SHF nr 2 2022 omslag
Fader okänd är ett begrepp som väckt förtret hos mången släktforskare, men sakta men säkert fyller släktforskare med hjälp av dna-företagens databaser lucka efter lucka. Är de okända fädernas tid snart förbi? Ett nytt nummer av Släkthistoriskt Forum har landat i prenumeranternas brevlådor.

Det har blivit dags att prata mer om de oäkta fäderna. Det vill säga männen som fick barn utanför äktenskapet. Hur många av dem erkände faderskapet och tog hand om sina oäkta barn? Vilka lyckades förbli "okända" och vilka blev avslöjade och straffade? 

Det är några av frågorna vi sökt svar på i Släkthistoriskt Forum nr 2 2022 med Fäderna i skuggorna som tema. 

Dna är numera ett av redskapen släktforskare har att ta till för att avslöja dolda släktlinjer och i Peter Sjölunds Dna-skolan är just de okända fäderna i fokus.

uppslag u bakgrund 2 2022

Häradsbetäckarna undkom skammen

Mens-TopHat.jpgBland annat synar vi det gamla begreppet häradsbetäckare. Män med ett vidlyftigt kärleksliv hängdes i allmänhet inte ut i de officiella källorna, så lätta är de inte att hitta. Tack vare tips från våra läsare har vi trots allt kunnat lyfta fram några exempel.

Men hur vanliga var de egentligen, och kan vi släktforskare ha någonting att vinna på att samla kunskapen om dem på ett och samma ställe? Det är en fråga vi hoppas kan komma att diskuteras vidare, för här sitter släktforskarna på unik historisk kunskap! 

Dräkten i släkten

Många släktforskare har turen att hitta bouppteckningar efter sina bortgångna släktingar där den avlidnes gångkläder räknas upp.

Men vad är egentligen kläde, kalmink och blaggarn för någonting? Och vad i herrans namn var en ”snoppsäck”?

I artikeln Inpå bara skinnet tittar vi närmare på vad våra anmödrar verkligen hade på sig.


uppslag_u_bakgrund_draktmode.jpg

Hitta släktens lantisar

I dag bor de flesta av oss i landets större städer, men tittar vi något hundratal år bakåt i släktens historia kryllar det av landsbygdsbor.

När många av oss helt lämnat bygden där släktens gård stod (och kanske fortfarande står) kan det behövas lite hjälp med att hitta tillbaka dit. Som tur är har vi den kunniga släktforskaren Eva Johansson till vår hjälp i detta nummer. Missa inte hennes artikel Så letar du upp din släktgård.

Det senaste numret nådde många prenumeranter redan under gårdagen och du som inte prenumererar kan köpa det som lösnummer i Rötterbokhandeln. Du hittar det här.

Helt år med SHF från 299 kr

mall 5 nummer liggande m puff liten

Vill du komma anfäderna och anmödrarna lite närmare? Är du nyfiken på nya källor och tekniker? Då ska du prenumerera på Släkthistoriskt Forum, tidningen för alla släktforskare.

Du får en årsprenumeration på magasinet för prisvärda 299 kronor. Vill du ha tillgång till hela tidningsarkivet tillsammans med digitala extraresurser på Rötter rekommenderar vi det ännu mer prisvärda paketet Premium Silver för 329 kronor. Brukar du även köpa Släktforskarnas årsbok? Då spar du en rejäl slant genom att prenumerera på Premium Guld

Här kan du läsa mer om alla prenumerationsalternativ

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser