socken lummelundaVad kan livet i socknen berätta om din släkt? På bilden syns en pojke på vägen nära Lummelunda kyrka på Gotland. Foto: okänd/Riksantikvarieämbetet.
Är du nyfiken på socknens historia? Eller har du rötter i tidigare danska landskap? Då bör du ta en titt på höstens webbinarier från Hembygdsförbundet.

Under hösten arrangerar Sveriges hembygdsförbund en rad webbinarier. Dessa två är öppna för alla och kan vara av särskilt intresse för dig som släktforskar:

Sockenbildningen i Sverige  – 2 november

Sockenbildningen är starkt förknippat med våra äldsta kyrkor men har även koppling till äldre ortsnamn. Under webbinariet kommer du bland annat få höra om forskningsläget under de senaste 30 åren.

Föreläsare är Stefan Brink doktorerade vid Uppsala universitet med avhandlingen Sockenbildning och sockennamn: studier i äldre territoriell indelning i Norden. Stefan har även skrivit ett kapitel i Riksarkivets årsbok Den svenska socknen från 2016 med rubriken ”Sockenbildningen i Sverige”.

Här kan du läsa mer och anmäla intresse.

Forska i danska arkiv – 29 november

Ett flertal av våra landskap har som bekant tidigare tillhört Danmark. För att kunna skriva om den lokala historien längre bakåt i tiden, behöver vi forska även i danska arkiv. Under webbinariet utlovas verktyg för att forska vidare i lokalhistorien under tiden då landskapen var under danskt styre. Vi får höra om hur man kan gå tillväga för att få tillgång till arkiven och var man hittar de olika källorna.

Webbinarieledare är Helena Rosenberg från Sveriges hembygdsförbund och Kaj Jensen från Sveriges Släktforskarförbund.

Här kan du läsa mer och anmäla intresse.

Deltagandet sker via Zoom

De två webbinarierna ovan är öppna för alla, sänds via Zoom på webben och det går att anmäla sitt deltagande fram till seminariestart.

När du anmält dig får du ett bekräftelsemejl med en Zoom-länk. Ett påminnelsemejl kommer skickas på morgonen dagen före seminariet. Du kan logga in cirka 15 minuter före start.

Här kan du se alla Hemygdsförbundets webbinarier

Annonser