husfhl ADHusförhörslängd från slutet av 1700-talet. Bildkälla: Arkiv Digital
Undrar du vad Adm, T.h. och GB betyder? I kyrkböckerna finns mängder av kryptiska förkortningar som kan tyckas helt obegripliga när vi för första gången stöter på dem. Men hjälp finns att få. Här hittar du två toppenresurser.

I äldre tid fanns i stort sett inga regler kring hur ord skulle stavas eller förkortas och som en konsekvens av det hittar släktforskare i dag dussintals olika förkortningsvarianter för samma ord i kyrkböckerna.

Inte sällan är det just dessa förkortningar som ställer till det för oss släktforskare när vi ska tyda prästens anteckningar. Ibland har förkortningarna också en helt annan betydelse än den vi tror. 

Lösta gåtor i Anbytarforum

Folkarna AID v129981.b161.s311Efter noteringen om Pehr Bertilssons död står förkortningen v. p. et h. at. 52. - vad betyder det? I Anbytarforum delar den kunnige släktforskaren Markus Gunshaga med sig av sin tolkning. Länken till frågan och svaret hittar du längst ned i artikeln. Foto: Arkiv Digital.
I Anbytarforum här på Rötter har många fått hjälp att tyda mystiska förkortningar. Där finns mängder av exempel att studera och många har både tolkats av forumets kunniga användare och fått kompletterande förklaringar av historiska begrepp, sedvänjor och traditioner som många av oss inte känner till. Du hittar dem i kategorin: Förkortningar | Anbytarforum (rotter.se)

Men inte nog med det. Riksarkivet har dessutom sammanställt en förkortningsordlista med omkring 600 av de vanligaste förkortningarna som förekommer i folkräkningarna. 

Här hittar du listan i PDF-format – den kan vara bra att skriva ut och ha till hands när du forskar.

Några kluriga förkortningar

Nedan är några exempel på förkortningar som kan förvirra första gången vi stöter på dem:

Adm = Admitterad, det vill säga att personen har fått tillträde till nattvarden. Senare i tiden blir det synonymt med konfirmation
B/Bst = Backstuga
Dito/do = Samma ställe (som föregående)
Eg/Äg = Ägare
Husm/hm = Husman. Betydelsen kan variera men oftast syftar det på, något förenklat, att personen äger huset men inte jorden
T.h. = ”Till hus” det vill säga inhyses
GB = Gamla boken (föregående volym)
NB = Nästa bok (eller nya boken) ofta den efterkommande volymen

 

Så hur var det då med den kryptiska förkortningen v. p. et h. at. 52? (bilden ovan) Här hittar du svaret

 

Annonser