claus lippold webbClaus Lippold är ett nytt ansikte med ett bekant namn för många släktforskare. Foto: Maria Bratt.
I helgen möttes släktforskarsverige för första gången på mycket länge. Anstormningen i Skövde var försiktig, men stundtals fick vi som var där uppleva ett efterlängtat folkvimmel. Här är några nyheter från årets montrar. 

Släktforskardagarnas stora mässa erbjuder ett bekvämt sätt att ta del av stora och små föreningars och släktforskningsföretags nyheter vid ett och samma tillfälle. I år tog den plats i Skövde Arena.

En relativ nykomling i sammanhanget är Claus Lippold, som höll ett föredrag som knöt an till årets militära tema och handlade om den lilla soldaten i det stora försvaret. Han är son till eldsjälen Björn Lippold, som under närmare 40 år var med och utvecklade och ledde arbetet med Centrala Soldatregistret.

Tog över intresset för pappans skötebarn

Björn Lippold gick bort under sensommaren 2020 och i år var det sonen som för första gången tagit plats bland föreläsarna och i Centrala Soldatregistrets monter. 

– För ett par år sedan, när han fortfarande var i sin krafts dagar, frågade jag pappa om det var något av hans projekt som han tyckte att jag borde engagera mig. Och han svarade Centrala Soldatregistret utan att tveka. Det var ju pappas skötebarn och det är en fantastisk förmån att ha fått förtroendet av föreningen, berättar han.

Claus Lippold trädde nyligen in i rollen som vice ordförande för Centrala Soldatregistret. Han berättar att föreningen traditionsenligt uppdaterat sitt register inför SFD. Numera innehåller databasen med indelta soldater från det yngre indelningsverket (1682-1901) närmare en halv miljon soldater.

Det är stundtals nästan trångt vid montern och det är tydligt att Claus Lippold har en naturlig förmåga att få kontakt med de nyfikna besökarna.

– Jag tror inte vi hade en lugn stund igår, konstaterar han glatt.

Och under den tidiga hösten väntar fler aktiviteter för föreningen.

– Nästa anhalt för Centrala Soldatregistret är släktforskardagar i Halmstad, arrangerade av Hallands Släktforskarförening som fyller 40 år. Senare ska vi vidare till Borås för en annan släktforskarträff.

Historiska marknadsdagar – ny öppen databas från GF

Hans Hanner i Genealogiska Föreningens monter presenterade en helt ny databas som är under uppbyggnad. Det är en förlängning på projektet Inrikes pass kommer att utmynna i en mer eller mindre heltäckande databas över historiska marknadsdagar.

IMG 8359 webbHans Hanner presenterar en helt ny databas som kan hjälpa släktforskare med till exempel handlanden i släkten. Foto: Maria Bratt.

– Det är ett kul komplement till släktforskningen att kunna titta på när en släkting som reste till marknader mer specifikt kan ha gjort det. Inte minst de som var handlande och hantverkare och som sålde varor på flera marknader i ett eller flera län, säger han.

Inledningsvis omfattar databasen åren 1770-1840 för Sverige och Finland samt 1831-1840 för norska marknader "angränsande till Sverige". Men enligt Hans är projektgruppen redan på gång med att lägga till fler år till databasen.

– Vi har fått en fin respons på databasen. Föreningar har frågat om de får lägga ut en länk till den på sin hemsida, vilket förstås går jättebra. Databasen ligger fritt tillgänglig på vår öppna sida.

Här kan du läsa mer om och söka i databasen Historiska marknadsdagar: Historiska marknadsdagar – historiska marknadsplatser

Mer om Släktforskardagarna i Rötterbloggen

Av våra bloggare var bland andra Eva Johansson på plats i Skövde. I hennes blogginlägg får vi ta del av många spännande intryck, reflektioner och fina bilder. 

Det delar även Helena Nordbäck med sig av i sitt blogginlägg, där vi också får en inblick i hur det är att vara en liten utställare på en stor mässa. 

 

 

Annonser