tre snygga tidningssidor3Så här ser KB:s tidningsdatabas ut idag.

Nu har Kungliga bibliotekets tidningsdatabas fått ett nytt gränssnitt, förbättrade funktioner och ett nytt namn. Men den kanske allra mest uppskattade nyheten bland släktforskare är att man samtidigt valt att sänka gränsen för allmänt tillgängligt material från 115 till 100 år. Det innebär att allt som publicerats 1923 och tidigare blir fritt tillgängligt att läsa var du än befinner dig.

jonas ahlberg kb webbJonas Ahlberg. Foto: Olle Söderström/Sveriges Släktforskarförbund.Det är tjänsten Svenska dagstidningar som efter en renovering och ungefär en veckas nedstängning nu åter har öppnats med det nya namnet Svenska tidningar.

Jonas Ahlberg, bibliotekarie som arbetar med tidningsdigitalisering, tycker att det är skönt att den nya tjänsten nu är sjösatt.

– Ett antal väldigt duktiga och engagerade systemutvecklare på KB har lagt mycket tid och möda på att utveckla en förstklassig tjänst som vi hoppas att användarna ska uppskatta.

Effektivare sökningar och
tydligare visning av tidningarna

Svenska tidningar har fått en mängd förbättringar, bland annat ska den numera fungera lika bra oavsett om du använder dator, mobil eller läsplatta. Både sök- och visningsfunktionen har också förbättrats.

– Nu kan man dessutom söka på valfritt antal titlar och behålla sina inställningar även om man utökar sin sökfråga, vilket man inte kunde förut, berättar Jonas Ahlberg och tillägger:

– Man kan nu också särskilja olika titlar med samma namn. Det fins till exempel fem olika tidningar med titeln Morgonbladet.

Mer om Svenska tidningar

I söktjänsten Svenska tidningar går det att utforska den svenska presshistorien, från 1600-talet och fram till i dag.

Tjänsten innehåller digitaliserade tidningar från över 1900 titlar mellan åren 1645 till och med idag. Omkring 38 miljoner av totalt 160 miljoner tidningssidor är idag digitaliserade.

Dagstidningar som är mer än 100 år gamla kan alla att läsa hemifrån. Av upphovsrättsskäl studeras nyare material på plats vid KB, eller på något annat bibliotek som har tjänsten.

Gå till söktjänsten Svenska tidningar 

Tips: Prova att fritextsöka på en släktings namn, en verksamhet som hen drivit eller något annat som kan lägga pusselbitar till din släktforskning.

 

Annonser