kollage sfd 2022Vad längtar du efter? I sommar bjuder Skövde på efterlängtade möten med andra släktforskare och lockande föredrag. Foto: Lukasz Warzecha, Westsweden.com/Olle Söderström/Lina Östling.
Nu är det inte långt kvar till sommarens stora släktforskarhändelse! Den 20–21 augusti är det äntligen dags för Släktforskardagarna. Kom förberedd genom att boka biljetter, boende och föreläsningar i förväg.
Här är en lista med 11 tips på saker som kan vara bra att känna till för dig som ska besöka Släktforskardagarna i Skövde.

1. Förköp entrébiljetten

Om du vill komma in snabbare när mässan öppnar är det en god idé att förköpa inträdesbiljett. Det kommer nämligen att finnas ett separat insläpp för de som redan betalat.

Du väljer själv om du vill ha biljett för lördag, söndag eller båda dagarna. Observera att sista datum för att förköpa biljetter och förboka plats på föreläsningar är den 19 augusti. 

Köp din entrébiljett här

2. Boka boende

Scandic-Billingen.jpgScandic Billingen, www.scandichotels.seDet är hög tid att boka hotell för den som ännu inte gjort det. I Skövde är det mesta redan uppbokat, men via länken nedan kan du hitta några förslag på hotell i Skövde att kontakta för att höra om de till exempel har fått avbokningar.

Annars går det troligtvis att hitta lediga rum i omgivande städer. Skara, Tibro och Mariestad är trevliga städer med övernattningsmöjligheter som alla ligger nära, inte minst för du som planerar att komma med bil. 

bestick

Här hittar du information om boende i Skövde  

3. Missa inte banketten

Avnjut den traditionsenliga lördagsbanketten i gott sällskap!

Det bjuds på god mat, underhållning och säkert ett och annat tillfälle att lära känna andra släktforskare från hela landet.

Meny och biljetter till banketten hittar du här 

arena skövde topview 2019 1024x427Mässan kommer att hållas i Arena Skövde.

4. Utforska mässan

Mässan är för många själva höjdpunkten med Släktforskardagarna. I mässhallen Arena Skövde kan du i egen takt strosa bland utställare, spana in de senaste boknyheterna, ta en fika med en kompis och samtala med släktforskare från föreningar från hela landet. 

Här kan du läsa mer om årets utställare

forelasare 2022 webbÅtta av årets föredragshållare: Kristina Lauridsen, Peter Sjölund, Erika Åberg (Foto: Orlando G Boström), Ted Rosvall, Lars Ericson Wolke, Grete Maria Singstad, Anders Josefsson och Håkan Henriksson. Foto: privat/Sveriges Släktforskarförbund om inget annat angetts.

5. Förboka din favoritföreläsning

Bland de närmare 30 föreläsningarna hittar du i år en hel del som anknyter till temat Skaraborg – från viking till soldat. Peter Sjölund och Christina Sagersten kommer båda att hålla föredrag om hur dna kan lösa dina släktgåtor, Erika Åberg från tv-programmet Det sitter i väggarna kommer att föreläsa om vad gamla hus kan berätta om de som har bott där.

På hemsidan kan du boka plats på föreläsningarna för 20 kr/st. Det innebär att du har förtur om du är på plats 15 minuter innan föreläsningen börjar. 

Se hela föreläsarprogrammet och förköp plats på föreläsningarna

Sweden_road_sign.jpgFölj de blommiga skyltarna som markerar ut Kulturväg Skaraborg.

7. Planera din resväg

Oavsett om du tar dig till Skövde med tåg eller buss anländer du centralt till Skövde resecentrum.

Kommer du med bil finns parkeringsplatser nära både Arena Skövde och Skövde resecentrum. Till hjälp kan du använda Skövdes digitala parkeringsplatskarta –

Hitta till mässan, parkera mm

 

8. Kulturväg Skaraborg

Pilgrimsleden_Lukasz_Warzech.jpgVarnhems klosterkyrka. Foto: Lukasz Warzecha/Westsweden.comFörbi Skövde slingrar sig inte mindre än 73 km kulturväg. Du som kommer med bil bör inte missa tillfället att svänga in på Kulturväg Skaraborg som erbjuder vackra vyer, fornlämningar, klosterruiner och andra smultronställen.

Varnhems mäktiga klosterkyrka med intilliggande Kata gård hör till en av de absoluta höjdpunkterna. Kanske hinns det med innan eller efter helgens släktforskarmässa?

Läs mer om Kulturväg Skaraborg här

10. Ta hjälp av duktiga släktforskare

Är du ny på det här med släktforskning och har dina rötter i Skaraborg? Under Släktforskardagarna kommer duktiga släktforskare från flera av de lokala släktforskarföreningarna finnas på plats för att hjälpa dig att komma igång. De kommer att hålla till på en av läktarbalkongerna en trappa upp. 

Här hittar du en samling länkar till de lokala föreningarna 

9. Skövde Streetmuseum

Med appen Skövde Streetmuseum ser du staden med helt nya ögon. Besök historiska byggnader och konstverk som bär på spår av olika tider och som påminner om en svunnen tid – från 1700-talsstugor till 1960-talets kulturhus.

Här kan du läsa mer om appen

garvare billstroms gard 750x350Med appen Skövde Streetmuseum leds du från den ena historiska byggnaden till den andra och får spännande information i telefonen om vad det är du ser framför dig. Bild från skovde.se 2019

11. Kombinera med loppisrunda

XLM.42467 kaffekopp lansmuseet gavleborgFoto: Länsmuseet Gävleborg. Du som gillar gamla ting kanske vill kombinera sommarens släktforskningsäventyr med ett eller flera loppisbesök.

Det finns flera permanenta loppmarknader och second hand-butiker i området kring Skövde. Missa inte Facebooksidan ”Loppisar i Skaraborg” där många annonserar om sina loppisar. Annars hittar du en bra samlingssida nedan.

Hitta loppisar och second hand i Skövde


Mer om Släktforskardagarna

Släktforskardagarna Skövde 2022I år hålls Släktforskardagarna i Skövde den 20-21 augusti. Skövde släktforskarförening arrangerar Släktforskardagarna 2022 med stöd av Sveriges Släktforskarförbund. Huvudsponsor är Arkiv Digital.

Aktuell information finns att hitta på Släktforskardagarnas hemsida sfd2022.se.

Följ arrangemanget på Facebook: Släktforskardagarna i Skövde 2022
och Instagram: @sfd2022skovde

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser