsare och arrangörer
En hedersam och välaktad lögnare och fyllehund

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 2

Jan Suhr den måndag, 31 oktober 2016 08:39

Med MacFamilyTree kan du ju spara datafilen på iCloud, jag antar att du har ett konto där. Det är ju ganska billigt att få extra utrymme där.Själv använder jag Dropbox for min MacFamilyTree då jag har mycket annat på Dropbox också. Har för mig att det kostar $100 per år för 1TB.I båda fallen sparas filen där medan du jobbar så du har alltid en aktuell kopia där som du kan hämta ned på en annan dator.Backup till hårddisk är så klart ett måste med.

Med MacFamilyTree kan du ju spara datafilen på iCloud, jag antar att du har ett konto där. Det är ju ganska billigt att få extra utrymme där.Själv använder jag Dropbox for min MacFamilyTree då jag har mycket annat på Dropbox också. Har för mig att det kostar $100 per år för 1TB.I båda fallen sparas filen där medan du jobbar så du har alltid en aktuell kopia där som du kan hämta ned på en annan dator.Backup till hårddisk är så klart ett måste med.
Eva Johansson den måndag, 31 oktober 2016 09:58

Jan: Vilket bra tips! Tack! Jag har inte satt mig in i iCloud men det här låter ju bra. Dropbox har jag också, men bara gratisversionen än. Jag inser att jag behöver ta tag i detta. Min man är mer IT-kunnig än jag så jag ska rådgöra med honom.

Jan: Vilket bra tips! Tack! Jag har inte satt mig in i iCloud men det här låter ju bra. Dropbox har jag också, men bara gratisversionen än. Jag inser att jag behöver ta tag i detta. Min man är mer IT-kunnig än jag så jag ska rådgöra med honom.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
22 april 2024

Captcha bild