SVT UPPDRAGGRANSKNING 2023 E09 0bcc 720x405Uppdrag gransknings program “De värnpliktiga och experimentet” kan redan nu ses på SVT Play. Foto: SVT
Värnpliktiga i Uppsala trodde att deras spermier skulle användas i forskning, men i själva verket bidrog de till inseminationer vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Minst tre blev pappor utan att veta om det.

Den svenska spermiestölds-skandalen växer när SVT:s Uppdrag granskning nu kommer med ytterligare ett avslöjande.

Det var under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet som värnpliktiga vid Stabs- och sambandsskolan i Uppsala erbjöds en rejält tilltagen ersättning för att bidra med spermier till ett forskningsprojekt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Vad de inte visste var att deras spermier användes till inseminationer.

Släktforskningen väckte frågor

I Dagens nyheter intervjuas Teresia Jack som för några år sedan blev nyfiken på sitt genetiska ursprung och gjorde ett dna-test. En släktforskande kollega hjälpte henne att spåra upp personen som visade sig vara hennes biologiske far. Det visade sig då att mannen hade aldrig donerat spermier frivilligt, men hade som värnpliktig lämnat spermieprov till forskningsprojektet på Akademiska sjukhuset.

Läs artikeln på dn.se 

Uppdrag granskning har, bland annat med hjälp av dna-släktforskare, kunnat avslöja att Teresia Jacks biologiske far inte är ensam om att ha blivit pappa utan sin vetskap. I minst tre andra fall har barn kommit till genom samma institution.

Det nya fallet har ett samband med ett tidigare avslöjade som Uppdrag granskning gjort om spermiestölder vid kvinnokliniken i Halmstad under 1980- och 90-talen. Det har visat sig att den ansvarige, numera avlidne, läkaren i Halmstad arbetade i forskarteamet i Uppsala.  

Läs mer på SVT nyheter

Räknade med att sanningen aldrig skulle komma fram

Dna-släktforskningsexperten Fredrik Mejster är en av de som arbetat med research till programmet. Han var även en i teamet bakom de tidigare programmen om den svenska spermieskandalen, “Spermiestölden” och “Sveket mot donatorbarnen”. På frågan om sättet att göra män helt ovetandes till fäder kan ha varit vanligare än vad man tidigare trott svarar han:

– Att det skulle komma fram sådana här vårdskandaler var nog ingen beredd på, lika lite som att de spermiedonatorer som utlovats anonymitet före 1985 trodde att de kunde bli hittade. Det var en annan tid på slutet av 60- och början av 70-talen och man bedrev forskning på ett annat sätt. Det var inte samma byråkrati kring allt man ville göra och man frågade inte alltid om lov.

fredrik mejster2023 webbFredrik Mejster har arbetat med researchen till Uppdrag gransknings program om spermiestölderna. Foto: Sveriges SläktforskarförbundVarför gjorde man så här, utan att be om lov?

– Jag tror att man så gärna ville hjälpa barnlösa par att man tog till metoder som idag inte känns okej. Ingen hade nog räknat med att sanningen skulle komma fram med dagens teknik.

Dna-släktforskningen har lett till skakande upptäckter för många. I takt med att fler testar sig kommer nya hemligheter att uppdagas. Fredrik Mejster är övertygad om att vi kommer få höra om fler skandaler, både i Sverige och utomlands. Därför vill han också mana till eftertanke.  

– Det är mycket som kan komma fram via ett dna-test, och därför bör man tänka till själv till innan man tar ett test. Vad är syftet och vad gör jag med svaret? Det är lätt att glömma bort nu när testerna blivit så billiga. Särskilt viktigt är det att i förväg göra upp med andra personer som man dna-testar vad de faktiskt vill veta. Att man ställer upp på testning för någons skull betyder inte per automatik att man vill veta om man har fel pappa, farfar eller morfar till exempel. Har man inte i förväg gjort upp om hur man ska hantera sådana saker så hamnar man i en jobbig sits när testresultatet kommer. 

Se programmet

Uppdrag granskning sänds klockan 20:00 i kväll men “De värnpliktiga och experimentet” kan redan nu ses på SVT Play. De tidigare programmen om den svenska spermieskandalen, “Spermiestölden” och “Sveket mot donatorbarnen” finns även de att se på SVT Play.

 

Annonser