Äntligen!

Uppdatering lördag eftermiddag: Nu med nya bilder från lördagen.

skovde1

Pia Skoglund, Annika Kjellström och Viola Brattberg från Skövde släktforskarförening. Bakom dem sitter ordföranden Susanne Petersson. De berättade för mig att allt har gått bra hittills och att de är ungefär hundra funktionärer som jobbar under helgen. Jag frågade Susanne vad som är mest viktigt under ett sådant här arrangemang och hon svarade: "Logistiken". Tack för ett imponerande arbete! Eget foto.

skovde6

Så här ser det ut inifrån Rötterbokhandeln på mässan. Eget foto.

skovde2

Karin Bojs signerade sin nya bok. Den tog slut redan på förmiddagen. Eget foto.

skovde5

Peter Sjölund svarade på frågor och talade om DNA i Rötterbokhandeln på förmiddagen. Rötters redaktör Maria Bratt ställde frågor som kommit in. Eget foto.

skovde4

Cici från Arkiv Digital höll föredrag. Eget foto.

skovde7

Invigningsmusiken spelades av Hemvärnets Musikkår Skaraborg. Eget foto.

Fredagens bilder:

regn

Det ösregnar och ska visst göra så hela natten. Ändå är det himla roligt att vara i Skövde. Äntligen! Nu är det släktforskardagar igen, tre år sedan sist, efter två år med enbart digitala arrangemang.

När jag skriver detta är det fredagkväll. När du läser det är det lördag eller kanske senare. Lördag och söndag den här helgen 20-21 augusti pågår Släktforskardagarna i Skövde, en mässa som har allt som har med släktforskning att göra. Idag fredag har vi haft stämma i Släktforskarförbundet och dessutom har alla som är utställare på mässan satt upp sina montrar inför morgondagen.

Viktoria redigerad

Viktoria Jonasson. Eget foto.

Den stora nyheten från stämman är att förbundet nu fått en ny ordförande då Viktoria Jonasson valdes att efterträda Erland Ringborg. Välkommen som ordförande, Viktoria! Och tack Erland för dina år som ordförande! Mer om stämman kan ni läsa här på Rötter.

ombud

Vi var många ombud på stämman. Eget foto.

talare

Talare som gjorde sina röster hörda under stämman: Daniel Berglund från DIS, Ulf Berggren från Storstockholms Släktforskarförening, Hans-Göran Nilsson från Skånes Släktforskarförbund och sist tackar Viktoria Jonasson för förtroendet sedan hon valts till ordförande. Bakom henne står valberedningens ordförande Rolf Lusth. Eget foto.

Jag tog tåget till Skövde tillsammans med två andra släktforskare från Västerås. De är ombud för Västerås Släktforskarklubb och jag är ombud för Tjust släktforskarförening. En årsstämma kan man kanske tro är ganska formell och korrekt (det stämmer) och förutsägbar (det stämmer inte). Alla beslut blir inte alltid som man tror, inte efter att flera av ombuden argumenterat för sin sak. Men det är det som är demokrati. Årsstämman är viktig, den är föreningarnas möjlighet att besluta om förbundets verksamhet.

Men det allra roligaste är att träffa så många andra släktforskare. Jag vet inte hur många jag stött på i eftermiddag och i kväll med utropet "Vad roligt att ses igen!". Släktforskare från alla håll och kanter i Sverige (även från Finland) samlas vid ett sådant här tillfälle.

Lördag och söndag ska jag arbeta i Rötterbokhandeln på mässan. Det är sjätte året för mig och det är lika roligt varje gång. Vi är ett gäng bestående av förbundskansliets personal och några volontärer, släktforskare som rycker in tillfälligt. Att ses och jobba ihop är en del av upplevelsen att vara med, men också att träffa alla möjliga släktforskare.

Lördag, eller kanske på söndag, ska jag uppdatera det här inlägget med lite fler bilder från helgen i Skövde.

halllen

Under fredagen byggdes montrarna i den stora utställningshallen i Arena Skövde. Eget foto.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Albin och Eva Söderström
Släktforskarens bok
 

Kommentarer 4

Christina Weigel den lördag, 20 augusti 2022 10:46

Eva!
Är det någon från Arosiana som skulle vilja köpa med sig ett exemplar av Karin Boijs nya bok till mig?
Jag har väntat och längtat ända sen boken om de europeiska förfäderna kom ut.

Hoppas att du läser det här innan mässan är slut.

Eva! Är det någon från Arosiana som skulle vilja köpa med sig ett exemplar av Karin Boijs nya bok till mig? Jag har väntat och längtat ända sen boken om de europeiska förfäderna kom ut. Hoppas att du läser det här innan mässan är slut. :)
Eva Johansson den lördag, 20 augusti 2022 17:16

Christina: Tyvärr tog den boken slut redan på förmiddagen idag. Det var lång kö. Jag hann köpa det nästa sista exemplaret, kunden efter mig köpte det sista. Men det kommer nya snart, sas det. Den går att förhandsbeställa i vanlig bokhandel.

Christina: Tyvärr tog den boken slut redan på förmiddagen idag. Det var lång kö. Jag hann köpa det nästa sista exemplaret, kunden efter mig köpte det sista. Men det kommer nya snart, sas det. Den går att förhandsbeställa i vanlig bokhandel.
Christina Weigel den lördag, 20 augusti 2022 17:37

TACK snälla du för att du tagit dig tid med att svara!
Så synd att hon inte hade fler böcker med sig ...
Då ska jag genast ta och förhandsbeställa den!!

TACK snälla du för att du tagit dig tid med att svara! Så synd att hon inte hade fler böcker med sig ... Då ska jag genast ta och förhandsbeställa den!!
Stefan Simander den lördag, 03 september 2022 02:01
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
24 april 2024

Captcha bild