Just nu pågår slutspurten med nästa version av Sveriges dödbok, den nionde i ordningen, med uppgifter om alla som avlidit i Sverige 1815–2022. Om allt går som beräknat kommer den nya versionen även att finnas i abonnemangsform till jul.
Arbetet med Sveriges dödboks nästa version närmar sig nu målet. Enligt Anders Berg, som har lett projektet sedan 2016, kan vi absolut räkna med en ny version av Dödboken till jul.
– All registrering är klar och den nya versionen kommer att täcka åren 1815 till och med 2022. Den kommer att vara tillgänglig både på usb-sticka och som abonnemangsbaserad databas på Rötter (Sveriges släktforskarförbunds webbplats), säger han.
Vad har varit svårast med att skapa den nätbaserade versionen av databasen?
– Testningen och utvärderingen pågår fortfarande, så vi får se. Men den största utmaningen är nog de tekniska svårigheter som finns att få den webbaserade versionen att efterlikna usb-versionen vad gäller sökningar och söktider. Sökfälten på webben kommer att bli lite mer begränsade, men sökningar kommer gå att göra på namn, datum, kön, civilstånd och geografiskt såsom församlingar.
Kommer uppdateringar och rättelser att fyllas på löpande eller med ett visst intervall?
– De kommer att fyllas på löpande i webbversionen. Rättelserna ska publiceras och vara synliga direkt, för att sedan godkännas efter hand. Med visst intervall, kanske var tredje eller sjätte månad, införs de i grunddatabasen. Hur ofta det ska ske är inte spikat i dagsläget.
För ett tag sedan beslutades det att projektet Namn åt de döda kommer att fortsätta åtminstone till och med 2025 och lanseringen av Sveriges dödbok nr 10. Då ska databasen täcka hela 1800-talet. Vad händer sedan?
– Ja, vad händer sedan? Inget beslut om fortsättning bakåt i tiden är taget, men så mycket kan sägas att vi kommer fortsätta att hela tiden förbättra databasen med de kompletteringar och rättelser som kan tänkas behövas. Vi hoppas så klart även på en fortsättning åtminstone med de poster som tillkommer framåt i tiden.
– Om man skulle fortsätta in på 1700-talet måste man ta hänsyn till att Arkiv Digital redan är långt kommen i sin registrering av dödböckerna 1750-1799, och att kvaliteten på källor som husförhörslängder, som kan användas till komplettering, ofta är dålig eller obefintlig ju längre tillbaka vi kommer i tiden.
FAKTA: Sveriges dödbok
Arbetet med att ta fram nya versioner av Sveriges dödbok har pågått sedan 2002 genom projektet Namn åt de döda. Idag arbetar omkring 300 volontärer med att tyda kyrkböckernas anteckningar och registrera poster i databasen. Utan dem hade inte dödboken varit möjlig att ta fram.
Den senaste versionen av Sveriges dödbok, nummer 8, utkom vintern 2021 och sträcker sig från 1830 till 2020. Den innehåller namn, födelseort, dödsort, adress, civilstånd samt datum för födelse, död och civilståndsändring för de 15,4 miljoner som avled mellan de åren.
Version 9 av Sveriges dödbok kommer förhoppningsvis på usb och som abonnemang på Rötter, (den här webbplatsen) i november-december 2023.