KLMF.FA00154 spok ekenSpök-eken i Melby utgjorde ett gränsmärke mellan Förlösa och Åby socknar. Omkretsen uppgavs vara 580 centimeter när fotografiet togs 1928. Ägaren var då Oskar Pettersson i Melby. Kanske är det honom vi ser på bilden. Foto: Robert Andersson/Kalmar Läns Museum.

Bor du nära en plats som ortsborna förr trodde var hemsökt? Det är faktiskt vanligare än vad man kan tro. Här kan du ta del av Statistikmyndigheten SCB:s interaktiva karta över 257 platser i landet där spöken, gastar och mylingar en gång var en del av människors vardag. 

spok kartor webbSe vilka spökplatser som ligger närmast dig på SCB:s interaktiva karta. Klicka på bilden eller på länken till vänster. Bild: SCB.Enligt en undersökning gjord av SCB bor drygt 380 000 personer i Sverige inom en halvmil från platser som via namnet kan förknippas med spöken, gastar eller mylingar. Är du en av dem?

Se platserna på SCB:s interaktiva karta

Kunde vara onda eller goda

Spöken hade sin givna plats i folktron och kunde vara både onda och goda. På vissa håll berättas spökhistorierna som knyter an till platsen än idag, medan det i andra fall bara är namnen på de ofta ensligt belägna platserna som skvallrar om de gamla föreställningarna.

Vet du vad som skiljer dem från gastar, mylingar och gengångare? Även det får du veta i artikeln, som finns på SCB:s webbplats. Du kommer till den via länken nedan:

Spökplatser vanligare än vi tror (scb.se)

Spökhistorier i släkten

Vi har efterfrågat berättelser om spökerier hämtade från släkten, familjen, eller egna erfarenheter. Till helgen kommer du att kunna ta del av några av dem här på Rötter. Håll utkik!

 

Annonser