kollage googla webbMed rätt teknik kan du googla fram oväntade fynd även när det gäller släktingar med mer alldagliga namn. Bildkollage: Sveriges Släktforskarförbund.
Google är ett utmärkt verktyg för släktforskare. Det är gratis, enkelt och något de flesta har tillgång till. Men det är inte alltid man hittar det man söker. Här delar vi därför med oss av några smarta knep som gör det lättare att sålla fram guldkornen bland träffarna.

1. Fundera över formuleringen

En alltför allmän sökformulering är ofta problemet när vi drunknar i irrelevanta träffar. Specificera genom att lägga in fler ord. Att googla efter en släkting som heter Andersson vet vi vid det här laget är lönlöst, men om du lägger till exempelvis ort eller förmodat födelsedatum kan du få bättre träffar. Om en person har flera förnamn kan du även lägga till dem. Tänk också på att en sökning på engelska ger andra träffar än en sökning på svenska.

2. Använd specialtecken

Henrik Larsson in Jan 2014En och annan av oss har minst en Henrik Larsson bland anfäderna. Vill du inte få sökträffar på den firade fotbollsspelaren med samma namn bör du välja bort sökträffar som har med fotboll att göra. Foto: Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0.

Vill du söka på en specifik fras är det bra att använda citationstecken. Till exempel ger söktermen Amalia Marklund träffar på både Amalia och Marklund medan söktermen ”Amalia Marklund” enbart listar träffar där just detta namn förekommer. På samma sätt ger sökningen ”Gävle församling” andra träffar än sökningen Gävle församling.

Ett mer okänt knep är att vi även kan be Google att ta bort träffar där vissa ord förekommer. Det gör du genom att sätta minus (-) framför dessa ord. Till exempel kan du skriva ”Amalia Marklund” -häst -ridning -ridsport om det skulle finnas en ridsportsprofil med detta namn, som inte är relevant för din sökning. 

Ett annat tips är att använda sig av googles avancerade sök-sida. Den hittar du här: https://www.google.se/advanced_search. Ytterligare tips på hur du kan anpassa din sökning har Chalmers delat med sig av på sin webbplats.

3. Stort eller smått oviktigt

Det kan vara bra att veta att Google struntar i om du skriver frågor eller sökord i versaler eller gemener. Att söka på ”Amalia Marklund” är alltså precis samma sak som att söka på ”amalia marklund” även om du skriver sökningen inom citationstecken. 

NF.05170 030 webbVill du googla norska släktingar är det bättre att söka på Norska Google. Okänd kvinna från Lärdal i norska landskapet Sogn. Foto: Marcus Sellmer/Norsk Folkemuseum

I nästkommande punkter tittar vi närmare på hur du i nästa steg kan jobba vidare mot relevanta träffar genom att på olika sätt avgränsa din sökning:

4. Platsen spelar roll

I Google finns en användbar begränsning när du klickar på knappen Verktyg, längst till höger i den lilla menyn som dyker upp under rutan där du har skrivit in din sökning. Där kan du välja att bara visa resultat från svenska sidor genom att klicka på fliken Alla språk och välja alternativet Sök svenska sidor.

Oftast sker det dock automatiskt att Google anpassar din sökning efter att du befinner dig i Sverige. Om du istället vill söka efter till exempel en norsk släkting kan du gå in på norska Google genom att söka på Google Norge eller skriva google.no i adressfältet. Från denna söksida kommer Google att behandla dina sökningar som om du befann dig i Norge och därför kan mer relevanta träffar dyka upp först, eftersom det var en norsk släkting du letade efter. På samma sätt kan du göra med förfäder från andra länder.

5. Ta en titt på bild-träffarna

Inte minst när det kommer till historiska personer kan det vara en god idé att ta en närmare titt på de bilder din sökning fått fram. Det gör du genom att klicka på alternativet Bilder, som du hittar på andra plats i länklistan precis under sökrutan. Då får du upp sökträffarna som ett bildgalleri.

Hur kan detta hjälpa släktforskare? Genom att klicka på bild-alternativet kan du både lättare och snabbare titta igenom träffarna och avgöra om de är relevanta för dig eller inte. Det kan röra sig om porträttbilder, gamla tryckta antavlor, dödsannonser eller sidor ur alltifrån tryckta biografiska verk till äldre telefonkataloger som någon institution eller privatperson skannat in och publicerat på nätet. 

bildtraffar googleSå här kan sökträffarna se ut i visningsläget för bilder. Vi år snabbt en överblick över träffar som kan vara relevanta från äldre tryckta källor som biografier, trådar i Anbytarforum, porträttsamlingar och annat intressant.

6. Låt Google skicka dig svaret

Om du väl har hittat den perfekta sökformuleringen för en fråga som du vill ha svaret på eller någon anfader som du söker efter kan du använda dig av Google Alerts. Denna tjänst når du på www.google.com/alerts. Där kan du skriva precis de sökord du samlat eller din fråga och sedan klicka på ”skapa avisering”. När något nytt dyker upp på Google om denna sökväg får du besked om detta. Google testar frågan eller sökvägen varje timme på Google tills du stänger av funktionen.

Fler tips i Släkthistoriskt Forum

SHF 4 2016 googla

En tidigare version av artikeln har tidigare publicerats i tidningen Släkthistoriskt Forum, magasinet för dig som släktforskar. En prenumeration på Premium-Silver ger, förutom en helårsprenumeration på papperstidningen, tillgång till alla tidigare utgivna nummer via din inloggning på Rötter. 

Här kan du läsa mer om våra prenumerationspaket

Annonser