ny ordf fix webbErland Ringborg och Viktoria Jonasson. Foto: Olle Söderström.
På Sveriges Släktforskarförbunds stämma inför Släktforskardagarna i Skövde beslutade stämman att Viktoria Jonasson blir ny ordförande. Hon efterträder Erland Ringborg, som varit ordförande sedan 2014.

På frågan om hur hon vill att förbundet ska utvecklas framöver betonar Viktoria Jonasson starkare kontakt med föreningarna, och att driva för mer samverkan mellan föreningar, släktsamlare och forskarvärlden. 

Vad ser du som den största utmaningen för förbundet framöver? 

– Att stötta föreningarna så att vi inte tappar fler medlemmar. Och ekonomin, säger hon.   

Hur skulle du beskriva din ledarstil: 

– Informell. 

Viktoria Jonasson har släktforskat sedan tonåren och har sina rötter främst i Västergötland och Småland. Under stämman förklarade hon med glimten i ögat att hon som sitt första beslut avvecklar Erland Ringborgs tradition under Släktforskardagarna att alltid berätta en anekdot om en ana från trakten. 

– Hon har bland annat varit kursledare i Borås Släktforskarförening, moderator för Sveriges Släktforskarförbunds Anbytarforum och projektledare inom NÅDD (Namn åt de döda). Till vardags arbetar hon som ingenjör på ett forskningsinstitut.  

Erland Ringborg lämnar över ordförandeklubban, men blev under stämman invald i valberedningen. På lång sikt ser han framför allt att det kan behövas nya visioner inom förbundet. 

– Så det är nog lämpligt att jag lämnar nu. Viktoria är mer av en visionär, hoppas jag. Det är inte jag, jag är mer en förvaltare. 

Vilket är ditt starkaste minne som ordförande?

– Hela pandemin och chockeffekten under de två åren.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser