Är du som många andra redan nu mitt uppe i julstöket? Då kan du behöva en liten filmpaus. Här är några gamla pärlor ur Filmarkivet som skänker julstämning och ger näring åt släktforskaren i dig.

På filmarkivet.se kan du se gamla kortfilmer, dokumentärer, journalfilmer, reklamfilmer och stumfilmer. I många av dem möter vi "vanliga" människors blickar när de nyfiket samlas kring kameran, kanske angelägna om att själva fastna på bild. Några av oss borde rimligtvis få chansen att möta en anfaders eller anmoders blick.

Nedan hittar du några vintriga kortfilmer, en stämningsfull julotta och ett härligt jul-kåseri. Klicka på bilden för att komma till klippet på Filmarkivets webbplats.

Veckorevy från senvintern 1922

veckorevy 1922

I denna blandning av senvinterns stora nyheter 1922 får vi bland annat ta del av betongprov vid Statens provningsanstalt, landstormens julmässa, nobelpristagare utanför Grand Hotell i Stockholm och, förstås, jultomten. Här finns även lite allvarligare internationellt filmmaterial från Lousanne, där ”triumfatorn” Benito Mussolini syns på flera av klippen.

Filmen avslutas med att Margit Wahlander, Klara Kjellblad och Helga Dahl från Svenska baletten framför en "arabisk dans".

Klicka på bilden för att läsa mer och se filmen.

Paramountjournalen från december 1928

Paramountjournalen_1928.jpg
I den här filmen från 1928 visas bland annat julgranskommersen i Stockholm upp. Den gick tydligen ”bra som vanligt”. Efter några nyhetsklipp från huvudstaden får vi ta del av lite fler rörliga bilder som visar julhandeln.

”Julklapparna äro nu både köpta och utdelade. Man väntade gärna i det längsta med julklappsköpen, och då gällde det att raska på”, lyder beskrivningen. Tydligen var det inte så annorlunda förr...

Världens första automobilsläde (1924)

automobilsladen 1924
I den här filmen visar tvillingbröderna Olof och Johannes Löfström från Östersund upp sin motorsläde, som de uppfunnit och byggt i smedjan i Boda, Lit. Den beskrevs som den första i världen.

Tvillingarna, födda 1885 i Lövberga, var omtalade i bygden som två praktiska snillen som i sin lilla verkstad tillverkade både det ena och det andra innan motorsläden såg världen.

Släden visades upp så fort som det var något arrangemang på vintern som till exempel marknader och skidtävlingar. Att den till och med visades upp på film hade nog kunnat ge uppfinningen ett enormt genomslag. Men så blev det inte.

Klicka på bilden för att läsa mer och se filmen.

Julottan i Värmdö kyrka 1937

julotta 1937
Den här stämningsfulla julfilmen börjar med vyn av Värmdö medeltida kyrka i nattlig belysning. Klockaren ringer sedan in till julotta och slädåkare kommer med bloss i händerna.

Prästen tänder altarljusen och läser julevangeliet. På läktaren sjungs ”Var hälsad sköna morgonstund” och ”Nu tändas tusen juleljus”. Den här stämningsfulla filmpärlan restaurerades digitalt av Svenska Filminstitutet 2015.

Dopp i gryta (1934)

dopp i gryta 1934
I det här julkåseriet av Erik ”Bullen” Berglund förflyttas vi till 1930-talets hetsiga julkommers. Vi får bland annat se hur juleljus, lutfisk, julkonfekt, syltor och julkorv tillverkades.

Avslutningsvis får vi en liten spelfilm där stockholmsvyer blandas med några glimtar av hur själva firandet kunde gå till. Inte minst får vi en grundlig lektion i dopp i grytan.

Fler gamla filmer med jultema

På filmarkivet.se finns många gamla filmer, till största delen dokumentära, som speglar framväxten av det svenska samhället under en spännande och omvälvande tid. Här finns också en hel del privat inspelade filmer, som tagits om hand av Filmarkivet. Webbplatsen är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket.

Många av filmerna presenteras i olika teman. Här kan du se hela Filmarkivets samling med julfilmer. 

Annonser